content:

Natuur in en om de stad

Een stad vol natuur, zie je het voor je?

 • Bloeiende bermen vol zoemende insecten.

 • Kleurige moestuintjes, rijk begroeide muren en daken, tuinen vol natuur.

 • En een zingende merel op elke straathoek.

Natuurlijk: rondom Hilversum is al veel natuur. Maar binnen de bebouwde kom mag het wat ons betreft nog véél groener.

 • Omdat natuur in de buurt het leven mooier maakt.

 • Omdat wij mensen niet alleen op de wereld zijn.

 • Omdat onze natuur zo schraal en schaars wordt dat we alle zeilen moeten bijzetten.

 • Omdat ook kleine beetjes helpen.

Wij zien zoveel kansen:

 • Particuliere tuinen met planten in plaats van tegels

 • Verticale tuinen tegen muren en gevels

 • Groene daken

 • Pleinen, speelplekken en binnenplaatsen met ruimte voor natuur

 • Plantsoenen met wilde bloemen in plaats van kort gemaaid gras

 • Stadsvijvers met natuurrijke oevers en eilandjes

 • Bomen  en gevelbegroeiing op bedrijventerreinen

In Hilversum zijn honderden mensen bezig met kleine en grote groene initiatieven. Lang niet iedereen kent elkaar. Wij willen jullie graag leren kennen…

 • …zodat we elkaar kunnen inspireren…

 • …en elkaar om advies en hulp kunnen vragen...

 • …en zo samen de natuur nog meer ruimte kunnen geven.

 

 


Wat wij gaan doen

 • Alle natuurinitiatieven op de kaart zetten zodat we overzicht krijgen van het wie, wat, waar en hoe.

 • Groene bubbeldagen organiseren om elkaar te ontmoeten, te inspireren en te helpen met raad en daad.

 • Publieksactiviteiten organiseren waarop we inwoners van Hilversum uitnodigen om bij groene initiatieven te komen kijken.

Doe jij ‘iets groens’?

 • Klein, groot, alleen, samen met anderen?

 • Laat het ons weten. Laat het ons weten en sluit je aan!

Wij hopen jou binnenkort te mogen verwelkomen binnen deze themagroep!
Mail met themaverbinder Toma van den Bosch.

 

Wie zijn wij binnen de themagroep?

Eva Froger, Marian Schouten en Toma van den Bosch zijn de initiatiefnemers van de themagroep Natuur in en om de stad. Zoals zoveel mensen zijn wij zeer verontrust over de klimaatverandering en de dramatische achteruitgang van de biodiversiteit. Tegelijk zijn we hoopvol. Want er zijn zoveel mensen die zich – net als wij - in hun eigen omgeving inzetten om de wereld natuurrijker te maken. Wij hebben elkaar gevonden in deze themagroep.

BLOGS

De Duurzame Driedaagse

Hou ze vrij, die 2, 3 en 4 oktober 2020. We gaan samen de #DuurzameDriedaagse doen! Hilversum100 nodigt alle Hilversummers uit voor drie dagen met groene en inspirerende activiteiten op verschillende locaties in Hilversum. Kom je ook?
...lees verder

open BLOGS

AGENDA

Dag 1 van De Duurzame Driedaagse

vr 02 oktober 2020, 08:00-23:00 uur

De Duurzame Driedaagse is een driedaags evenement van Hilversum100. Tijdens deze dagen worden allerlei groene, duurzame, leerzame, maar vooral leuke initiatieven georganiseerd die het groene hart van Hilversum op de kaart zetten. Programma vrijdag 2 oktober: • Het Gelijkstroomhuis • Minifestival Duurzaam Leven • Global Goals Kickstarter Game • Duurzame producten: kom het zien bij VONK in de wijk • Workshop Talent4Good • Kookworkshop Gezond, duurzaam en lekker vegetarisch koken • Plantaardig diner bij Van Die Vegans Door je hieronder aan te melden, houden we je op de hoogte van het programma.
Doe je mee?

LOKAAL: Groene VVV van Hilversum

vr 02 oktober 2020, 09:00-17:00 uur

Tijdens de Duurzame Driedaagse is het Groene VVV van Hilversum open: LOKAAL. Heb je een vraag, een idee of heb je zin in een praatje? Kom langs voor het programma, de route naar evenementen en een inspirerend praatje. En neem een kijkje in LOKAAL: wij bieden allerlei leuke duurzame producten zoals vegetarische maaltijden, bloemen, zeep, shampoo, kleding, verlichting en jam. Op vrijdag 2 en zaterdag 3 oktober geopend van 9 tot 17 uur.
Doe je mee?

Minifestival Duurzaam Leven

vr 02 oktober 2020, 10:00-17:00 uur

Aansluiten van je regenton. Kiezen van die nieuwe shampoobar. Hoe ziet de deeleconomie eruit. Minimaliseren van spullen. Voedselverspilling voorkomen. Afvalvrij boodschappen doen in Hilversum. Tijdens dit minifestival kom je het allemaal te weten!

 Dit minifestival staat in het teken van praktische tips & trics voor een duurzaam leven. Het programma is gevuld met ludieke workshops en activiteiten. 

 Vanwege de coronamaatregelen is het festival ingedeeld in drie tijdsvakken. Elk tijdvak heeft dezelfde activiteiten, dus je mist niks! 
Tijdvak 1: van 10.00 tot 12.00 uur
 Tijdvak 2: van 12.30 tot 14.30 uur
 Tijdvak 3: van 15.00 tot 17.00 uur
 De toegang is € 5 (via eventbrite: https://bit.ly/H100minifestival). Door een ticket vooraf te kopen ben je verzekerd van een plek op het festival tijdens jouw tijdvak. 
De activiteiten die op het programma staan:
 • Interactieve Boodschappenkaart Hilversum – zoek & vertel jouw afvalvrije boodschappen route, samen met Anne van Roij.
 • Huid & Haarverzorging – voor iedereen die jong wilt blijven. En ook voor iedereen die dat niet wil. Christy van the Dutch Soapery (www.thedutchsoapery.com) vertelt je er alles over.
 • Lezing Deeleconomie – Kevin Maes neemt je mee in de wereld van Deeleconomie.
 • Minimaliseren kan je leren – een reis door je huis naar een leven met minder spullen. Dit is je kans! Duurzaamheidscoach Chantal van Gent (https://www.deduurzameorganizer.nl) geeft je allerlei tips die je direct thuis kan toepassen.
 • Hoe sluit je een regenton aan – een regenton is vrij eenvoudig geregeld. Maar hoe dat ding aan te sluiten? Tijdens deze workshop kom je het allemaal te weten.
 • Tegen Voedselverspilling – Hanneke Hannibal is ster in het redden van groente & fruit en maakt daar de allerlekkerste dingen van. Luister & Proef wat zij in huis heeft gehaald. 
• Maak je eigen compostbak – Karin Kompost @karinkoopmans is gek op compost. En na haar verhaal hoe jij je eigen compostbak maakt, word jij ook zeker weten blij!

 Vergeet je eigen koffiebeker niet zodat we zo min mogelijk afval achterlaten! En voor iedereen die zijn tuinkabouter meeneemt ligt er een presentje klaar :-) Tickets: https://bit.ly/H100minifestival
Doe je mee?

VONK in de wijk open

vr 02 oktober 2020, 13:30-20:00 uur

Bij VONK in de wijk kun je de hele dag allerlei leuke activiteiten meemaken. Zo doe je mee aan een workshop of eet je mee; bekijk het hele programma voor meer informatie. Er is ook deels een kinderprogramma! Alle details van het VONK-programma vind je via http://www.vonkindewijk.nl/agenda
Doe je mee?

Dag 2 van De Duurzame Driedaagse

za 03 oktober 2020, 08:00-23:00 uur

De Duurzame Driedaagse is een driedaags evenement van Hilversum100. Tijdens deze dagen worden allerlei groene, duurzame, leerzame, maar vooral leuke initiatieven georganiseerd die het groene hart van Hilversum op de kaart zetten. Programma zaterdag 3 oktober: • Kookworkshop Gezond, duurzaam en lekker vegetarisch koken • Fietssafari: ontdekkingstocht naar biodiversiteit in en om Hilversum • Politieke dialoog over windturbines en zonneweiden • Duurzame producten: kom het zien bij VONK in de wijk Door je hieronder aan te melden, houden we je op de hoogte van het programma.
Doe je mee?

LOKAAL: vandaag Groene VVV van Hilversum

za 03 oktober 2020, 09:00-17:00 uur

Tijdens de Duurzame Driedaagse is het Groene VVV van Hilversum open: LOKAAL. Heb je een vraag, een idee of heb je zin in een praatje? Kom langs voor het programma, de route naar evenementen en een inspirerend praatje. En neem een kijkje in LOKAAL: wij bieden allerlei leuke duurzame producten zoals vegetarische maaltijden, bloemen, zeep, shampoo, kleding, verlichting en jam. Op vrijdag 2 en zaterdag 3 oktober geopend van 9 tot 17 uur. Op zaterdag stap je om 14 uur bij LOKAAL op de fiets voor de fietssafari! Zie onze agenda voor meer.
Doe je mee?

Kijk eens rond bij VONK in de wijk

za 03 oktober 2020, 10:00-19:00 uur

Bij VONK in de wijk kun je de hele dag allerlei leuke activiteiten meemaken. Zo bezoek je een tiny house, doe je mee aan een workshop of wandeling; bekijk het hele programma voor meer informatie. Er is ook deels een kinderprogramma! Alle details vind je via http://www.vonkindewijk.nl/agenda
Doe je mee?

Zelf meten van de Hilversumse luchtkwaliteit

za 03 oktober 2020, 14:00-16:00 uur

De organisatie Meetbaar Hilversum nodigt je uit aan hun informatietafel. Ben je ook benieuwd naar de luchtkwaliteit van onze wijken in Hilversum? Meetbaar Hilversum is een burgermeetnetwerk van inwoners die zelf met sensoren de luchtkwaliteit om het huis meten. Zo krijgen we samen meer inzicht in de luchtkwaliteit en handelingsperspectief voor de toekomst. Interesse om mee te doen?
Doe je mee?

Fietssafari langs doe-het-zelfnatuur in Hilversum

za 03 oktober 2020, 14:00-16:00 uur

Ga je mee? Veel Hilversummers zetten zich in voor meer natuur in hun tuin of straat. Tijdens deze fietstocht ontmoet je een aantal van deze groene initiatiefnemers. Laten we contacten leggen, elkaar inspireren en ideeën uitwisselen. We hebben een beperkt aantal plekken voor de fietstocht met gids. Je kunt ook zelf op pad, aan de hand van een plattegrond waarop de locaties staan waar je welkom bent. Aanmelden vooraf stellen we op prijs. Stuur een mail naar marian@hilversum100.nl. Vertrek om 14 uur vanaf De Kwekerij / LOKAAL, Stationsplein 1 in Hilversum. Deze Fietssafari is een initiatief van de Themagroep Natuur in en om de stad van www.hilversum100.nl en is onderdeel van de Duurzame Driedaagse.
Doe je mee?

In Gesprek: Hoe doe jij dat, slim duurzaam leven?

za 03 oktober 2020, 15:30-16:30 uur

We kunnen onszelf natuurlijk van alles ontzeggen, maar het moet toch ook mogelijk zijn om slim duurzaam te leven. Afval scheiden. Op de fiets. Biologisch eten. Je auto elektrisch en je huis nul-op-de-meter. Niet vliegen. Niet altijd even makkelijk ... Hoe verander je jezelf? Wat waren jouw grootste drempels om te overwinnen? Gelukkig kunnen we veel ‘afkijken’ van Hilversummers die duurzaam pionieren. We gaan het hebben over teruglopende meterkasten, wormenhotels, laadpalen en vegetarisch smullen. Marida Jacobs gaat in gesprek met Hilversummers die duurzaam (proberen te) leven. Je kunt live aanwezig zijn in @AllArt (Korte Noorderweg 22) of meeluisteren en- praten via Zoom. In de zaal is plaats voor 15 mensen. Meld je aan en geef bij ‘Jouw vraag aan de bijeenkomst’ aan als je live bij In Gesprek aanwezig wilt zijn. Voor meer informatie kun je mailen met Paul Basset (paul@hilversum100.nl)
Doe je mee?

Dag 3 van De Duurzame Driedaagse

zo 04 oktober 2020, 08:00-23:00 uur

De Duurzame Driedaagse is een driedaags evenement van Hilversum100. Tijdens deze dagen worden allerlei groene, duurzame, leerzame, maar vooral leuke initiatieven georganiseerd die het groene hart van Hilversum op de kaart zetten. Programma zondag 4 oktober • De Groene Bakfietsparade • Publieksopening VONK in de wijk • Dialoog: wijs met wind en zon Door je hieronder aan te melden, houden we je op de hoogte van het programma.
Doe je mee?

Groene Bakfietsparade

zo 04 oktober 2020, 11:00-13:00 uur

Heb je een bakfiets? Maak 'm groen of vul 'm met je lokaal geproduceerde handelswaar en doe mee met de Groene Bakfietsparade! Samen zetten we de bloemetjes buiten. Wie doen mee? Maximaal 100 mensen die een duurzaam project, concept of initiatief willen uitdragen. Op de markt krijg je de kans om jouw boodschap te delen met alle aanwezigen. Wil je ook meefietsen met een bakfiets? Mail met Janneke Boos (janneke@hilversum100.nl) Programma 11:00 uur – We verzamelen om bij de Dagcamping Laren. 12:00 uur – Vanaf de Dagcamping vertrekt de karavaan via de Larenseweg naar het Marktplein zonder tussenstop via de 'kleine spoorbomen' (niet via de tunnel). 13:00 uur – Aankomst Marktplein, opstelling op 1,5 m. afstand van elkaar. Dit is de bakfietsenmarkt met een speakers' corner: vertel wat jou en jouw bakfiets beweegt! 14:30 -15 uur – Afronding Regels • We houden ons aan de corona-maatregelen: 1,5 m afstand, wie ziek is, blijft thuis. Was vaak je handen. • We houden ons aan de verkeersregels • Er worden geen commerciële activiteiten ontplooid door de deelnemers • Er wordt geen alcohol genuttigd of geschonken • Er wordt geen versterkt geluid gemaakt Tips Het is verstandig om van te voren even goed naar het toilet te gaan. Neem ook voldoende water en wat eten voor jezelf mee. We zullen ongeveer 4 uur onderweg zijn. Meer informatie en aanmelden: Janneke Boos janneke@hilversum100.nl
Doe je mee?

Open Huis VONK in de wijk

zo 04 oktober 2020, 12:00-17:00 uur

Ook vandaag is er weer veel te beleven bij VONK! Zo bezoek je een tiny house, doe je mee aan een workshop of wandeling; bekijk het hele programma voor meer informatie. Er is ook deels een kinderprogramma! Alle details vind je via http://www.vonkindewijk.nl/agenda
Doe je mee?

open AGENDA

MENSEN

Toma van den Bosch

Verbinder Natuur in en om de stad

open MENSEN

content:
INITIATIEVENKAART
content: