content:

 

Groene mobiliteit

Dag en nacht is er volop verkeer in onze stad. We reizen naar ons werk, doen boodschappen, winkelen, gaan uit, pakken de bus, laten pizza's en pakketjes bezorgen en grote vrachtwagens bevoorraden onze winkels. Onze stad beweegt.

Binnen het thema groene mobiliteit zoeken wij naar duurzame oplossingen voor al deze vormen van vervoer. Wij willen met elkaar van Hilversum een bruisende, gezonde en goed bereikbare stad maken. Waarin je snel en comfortabel kunt reizen en tegelijkertijd kunt genieten van schone lucht, meer stilte en meer ruimte.

Bijna een kwart van het totaal aan CO2-uitstoot in en rondom Hilversum wordt veroorzaakt door vervoer. Vooral door het auto-en vrachtverkeer. Als we ons vervoer vergroenen, zetten we dus een hele grote stap. Niet alleen voor het milieu en onze gezondheid, maar ook voorkomen we dat onze mooie tuinstad verder dichtslibt. Sterker nog: we zorgen ervoor dat onze wegen weer opengaan. Meer win-win kun je het niet hebben, toch?

Verre toekomst?

Stel je nu het volgende voor:
Je gaat ’s ochtends naar je werk. Je stapt voor de deur op een zelfrijdende elektrische minibus, die om de paar minuten langskomt. Als je uit het raam kijkt zie je veel groen, reizigers op e-scooters, op de fiets. Overal zijn voldoende laadpalen. Je ziet geen files, want die zijn er niet meer. Zelfs niet in de spits.

Grote vrachtwagens die staan te laden en te lossen hebben plaatsgemaakt voor kleinere elektrische vrachtwagentjes, die na gebruik teruggaan naar een van de deelvervoerspunten in Hilversum.

Als je ’s avonds nog wat gaat drinken met vrienden, loop je naar zo’n punt en pak je een vervoersmiddel naar keuze. Weer thuis zet je aan de straatkant lekker het raam open, want er komt alleen maar schone lucht naar binnen. Als je in het weekend je boodschappen doet en naar familie buiten de stad, pak je een van de deelauto’s in de buurt.

Is dit verre toekomstmuziek? Nee, dit kan zomaar een van de wegen zijn waarop we ons over een paar jaar in Hilversum kunnen verplaatsen.

Er is al een start gemaakt in Hilversum met bijvoorbeeld elektrisch deelvervoer. Maar de ontwikkelingen op het gebied van groene mobiliteit kunnen sneller en efficiënter.

 


Hoe?

Het begint allemaal met een verkeersplan voor Hilversum. Een plan waarin we slimme, nieuwe en schone oplossingen voor ȧlle vormen van ons vervoer opnemen. Waarin alle belangen worden afgewogen en wij rekening houden met andere duurzaamheids-thema's, zoals meer groen in de stad. Eén visie die voorgoed met het bereikbaarheidsprobleem van Hilversum afrekent.

Rol Hilversum100

 • De Hilversum100 wil meedenken, -praten en -beslissen over een verkeersvisie. Samen met de gemeente en andere betrokkenen. 
 • We gaan ook concreet aan de slag; we sluiten aan bij bestaande initiatieven, benutten nieuwe kansen voor schoon vervoer en stimuleren inwoners en bedrijven die hiermee aan de slag willen. Ook laten we Hilversum zien hoe het al anders kan.
 • We zijn een kenniscentrum en podium en gaan andere initiatieven met elkaar verbinden. Je kunt ons inschakelen bij vraagstukken rondom groene mobiliteit en voor samenwerking met bijvoorbeeld Smartcity. Of als je een deelvervoerpunt in de buurt wilt, zodat je jouw bedrijf op een duurzame manier kunt laten bevoorraden. 

We hebben jou nodig! Doe je mee?

Er is kennis op diverse gebieden nodig. We hebben al kennis in huis, maar het is ook pionieren en onze ambities zijn groot.

We zoeken mensen die zich met de volgende projecten willen bezighouden:

 • Mobiliteitsvisie 2020
 • Stadsdistributiehub, waarvan lokale voedselboeren en ondernemers gebruik kunnen maken. De hub dient ook als showroom. Een kenniscentrum, waar duurzame producten en kansen voor energiebesparing voor ondernemers worden getoond. Er komt een eco-koffiecorner en Tominmedewerkers vinden hier ook werk.
 • Laadpalen op bedrijventerreinen en gewenste samenwerking met ondernemersverenigingen. Die willen deze zelf in beheer hebben samen met de gemeente en niet met een commerciële partij.
 • Fietsen stimuleren, combi CO2 besparen en fitheid, actie richting sportverenigingen. Om de files richting sportparken om te zetten naar sportieve, fitte inwoners.
 • Samenwerking met Smart City. Op een digitale overzichtskaart zie je de initiatieven: de vrije oplaadpalen in jouw buurt, de gezondste route om door centrum te wandelen, de hubs, etc.
 • Het (lokale) speelveld op dit thema in kaart brengen
 • Netwerk en aantal partners vergroten
 • Organiseren van kennissessies

Wil jij meedoen met een van deze projecten? Heb je ideeën voor groene mobiliteit? Doe je al wat met dit onderwerp in Hilversum en wil je je bij ons aansluiten?

Laat van je horen! Mail met themaverbinder Joost Bennekers

 

BLOGS

De Duurzame Driedaagse

Hou ze vrij, die 2, 3 en 4 oktober 2020. We gaan samen de #DuurzameDriedaagse doen! Hilversum100 nodigt alle Hilversummers uit voor drie dagen met groene en inspirerende activiteiten op verschillende locaties in Hilversum. Kom je ook?
...lees verder

open BLOGS

AGENDA

Dag 1 van De Duurzame Driedaagse

vr 02 oktober 2020, 08:00-23:00 uur

De Duurzame Driedaagse is een driedaags evenement van Hilversum100. Tijdens deze dagen worden allerlei groene, duurzame, leerzame, maar vooral leuke initiatieven georganiseerd die het groene hart van Hilversum op de kaart zetten. Programma vrijdag 2 oktober: • Het Gelijkstroomhuis • Minifestival Duurzaam Leven • Global Goals Kickstarter Game • Duurzame producten: kom het zien bij VONK in de wijk • Workshop Talent4Good • Kookworkshop Gezond, duurzaam en lekker vegetarisch koken • Plantaardig diner bij Van Die Vegans Bekijk hier alle activiteiten: https://www.hilversum100.nl/agenda
Doe je mee?

LOKAAL: Groene VVV van Hilversum

vr 02 oktober 2020, 09:00-17:00 uur

Tijdens de Duurzame Driedaagse is het Groene VVV van Hilversum open: LOKAAL. Heb je een vraag, een idee of heb je zin in een praatje? Kom langs voor het programma, de route naar evenementen en een inspirerend praatje. En neem een kijkje in LOKAAL: wij bieden allerlei leuke duurzame producten zoals vegetarische maaltijden, bloemen, zeep, shampoo, kleding, verlichting en jam. Op vrijdag 2 en zaterdag 3 oktober geopend van 9 tot 17 uur.
Doe je mee?

Dag 2 van De Duurzame Driedaagse

za 03 oktober 2020, 08:00-23:00 uur

De Duurzame Driedaagse is een driedaags evenement van Hilversum100. Tijdens deze dagen worden allerlei groene, duurzame, leerzame, maar vooral leuke initiatieven georganiseerd die het groene hart van Hilversum op de kaart zetten. Programma zaterdag 3 oktober: • Kookworkshop Gezond, duurzaam en lekker vegetarisch koken • Fietssafari: ontdekkingstocht naar biodiversiteit in en om Hilversum • Politieke dialoog over windturbines en zonneweiden • Duurzame producten: kom het zien bij VONK in de wijk Bekijk hier alle activiteiten: https://www.hilversum100.nl/agenda
Doe je mee?

LOKAAL: vandaag Groene VVV van Hilversum

za 03 oktober 2020, 09:00-17:00 uur

Tijdens de Duurzame Driedaagse is het Groene VVV van Hilversum open: LOKAAL. Heb je een vraag, een idee of heb je zin in een praatje? Kom langs voor het programma, de route naar evenementen en een inspirerend praatje. En neem een kijkje in LOKAAL: wij bieden allerlei leuke duurzame producten zoals vegetarische maaltijden, bloemen, zeep, shampoo, kleding, verlichting en jam. Op vrijdag 2 en zaterdag 3 oktober geopend van 9 tot 17 uur. Op zaterdag stap je om 14 uur bij LOKAAL op de fiets voor de fietssafari! Zie onze agenda voor meer.
Doe je mee?

Kijk eens rond bij VONK in de wijk

za 03 oktober 2020, 10:00-19:00 uur

Bij VONK in de wijk kun je de hele dag allerlei leuke activiteiten meemaken. Zo bezoek je een tiny house, doe je mee aan een workshop of wandeling; bekijk het hele programma voor meer informatie. Er is ook deels een kinderprogramma! Alle details vind je via http://www.vonkindewijk.nl/agenda
Doe je mee?

In Gesprek: Hoe doe jij dat, slim duurzaam leven?

za 03 oktober 2020, 15:30-16:30 uur

We kunnen onszelf natuurlijk van alles ontzeggen, maar het moet toch ook mogelijk zijn om slim duurzaam te leven. Afval scheiden. Op de fiets. Biologisch eten. Je auto elektrisch en je huis nul-op-de-meter. Niet vliegen. Niet altijd even makkelijk ... Hoe verander je jezelf? Wat waren jouw grootste drempels om te overwinnen? Gelukkig kunnen we veel ‘afkijken’ van Hilversummers die duurzaam pionieren. We gaan het hebben over teruglopende meterkasten, wormenhotels, laadpalen en vegetarisch smullen. Marida Jacobs gaat in gesprek met Hilversummers die duurzaam (proberen te) leven. Je kunt live aanwezig zijn in @AllArt (Korte Noorderweg 22) of meeluisteren en- praten via Zoom. In de zaal is plaats voor 15 mensen. Meld je aan en geef bij ‘Jouw vraag aan de bijeenkomst’ aan als je live bij In Gesprek aanwezig wilt zijn. Voor meer informatie kun je mailen met Paul Basset (paul@hilversum100.nl)
Doe je mee?

Dag 3 van De Duurzame Driedaagse

zo 04 oktober 2020, 08:00-23:00 uur

De Duurzame Driedaagse is een driedaags evenement van Hilversum100. Tijdens deze dagen worden allerlei groene, duurzame, leerzame, maar vooral leuke initiatieven georganiseerd die het groene hart van Hilversum op de kaart zetten. Programma zondag 4 oktober • De Groene Bakfietsparade • Publieksopening VONK in de wijk • Dialoog: wijs met wind en zon Bekijk hier alle activiteiten: https://www.hilversum100.nl/agenda
Doe je mee?

Open Huis VONK in de wijk

zo 04 oktober 2020, 12:00-17:00 uur

Ook vandaag is er weer veel te beleven bij VONK! Zo bezoek je een tiny house, doe je mee aan een workshop of wandeling; bekijk het hele programma voor meer informatie. Er is ook deels een kinderprogramma! Alle details vind je via http://www.vonkindewijk.nl/agenda
Doe je mee?

In gesprek: Wijs met windturbines en zonneweiden

zo 04 oktober 2020, 15:30-16:30 uur

Aan tafel vertegenwoordigers uit de lokale politiek en stakeholders uit de Hilversumse samenleving. Een gesprek onder leiding van Ingrid Giebels van adviesbureau OverMorgen, over mogelijkheden en heikele kwesties rondom de energietransitie. In Parijs heeft de wereld afgesproken in 2050 energieneutraal te zijn. Ook in Nederland zijn we hiervoor plannen aan het maken in de zogenaamde Regionale Energie Strategie. De eerste uitkomsten gaan over zoeklocaties voor windturbines en zonneweiden. Het gesprek start met de vraag in hoeverre we lokaal evenveel energie duurzaam willen produceren als we verbruiken? Langs (spoor)wegen en op grote daken (van bedrijven, televisiestudio’s, sporthallen) is veel mogelijk. Zeker wanneer we als gebruikers gezamenlijk eigenaar zijn. Wanneer we wind uitsluiten in onze omgeving, welke mogelijkheden zien we dan wel om te voldoen aan de doelstellingen die we in Parijs afgesproken hebben. Kunnen we bijvoorbeeld zonneweiden zo inrichten dat ze de biodiversiteit vergroten? Samen op zoek naar wat wel mogelijk is ... op weg naar een groene toekomst met duurzame energie. Je kunt live aanwezig zijn in @AllArt (Korte Noorderweg 22) of meeluisten en- praten via Zoom. • In de zaal is plaats voor 15 mensen. Meld je hieronder aan en geef bij ‘Jouw vraag aan de bijeenkomst’ aan als je live bij In Gesprek aanwezig wilt zijn. Voor meer informatie kun je mailen met Aernoud Olde (aernoud@hilversum100.nl). Meer lezen? Neem een kijkje op deze pagina: https://www.hilversum100.nl/web/energietransitie/-/advies-over-locaties-windturbines-en-zonnevelden
Doe je mee?

open AGENDA

MENSEN

Joost Bennekers

Verbinder Toekomstbestendig ondernemen en Groene mobiliteit

open MENSEN

content:
INITIATIEVENKAART
content: