content:

 

Energietransitie

Wij bouwen aan de Coalitie Energie

Wij zijn allemaal verslaafd aan het gebruik van fossiele brandstoffen, en stap voor stap vervangen we deze afhankelijkheid met het gebruik van duurzame, groene energiebronnen. Velen zijn al op verschillende manieren bezig met de energietransitie. Ook in Hilversum zijn er tal van burgerinitiatieven en bedrijven die stappen hebben gezet.

Tot nu toe bestond de opgave van de energietransitie vooral uit: bewustwording, opwek stimuleren, isoleren, isoleren en isoleren. Dit is natuurlijk nog steeds zo, behalve dat er met het opstellen van de Regionale Energiestrategie (RES) een onderwerp bij komt: participatie. De themagroep 'energietransitie' wil zich vooral hierop gaan richten.

Het doel van de themagroep wordt zoveel mogelijk mensen en organisaties meenemen en betrekken bij de energietransitie, en gezamenlijk komen tot gedragen plannen. Dit betekent ook dat we het gesprek willen voeren over de veranderingen die de energietransitie zullen opleveren; want de energietransitie vraagt om veranderingen en dat is vaak niet leuk, maar samen willen we zoeken naar oplossingen die rekening houden met mens en natuur; nu en in de toekomst. Kortom; bruggen bouwen. Dit doen we door kennis te delen, thema-avonden te organiseren, thema's uit te diepen en initiatieven zichtbaar maken en verder helpen. Dit doen we in de geest van de landelijke ‘participatiecoalitie’. 

 


Wat willen we met de Coalitie Energie? 
Wij bepalen als themagroep zelf, onderling, waar we ons mee bezig gaan houden. Wordt het besparen op energiegebruik? Het opwekken van duurzame energie? Hoe en waar? Welke (technische) mogelijkheden zijn er, en zijn die geschikt voor Hilversum? En hoe kunnen we meer mensen bereiken om ze mee te krijgen in deze overgang naar duurzaam energiegebruik? 

Daarnaast zullen we de samenwerking zoeken met andere organisaties of themagroepen om te voorkomen dat zaken dubbel gebeuren. Bijvoorbeeld wanneer een energiecoöperatie of een buurtvereniging een activiteit organiseert die past binnen het thema energietransitie dan willen wij aansluiten en de activiteit ondersteunen. Denk eens aan:

  • Mensen met ideeën op het gebied van de energietransitie helpen bij het vinden van medestanders of gezamenlijk een nieuw initiatief opzetten.
  • Mensen betrekken bij de energietransitie.
  • Een thema-avond organiseren over een onderwerp.
  • Een thema verder verkennen, bijvoorbeeld ‘wat betekent het oprichten van een warmtecoöperatie’? Wie weet waar die verkenning toe leidt!

Hoe wil jij meedoen?

  • Je kunt incidenteel meepraten over een bepaald onderwerp tijdens een onderwerp-avond;
  • Je kunt samen met anderen een thema-avond voorbereiden/organiseren;
  • Je kunt incidenteel andere initiatiefnemers ondersteunen bij het uitwerken van een idee of het opzetten van een nieuwe activiteit;
  • Je kunt zelf trekker worden van een specifiek onderwerp.

Wil je meer weten over het thema energietransitie van Hilversum100? Of wil je meedoen?
Mail dan met themaverbinder Aernoud Olde

BLOGS

De Duurzame Driedaagse

Hou ze vrij, die 2, 3 en 4 oktober 2020. We gaan samen de #DuurzameDriedaagse doen! Hilversum100 nodigt alle Hilversummers uit voor drie dagen met groene en inspirerende activiteiten op verschillende locaties in Hilversum. Kom je ook?
...lees verder

Van de kant komen in de warmtetransitie

120 gasten, 40 sprekers en 15 live- en digitale sessies. En dat in coronatijd. Het klinkt onmogelijk. Toch is het gelukt. Het Servicepunt Duurzame Energie organiseerde gisteren in samenwerking met Provincie Noord-Holland met succes ‘Van de kant komen’, een uniek kennisfestival voor professionals die werken aan de warmtetransitie in de gebouwde omgeving.
...lees verder

Hilversum is in transitie

Wij willen vanuit de Hilversum100 de katalysator, de versneller zijn van de (energie)transitie in onze stad. Samen nemen we verantwoordelijkheid voor de toekomst van onze woon- en werkplaats.
...lees verder

open BLOGS

AGENDA

Dag 1 van De Duurzame Driedaagse

vr 02 oktober 2020, 08:00-23:00 uur

De Duurzame Driedaagse is een driedaags evenement van Hilversum100. Tijdens deze dagen worden allerlei groene, duurzame, leerzame, maar vooral leuke initiatieven georganiseerd die het groene hart van Hilversum op de kaart zetten. Programma vrijdag 2 oktober: • Het Gelijkstroomhuis • Minifestival Duurzaam Leven • Global Goals Kickstarter Game • Duurzame producten: kom het zien bij VONK in de wijk • Workshop Talent4Good • Kookworkshop Gezond, duurzaam en lekker vegetarisch koken • Plantaardig diner bij Van Die Vegans Bekijk hier alle activiteiten: https://www.hilversum100.nl/agenda
Doe je mee?

LOKAAL: Groene VVV van Hilversum

vr 02 oktober 2020, 09:00-17:00 uur

Tijdens de Duurzame Driedaagse is het Groene VVV van Hilversum open: LOKAAL. Heb je een vraag, een idee of heb je zin in een praatje? Kom langs voor het programma, de route naar evenementen en een inspirerend praatje. En neem een kijkje in LOKAAL: wij bieden allerlei leuke duurzame producten zoals vegetarische maaltijden, bloemen, zeep, shampoo, kleding, verlichting en jam. Op vrijdag 2 en zaterdag 3 oktober geopend van 9 tot 17 uur.
Doe je mee?

VERVALT - Het Gelijkstroomhuis

vr 02 oktober 2020, 09:00-18:00 uur

HELAAS KOMT DE OPENSTELLING VAN HET 12VOLTHUIS DOOR PRIVÉOMSTANDIGHEDEN TE VERVALLEN. HOUD DE SITE IN DE GATEN VOOR KOMENDE MOGELIJKHEDEN OM BINNEN EEN KIJKJE TE NEMEN: http://www.12voltinhuis.nl In het Gelijkstroomhuis draait alles op een accu van 12 en 24 Volt. De stroom hiervoor wordt opgewekt met 1 tot 2 zonnepanelen. Er is elektronische apparatuur en verlichting op 12 Volt te zien. En keuken apparatuur en gereedschap op 24 Volt. Zonnepanelen wekken een gelijkstroom van 12 Volt op. Door niet langer een omvormer naar 230 Volt te gebruiken is er een energiebesparing te behalen. Dit komt doordat zowel omvormer maar ook de transformators en adapters die het weer terugbrengen naar 12 Volt een energieverlies veroorzaken, terwijl deze dubbele conversie niet nodig is. Want al onze elektronische apparatuur is nu ook in de winkel te vinden met een 12 Volt adapter, en zonder gebruik van die adapter scheelt dat zo’n factor 3x in stroom. Zo is er een bureaulamp van IKEA te zien die 5x zuiniger is dan wanneer deze op 230V wordt aangesloten, een energiebesparing van 80% dus. En een led-televisie van Philips die op 12 Volt in stand-by modus 40x zuiniger is, 98% besparing dus. In dit huisje kunt u de benodigde installatie zien, zoals groepenkast 12V , bekabeling 12V, stopcontacten 12V en schakelaars 12V. En keukenapparatuur zoals een waterkoker, koffiezetter, rijstkoker, oven en stofzuiger op 24 Volt. Maar ook een gereedschapslijn zoals boormachine, decoupeerzaag, slijptol, kettingzaag rechtstreeks op 24 Volt. Om te voorkomen dat iedereen tegelijk komt verzoeken we je om je aan te melden via info@12voltinhuis.nl. Meer informatie: http://www.12voltinhuis.nl
Doe je mee?

Dag 2 van De Duurzame Driedaagse

za 03 oktober 2020, 08:00-23:00 uur

De Duurzame Driedaagse is een driedaags evenement van Hilversum100. Tijdens deze dagen worden allerlei groene, duurzame, leerzame, maar vooral leuke initiatieven georganiseerd die het groene hart van Hilversum op de kaart zetten. Programma zaterdag 3 oktober: • Kookworkshop Gezond, duurzaam en lekker vegetarisch koken • Fietssafari: ontdekkingstocht naar biodiversiteit in en om Hilversum • Politieke dialoog over windturbines en zonneweiden • Duurzame producten: kom het zien bij VONK in de wijk Bekijk hier alle activiteiten: https://www.hilversum100.nl/agenda
Doe je mee?

LOKAAL: vandaag Groene VVV van Hilversum

za 03 oktober 2020, 09:00-17:00 uur

Tijdens de Duurzame Driedaagse is het Groene VVV van Hilversum open: LOKAAL. Heb je een vraag, een idee of heb je zin in een praatje? Kom langs voor het programma, de route naar evenementen en een inspirerend praatje. En neem een kijkje in LOKAAL: wij bieden allerlei leuke duurzame producten zoals vegetarische maaltijden, bloemen, zeep, shampoo, kleding, verlichting en jam. Op vrijdag 2 en zaterdag 3 oktober geopend van 9 tot 17 uur. Op zaterdag stap je om 14 uur bij LOKAAL op de fiets voor de fietssafari! Zie onze agenda voor meer.
Doe je mee?

VERVALT - Het Gelijkstroomhuis

za 03 oktober 2020, 09:00-18:00 uur

HELAAS KOMT DE OPENSTELLING VAN HET 12VOLTHUIS DOOR PRIVÉOMSTANDIGHEDEN TE VERVALLEN. HOUD DE SITE IN DE GATEN VOOR KOMENDE MOGELIJKHEDEN OM BINNEN EEN KIJKJE TE NEMEN: http://www.12voltinhuis.nl In het Gelijkstroomhuis draait alles op een accu van 12 en 24 Volt. De stroom hiervoor wordt opgewekt met 1 tot 2 zonnepanelen. Er is elektronische apparatuur en verlichting op 12 Volt te zien. En keuken apparatuur en gereedschap op 24 Volt. Zonnepanelen wekken een gelijkstroom van 12 Volt op. Door niet langer een omvormer naar 230 Volt te gebruiken is er een energiebesparing te behalen. Dit komt doordat zowel omvormer maar ook de transformators en adapters die het weer terugbrengen naar 12 Volt een energieverlies veroorzaken, terwijl deze dubbele conversie niet nodig is. Want al onze elektronische apparatuur is nu ook in de winkel te vinden met een 12 Volt adapter, en zonder gebruik van die adapter scheelt dat zo’n factor 3x in stroom. Zo is er een bureaulamp van IKEA te zien die 5x zuiniger is dan wanneer deze op 230V wordt aangesloten, een energiebesparing van 80% dus. En een led-televisie van Philips die op 12 Volt in stand-by modus 40x zuiniger is, 98% besparing dus. In dit huisje kunt u de benodigde installatie zien, zoals groepenkast 12V , bekabeling 12V, stopcontacten 12V en schakelaars 12V. En keukenapparatuur zoals een waterkoker, koffiezetter, rijstkoker, oven en stofzuiger op 24 Volt. Maar ook een gereedschapslijn zoals boormachine, decoupeerzaag, slijptol, kettingzaag rechtstreeks op 24 Volt. Om te voorkomen dat iedereen tegelijk komt verzoeken we je om je aan te melden via info@12voltinhuis.nl. Meer informatie: https://www.12voltinhuis.nl
Doe je mee?

Kijk eens rond bij VONK in de wijk

za 03 oktober 2020, 10:00-19:00 uur

Bij VONK in de wijk kun je de hele dag allerlei leuke activiteiten meemaken. Zo bezoek je een tiny house, doe je mee aan een workshop of wandeling; bekijk het hele programma voor meer informatie. Er is ook deels een kinderprogramma! Alle details vind je via http://www.vonkindewijk.nl/agenda
Doe je mee?

Energiemarkt met escapebus - Hilversumse Meent

za 03 oktober 2020, 11:00-15:00 uur

Kom ook naar de Energiemarkt en laat je adviseren in de showroom van het Duurzaam Bouwloket. Ook kun je inspiratie opdoen tijdens een bezoekje aan voorbeeldwoningen. Test daarna je duurzaamheidskennis in een echte escapebus of proef heerlijke flensjes van een inductiekookplaat. Daarnaast zal de Werkgroep Meent Aardgasvrij staalkaarten presenteren voor de verschillende woningtypen in de Hilversumse Meent. De Energiemarkt is grotendeels buiten rond Wijkcentrum de Kruisdam (De Meent 5). Voor de escapebus en de bezoekjes aan de voorbeeldwoningen zijn een beperkt aantal plekken beschikbaar. Meld je aan en geef bij ‘Jouw vraag aan de bijeenkomst’ aan of je de escapebus en/of voorbeeldwoning wilt bezoeken. Meer informatie en het programma op http://www.hilversumsemeent.nl
Doe je mee?

In Gesprek: Hoe doe jij dat, slim duurzaam leven?

za 03 oktober 2020, 15:30-16:30 uur

We kunnen onszelf natuurlijk van alles ontzeggen, maar het moet toch ook mogelijk zijn om slim duurzaam te leven. Afval scheiden. Op de fiets. Biologisch eten. Je auto elektrisch en je huis nul-op-de-meter. Niet vliegen. Niet altijd even makkelijk ... Hoe verander je jezelf? Wat waren jouw grootste drempels om te overwinnen? Gelukkig kunnen we veel ‘afkijken’ van Hilversummers die duurzaam pionieren. We gaan het hebben over teruglopende meterkasten, laadpalen en vegetarisch smullen. Marida Jacobs gaat onder meer in gesprek met Hester Gietelink (kookt eerlijk eten), Ron van de Wiel (kleedt zich goed én duurzaam), Sanne Groenhof (woont bijna nul-op-de-meter), Wijnand Klaver (repareert spullen bij het Repair Café) en Ynske Betlem (gebruikt wasbare luiers en organiseert het minifestival Duurzaam Leven). Je kunt live aanwezig zijn in @AllArt (Korte Noorderweg 22) of meeluisteren en- praten via Zoom. In de zaal is plaats voor 15 mensen. Meld je aan en geef bij ‘Jouw vraag aan de bijeenkomst’ aan als je live bij In Gesprek aanwezig wilt zijn. Voor meer informatie kun je mailen met Paul Basset (paul@hilversum100.nl)
Doe je mee?

Dag 3 van De Duurzame Driedaagse

zo 04 oktober 2020, 08:00-23:00 uur

De Duurzame Driedaagse is een driedaags evenement van Hilversum100. Tijdens deze dagen worden allerlei groene, duurzame, leerzame, maar vooral leuke initiatieven georganiseerd die het groene hart van Hilversum op de kaart zetten. Programma zondag 4 oktober • De Groene Bakfietsparade • Publieksopening VONK in de wijk • Dialoog: wijs met wind en zon Bekijk hier alle activiteiten: https://www.hilversum100.nl/agenda
Doe je mee?

VERVALT - Het Gelijkstroomhuis

zo 04 oktober 2020, 09:00-18:00 uur

HELAAS KOMT DE OPENSTELLING VAN HET 12VOLTHUIS DOOR PRIVÉOMSTANDIGHEDEN TE VERVALLEN. HOUD DE SITE IN DE GATEN VOOR KOMENDE MOGELIJKHEDEN OM BINNEN EEN KIJKJE TE NEMEN: http://www.12voltinhuis.nl In het Gelijkstroomhuis draait alles op een accu van 12 en 24 Volt. De stroom hiervoor wordt opgewekt met 1 tot 2 zonnepanelen. Er is elektronische apparatuur en verlichting op 12 Volt te zien. En keuken apparatuur en gereedschap op 24 Volt. Zonnepanelen wekken een gelijkstroom van 12 Volt op. Door niet langer een omvormer naar 230 Volt te gebruiken is er een energiebesparing te behalen. Dit komt doordat zowel omvormer maar ook de transformators en adapters die het weer terugbrengen naar 12 Volt een energieverlies veroorzaken, terwijl deze dubbele conversie niet nodig is. Want al onze elektronische apparatuur is nu ook in de winkel te vinden met een 12 Volt adapter, en zonder gebruik van die adapter scheelt dat zo’n factor 3x in stroom. Zo is er een bureaulamp van IKEA te zien die 5x zuiniger is dan wanneer deze op 230V wordt aangesloten, een energiebesparing van 80% dus. En een led-televisie van Philips die op 12 Volt in stand-by modus 40x zuiniger is, 98% besparing dus. In dit huisje kunt u de benodigde installatie zien, zoals groepenkast 12V , bekabeling 12V, stopcontacten 12V en schakelaars 12V. En keukenapparatuur zoals een waterkoker, koffiezetter, rijstkoker, oven en stofzuiger op 24 Volt. Maar ook een gereedschapslijn zoals boormachine, decoupeerzaag, slijptol, kettingzaag rechtstreeks op 24 Volt. Om te voorkomen dat iedereen tegelijk komt verzoeken we je om je aan te melden via info@12voltinhuis.nl. Meer informatie: http://www.12voltinhuis.nl
Doe je mee?

Groene Bakfietsparade

zo 04 oktober 2020, 11:00-13:00 uur

Heb je een bakfiets? Maak 'm groen of vul 'm met je lokaal geproduceerde handelswaar en doe mee met de Groene Bakfietsparade! Samen zetten we de bloemetjes buiten. Wie doen mee? Maximaal 100 mensen die een duurzaam project, concept of initiatief willen uitdragen. Op de markt krijg je de kans om jouw boodschap te delen met alle aanwezigen. Wil je ook meefietsen met een bakfiets? Mail met Janneke Boos (janneke@hilversum100.nl) Programma 11:00 uur – We verzamelen om bij de Dagcamping Laren. 12:00 uur – Vanaf de Dagcamping vertrekt de karavaan via de Larenseweg naar het Marktplein zonder tussenstop via de 'kleine spoorbomen' (niet via de tunnel). 13:00 uur – Aankomst Marktplein, opstelling op 1,5 m. afstand van elkaar. Dit is de bakfietsenmarkt met een speakers' corner: vertel wat jou en jouw bakfiets beweegt! 14:30 -15 uur – Afronding Regels • We houden ons aan de corona-maatregelen: 1,5 m afstand, wie ziek is, blijft thuis. Was vaak je handen. • We houden ons aan de verkeersregels • Er worden geen commerciële activiteiten ontplooid door de deelnemers • Er wordt geen alcohol genuttigd of geschonken • Er wordt geen versterkt geluid gemaakt Tips Het is verstandig om van te voren even goed naar het toilet te gaan. Neem ook voldoende water en wat eten voor jezelf mee. We zullen ongeveer 4 uur onderweg zijn. Meer informatie en aanmelden: Janneke Boos janneke@hilversum100.nl LET OP: Het kaartje hieronder geeft niet de juiste locatie aan. Dat komt omdat de Dagcamping geen adres heeft. Zoom in en volg de Hilversumseweg richting Hilversum. Halverwege vind je de Dagcamping. Daar verzamelen we.
Doe je mee?

Open Huis VONK in de wijk

zo 04 oktober 2020, 12:00-17:00 uur

Ook vandaag is er weer veel te beleven bij VONK! Zo bezoek je een tiny house, doe je mee aan een workshop of wandeling; bekijk het hele programma voor meer informatie. Er is ook deels een kinderprogramma! Alle details vind je via http://www.vonkindewijk.nl/agenda
Doe je mee?

open AGENDA

MENSEN

Aernoud Olde

Verbinder Energietransitie

open MENSEN

content:
INITIATIEVENKAART
content: