content:

Eerlijk eten

Dat onze voedingskeuzes impact hebben op het milieu, daar staan mensen steeds vaker bij stil. "Wat eet ik eigenlijk en waar komt mijn eten vandaan?" "Wordt het duurzaam geproduceerd?"

Om voor de bewoners van Hilversum inzichtelijk te maken waar en hoe zij "eerlijk" kunnen eten is er informatie te vinden op deze pagina over "eerlijk eten". Ook maken we hier events en initiatieven kenbaar.

 


Iedereen die bezig is met dit thema, op welke manier dan ook, is welkom om aan te sluiten bij de themagroep. Wij komen regelmatig (online) bij elkaar om te spreken over dit onderwerp, initiatieven te delen en de samenwerking op te zoeken.

Heb je interessante informatie die op deze pagina vermeld moet worden? Of wil je meer weten over het thema eerlijk eten van Hilversum100? Of meedoen?
Mail dan met themaverbinder Hester Gietelink

BLOGS

De Duurzame Driedaagse

Hou ze vrij, die 2, 3 en 4 oktober 2020. We gaan samen de #DuurzameDriedaagse doen! Hilversum100 nodigt alle Hilversummers uit voor drie dagen met groene en inspirerende activiteiten op verschillende locaties in Hilversum. Kom je ook?
...lees verder

open BLOGS

AGENDA

Dag 1 van De Duurzame Driedaagse

vr 02 oktober 2020, 08:00-23:00 uur

De Duurzame Driedaagse is een driedaags evenement van Hilversum100. Tijdens deze dagen worden allerlei groene, duurzame, leerzame, maar vooral leuke initiatieven georganiseerd die het groene hart van Hilversum op de kaart zetten. Programma vrijdag 2 oktober: • Het Gelijkstroomhuis • Minifestival Duurzaam Leven • Global Goals Kickstarter Game • Duurzame producten: kom het zien bij VONK in de wijk • Workshop Talent4Good • Kookworkshop Gezond, duurzaam en lekker vegetarisch koken • Plantaardig diner bij Van Die Vegans Bekijk hier alle activiteiten: https://www.hilversum100.nl/agenda
Doe je mee?

LOKAAL: Groene VVV van Hilversum

vr 02 oktober 2020, 09:00-17:00 uur

Tijdens de Duurzame Driedaagse is het Groene VVV van Hilversum open: LOKAAL. Heb je een vraag, een idee of heb je zin in een praatje? Kom langs voor het programma, de route naar evenementen en een inspirerend praatje. En neem een kijkje in LOKAAL: wij bieden allerlei leuke duurzame producten zoals vegetarische maaltijden, bloemen, zeep, shampoo, kleding, verlichting en jam. Op vrijdag 2 en zaterdag 3 oktober geopend van 9 tot 17 uur.
Doe je mee?

Minifestival Duurzaam Leven

vr 02 oktober 2020, 10:00-17:00 uur

Aansluiten van je regenton. Kiezen van die nieuwe shampoobar. Hoe ziet de deeleconomie eruit. Minimaliseren van spullen. Voedselverspilling voorkomen. Afvalvrij boodschappen doen in Hilversum. Tijdens dit minifestival kom je het allemaal te weten!

 Dit minifestival staat in het teken van praktische tips & trics voor een duurzaam leven. Het programma is gevuld met ludieke workshops en activiteiten. 

 Vanwege de coronamaatregelen is het festival ingedeeld in drie tijdsvakken. Elk tijdvak heeft dezelfde activiteiten, dus je mist niks! 
Tijdvak 1: van 10.00 tot 12.00 uur
 Tijdvak 2: van 12.30 tot 14.30 uur
 Tijdvak 3: van 15.00 tot 17.00 uur
 De toegang is € 5 (via eventbrite: https://bit.ly/H100minifestival). Door een ticket vooraf te kopen ben je verzekerd van een plek op het festival tijdens jouw tijdvak. 
De activiteiten die op het programma staan:
 • Interactieve Boodschappenkaart Hilversum – zoek & vertel jouw afvalvrije boodschappen route, samen met Anne van Roij.
 • Huid & Haarverzorging – voor iedereen die jong wilt blijven. En ook voor iedereen die dat niet wil. Christy van the Dutch Soapery (www.thedutchsoapery.com) vertelt je er alles over.
 • Lezing Deeleconomie – Kevin Maes neemt je mee in de wereld van Deeleconomie.
 • Minimaliseren kan je leren – een reis door je huis naar een leven met minder spullen. Dit is je kans! Duurzaamheidscoach Chantal van Gent (https://www.deduurzameorganizer.nl) geeft je allerlei tips die je direct thuis kan toepassen.
 • Hoe sluit je een regenton aan – een regenton is vrij eenvoudig geregeld. Maar hoe dat ding aan te sluiten? Tijdens deze workshop kom je het allemaal te weten.
 • Tegen Voedselverspilling – Hanneke Hannibal is ster in het redden van groente & fruit en maakt daar de allerlekkerste dingen van. Luister & Proef wat zij in huis heeft gehaald. 
• Maak je eigen compostbak – Karin Kompost @karinkoopmans is gek op compost. En na haar verhaal hoe jij je eigen compostbak maakt, word jij ook zeker weten blij!

 Vergeet je eigen koffiebeker niet zodat we zo min mogelijk afval achterlaten! En voor iedereen die zijn tuinkabouter meeneemt ligt er een presentje klaar :-) Tickets: https://bit.ly/H100minifestival
Doe je mee?

VONK in de wijk open

vr 02 oktober 2020, 13:30-20:00 uur

Bij VONK in de wijk kun je de hele dag allerlei leuke activiteiten meemaken. Zo doe je mee aan een workshop of eet je mee; bekijk het hele programma voor meer informatie. Er is ook deels een kinderprogramma! Alle details van het VONK-programma vind je via http://www.vonkindewijk.nl/agenda
Doe je mee?

Kookworkshop duurzaam, vegetarisch én lekker koken

vr 02 oktober 2020, 17:00-20:00 uur

Trek je kookschort aan, stroop je mouwen op en kook mee met Hester! Steeds meer Nederlanders worden flexitariër, maar hoe zorg je voor een lekkere, voedzame maaltijd zonder vlees? Inspirerende workshop bedoeld voor mensen die vlees heel lekker vinden maar de overstap willen maken naar minder of geen vlees in hun menu. Hester van De Natuurkeuken leert je in deze kookworkshop hoe je “duurzaam, vegetarisch én lekker” kunt koken, waarbij ze vooral uitlegt waar je op moet letten als je dierlijke eiwitten vervangt door plantaardige. We beginnen met een informatief praatje en gaan daarna met recepten aan de slag. Aan het eind van de workshop zullen we de gerechten gaan proeven. Je krijgt een informatie- en receptenboekje mee naar huis. Verras je tafelgenoten thuis met een nieuw recept! Hester heeft vorig jaar bij de Hilversum100 Challenge een prijs gewonnen om 50 thuiskoks deze workshop aan te bieden. Er is plaats voor 12 deelnemers. Meld je dus snel aan! Ook op zaterdag 3 oktober kun je erbij zijn. Doe je mee? We vragen aan de deelnemers een bijdrage van 10 euro te doen voor de locatiehuur. Naast aanmelding via onze website hieronder, vragen we je een mailtje te sturen naar hester@denatuurkeuken.nl, dan ontvang je een mail met aanvullende informatie over de workshop. Meer informatie over wat je kunt verwachten: http://www.denatuurkeuken.nl/workshops
Doe je mee?

Plantaardig diner bij Vandievegans

vr 02 oktober 2020, 18:00-20:00 uur

Wortels en sla, dat is wat vegans eten toch?! Van die vegans willen je laten ervaren dat plantaardige keuken veel gevarieerder kan zijn dan je zou denken. Daarom organiseren zij tijdens de duurzame dagen bij Vonk een proeverij waarbij je kennis kunt maken met al het lekkers dat zij uit hun keuken toveren. Wat dacht je van nonijnsalade, moxarella, of plantaardige grillworst? Wat: welkomstdrankje, proeverij diner met soep, kleine hapjes en een petit-grand-dessert na Waar: Vonk in de wijk, Larenseweg 139 Wanneer: vrijdag 2 oktober 2020 Hoe laat: je kunt starten tussen 18:00 en 20:00. We serveren het eten per tafel uit. Kosten: €15,- (inclusief welkomstdrankje, exclusief overige drankjes en koffie/thee) Reserveren: via vandievegans@gmail.com https://www.vandievegans.nl/
Doe je mee?

Dag 2 van De Duurzame Driedaagse

za 03 oktober 2020, 08:00-23:00 uur

De Duurzame Driedaagse is een driedaags evenement van Hilversum100. Tijdens deze dagen worden allerlei groene, duurzame, leerzame, maar vooral leuke initiatieven georganiseerd die het groene hart van Hilversum op de kaart zetten. Programma zaterdag 3 oktober: • Kookworkshop Gezond, duurzaam en lekker vegetarisch koken • Fietssafari: ontdekkingstocht naar biodiversiteit in en om Hilversum • Politieke dialoog over windturbines en zonneweiden • Duurzame producten: kom het zien bij VONK in de wijk Bekijk hier alle activiteiten: https://www.hilversum100.nl/agenda
Doe je mee?

LOKAAL: vandaag Groene VVV van Hilversum

za 03 oktober 2020, 09:00-17:00 uur

Tijdens de Duurzame Driedaagse is het Groene VVV van Hilversum open: LOKAAL. Heb je een vraag, een idee of heb je zin in een praatje? Kom langs voor het programma, de route naar evenementen en een inspirerend praatje. En neem een kijkje in LOKAAL: wij bieden allerlei leuke duurzame producten zoals vegetarische maaltijden, bloemen, zeep, shampoo, kleding, verlichting en jam. Op vrijdag 2 en zaterdag 3 oktober geopend van 9 tot 17 uur. Op zaterdag stap je om 14 uur bij LOKAAL op de fiets voor de fietssafari! Zie onze agenda voor meer.
Doe je mee?

Kijk eens rond bij VONK in de wijk

za 03 oktober 2020, 10:00-19:00 uur

Bij VONK in de wijk kun je de hele dag allerlei leuke activiteiten meemaken. Zo bezoek je een tiny house, doe je mee aan een workshop of wandeling; bekijk het hele programma voor meer informatie. Er is ook deels een kinderprogramma! Alle details vind je via http://www.vonkindewijk.nl/agenda
Doe je mee?

In Gesprek: Hoe doe jij dat, slim duurzaam leven?

za 03 oktober 2020, 15:30-16:30 uur

We kunnen onszelf natuurlijk van alles ontzeggen, maar het moet toch ook mogelijk zijn om slim duurzaam te leven. Afval scheiden. Op de fiets. Biologisch eten. Je auto elektrisch en je huis nul-op-de-meter. Niet vliegen. Niet altijd even makkelijk ... Hoe verander je jezelf? Wat waren jouw grootste drempels om te overwinnen? Gelukkig kunnen we veel ‘afkijken’ van Hilversummers die duurzaam pionieren. We gaan het hebben over teruglopende meterkasten, wormenhotels, laadpalen en vegetarisch smullen. Marida Jacobs gaat in gesprek met Hilversummers die duurzaam (proberen te) leven. Je kunt live aanwezig zijn in @AllArt (Korte Noorderweg 22) of meeluisteren en- praten via Zoom. In de zaal is plaats voor 15 mensen. Meld je aan en geef bij ‘Jouw vraag aan de bijeenkomst’ aan als je live bij In Gesprek aanwezig wilt zijn. Voor meer informatie kun je mailen met Paul Basset (paul@hilversum100.nl)
Doe je mee?

Kookworkshop duurzaam, vegetarisch én lekker koken

za 03 oktober 2020, 17:00-20:00 uur

Trek je kookschort aan, stroop je mouwen op en kook mee met Hester! Steeds meer Nederlanders worden flexitariër, maar hoe zorg je voor een lekkere, voedzame maaltijd zonder vlees? Inspirerende workshop bedoeld voor mensen die vlees heel lekker vinden maar de overstap willen maken naar minder of geen vlees in hun menu. Hester van De Natuurkeuken leert je in deze kookworkshop hoe je “duurzaam, vegetarisch én lekker” kunt koken, waarbij ze vooral uitlegt waar je op moet letten als je dierlijke eiwitten vervangt door plantaardige. We beginnen met een informatief praatje en gaan daarna met recepten aan de slag. Aan het eind van de workshop zullen we de gerechten gaan proeven. Je krijgt een informatie- en receptenboekje mee naar huis. Verras je tafelgenoten thuis met een nieuw recept! Hester heeft vorig jaar bij de Hilversum100 Challenge een prijs gewonnen om 50 thuiskoks deze workshop aan te bieden. Er is plaats voor 12 deelnemers. Meld je dus snel aan! Doe je mee? We vragen aan de deelnemers een bijdrage van 10 euro te doen voor de locatiehuur. Naast aanmelding via onze website hieronder, vragen we je een mailtje te sturen naar hester@denatuurkeuken.nl, dan ontvang je een mail met aanvullende informatie over de workshop. Meer informatie over wat je kunt verwachten: http://www.denatuurkeuken.nl/workshops
Doe je mee?

Dag 3 van De Duurzame Driedaagse

zo 04 oktober 2020, 08:00-23:00 uur

De Duurzame Driedaagse is een driedaags evenement van Hilversum100. Tijdens deze dagen worden allerlei groene, duurzame, leerzame, maar vooral leuke initiatieven georganiseerd die het groene hart van Hilversum op de kaart zetten. Programma zondag 4 oktober • De Groene Bakfietsparade • Publieksopening VONK in de wijk • Dialoog: wijs met wind en zon Bekijk hier alle activiteiten: https://www.hilversum100.nl/agenda
Doe je mee?

Open Huis VONK in de wijk

zo 04 oktober 2020, 12:00-17:00 uur

Ook vandaag is er weer veel te beleven bij VONK! Zo bezoek je een tiny house, doe je mee aan een workshop of wandeling; bekijk het hele programma voor meer informatie. Er is ook deels een kinderprogramma! Alle details vind je via http://www.vonkindewijk.nl/agenda
Doe je mee?

open AGENDA

MENSEN

Hester Gietelink

Verbinder Eerlijk eten

open MENSEN

content:
INITIATIEVENKAART
content: