content:

Broedplaatsen

Op allerlei plekken in Hilversum schieten de creatieve plekken als paddestoelen uit de grond. En dat is goed nieuws. We zien ze het liefst in elke wijk. Zeker als ze ook nog eens broeden op oplossingen op het gebied van duurzaamheid. Duurzame Broedplaatsen dus, die mensen bij elkaar brengen om samen te werken aan een duurzame leefomgeving. 

Dit doen wij door samen te werken met allerlei inspirerend plekken zoals Vonk in de wijk, LOKAAL, @AllArt, Tante Jans, De MeentwerfFabrique Ludique, De Buitenhof en De Groene Afslag  to name a few. 

Als je de oprichters van deze plekken vraagt wat een broedplaats is dan omschrijven zij het als een plek waar: mensen samen komen, aan een gezamenlijk doel werken, waar niet altijd tussen de lijntjes gekleurd hoeft te worden, ideeën ontstaan en verder geholpen worden, creativiteit geinitiëerd wordt, uitgevonden wordt, nieuwe initiatieven tot wasdom kunnen komen. 

Mogelijkhedenplekken waar je je ei kwijt kan, waar je met elkaar kan sparren of juist even helemaal niets doet, een plek waar je welkom bent en uitgedaagd wordt om verder te denken en vooral ook doen.

Kortom: bruisende plekken waar je met elkaar meestal verder komt dan in je eentje. Lees maar na in de blogs over deze plekken.

Het team Hilversum100 Broedplaatsen wil mensen bij elkaar krijgen om groener te doen en heeft daarvoor een mobiele broedplaats, een circus dat van plek naar plek reist en op verschillende plekken verfrissende bijeenkomsten organiseert om te prikkelen, samen te werken, te zaaien en te groeien. Waar je dan aan moet denken?


 

Samenwerkingsochtenden 
Ben jij op zoek naar iemand om mee te sparren over jouw duurzame idee, op zoek naar mensen om mee samen te werken aan een project of bied jij juist jouw kennis en vaardigheden aan? Kom dan naar onze tweewekelijkse samenwerkingsochtend.

Ontwikkel-je-pitch-pitch
Ingewikkeld toch? Kort en krachtig vertellen waar jij mee bezig bent op het gebied van duurzaamheid en de ander daarin bijna even enthousiast krijgen als jij zelf? Pitchen kan je leren en dat komt mooi uit want als jij dat nou met ons komt doen dan kan jij je duurzame pitch brengen tijdens het afsluitende event van De Duurzame Driedaagse. Wie weet wie jouw pitch hoort en je helpt om verder te komen. 

Bakfietsenparade
Zichtbaar zijn, een glimlach op mensen hun gezicht toveren, zaadjes planten, dat is wat we willen met dit mobiele rariteitenkabinet. Een heuse parade van Hilversumse doeners. Een stoet van bakfietsen, die fietsend van plek naar plek gaan om duurzaamheid met een knipoog onder de aandacht te brengen bij groot en klein. Zie jij jezelf al meerijden: meld je dan hier aan.

Klinkt dit alsof je daar wel eens bij wil zijn? Of wil je aansluiten bij het circus? We kunnen altijd mensen met ideeën, talenten en/of fijne energie gebruiken. 

Neem dan contact met ons op via ikdoemee@hilversum100.nl met als subject: Broedplaatsen en kijk regelmatig op de agenda!

 

BLOGS

De Duurzame Driedaagse

Hou ze vrij, die 2, 3 en 4 oktober 2020. We gaan samen de #DuurzameDriedaagse doen! Hilversum100 nodigt alle Hilversummers uit voor drie dagen met groene en inspirerende activiteiten op verschillende locaties in Hilversum. Kom je ook?
...lees verder

De Buitenhof

Plek rond biodiversiteit. Vol van groen en gemeenschap. We hebben allemaal eten nodig en hebben graag bloemen op tafel. Hier halen wij dat het liefst. Zij breiden hun biodiverse imperium uit en geven steeds meer invulling aan een gemeenschappelijke educatieve tak.
...lees verder

open BLOGS

AGENDA

Dag 1 van De Duurzame Driedaagse

vr 02 oktober 2020, 08:00-23:00 uur

De Duurzame Driedaagse is een driedaags evenement van Hilversum100. Tijdens deze dagen worden allerlei groene, duurzame, leerzame, maar vooral leuke initiatieven georganiseerd die het groene hart van Hilversum op de kaart zetten. Programma vrijdag 2 oktober: • Het Gelijkstroomhuis • Minifestival Duurzaam Leven • Global Goals Kickstarter Game • Duurzame producten: kom het zien bij VONK in de wijk • Workshop Talent4Good • Kookworkshop Gezond, duurzaam en lekker vegetarisch koken • Plantaardig diner bij Van Die Vegans Bekijk hier alle activiteiten: https://www.hilversum100.nl/agenda
Doe je mee?

LOKAAL: Groene VVV van Hilversum

vr 02 oktober 2020, 09:00-17:00 uur

Tijdens de Duurzame Driedaagse is het Groene VVV van Hilversum open: LOKAAL. Heb je een vraag, een idee of heb je zin in een praatje? Kom langs voor het programma, de route naar evenementen en een inspirerend praatje. En neem een kijkje in LOKAAL: wij bieden allerlei leuke duurzame producten zoals vegetarische maaltijden, bloemen, zeep, shampoo, kleding, verlichting en jam. Op vrijdag 2 en zaterdag 3 oktober geopend van 9 tot 17 uur.
Doe je mee?

Minifestival Duurzaam Leven

vr 02 oktober 2020, 10:00-17:00 uur

Aansluiten van je regenton. Kiezen van die nieuwe shampoobar. Hoe ziet de deeleconomie eruit. Minimaliseren van spullen. Voedselverspilling voorkomen. Afvalvrij boodschappen doen in Hilversum. Tijdens dit minifestival kom je het allemaal te weten!

 Dit minifestival staat in het teken van praktische tips & trics voor een duurzaam leven. Het programma is gevuld met ludieke workshops en activiteiten. 

 Vanwege de coronamaatregelen is het festival ingedeeld in drie tijdsvakken. Elk tijdvak heeft dezelfde activiteiten, dus je mist niks! 
Tijdvak 1: van 10.00 tot 12.00 uur
 Tijdvak 2: van 12.30 tot 14.30 uur
 Tijdvak 3: van 15.00 tot 17.00 uur
 De toegang is € 5 (via eventbrite: https://bit.ly/H100minifestival). Door een ticket vooraf te kopen ben je verzekerd van een plek op het festival tijdens jouw tijdvak. 
De activiteiten die op het programma staan:
 • Interactieve Boodschappenkaart Hilversum – zoek & vertel jouw afvalvrije boodschappen route, samen met Anne van Roij.
 • Huid & Haarverzorging – voor iedereen die jong wilt blijven. En ook voor iedereen die dat niet wil. Christy van the Dutch Soapery (www.thedutchsoapery.com) vertelt je er alles over.
 • Lezing Deeleconomie – Kevin Maes neemt je mee in de wereld van Deeleconomie.
 • Minimaliseren kan je leren – een reis door je huis naar een leven met minder spullen. Dit is je kans! Duurzaamheidscoach Chantal van Gent (https://www.deduurzameorganizer.nl) geeft je allerlei tips die je direct thuis kan toepassen.
 • Hoe sluit je een regenton aan – een regenton is vrij eenvoudig geregeld. Maar hoe dat ding aan te sluiten? Tijdens deze workshop kom je het allemaal te weten.
 • Tegen Voedselverspilling – Hanneke Hannibal is ster in het redden van groente & fruit en maakt daar de allerlekkerste dingen van. Luister & Proef wat zij in huis heeft gehaald. 
• Maak je eigen compostbak – Karin Kompost @karinkoopmans is gek op compost. En na haar verhaal hoe jij je eigen compostbak maakt, word jij ook zeker weten blij!

 Vergeet je eigen koffiebeker niet zodat we zo min mogelijk afval achterlaten! En voor iedereen die zijn tuinkabouter meeneemt ligt er een presentje klaar :-) Tickets: https://bit.ly/H100minifestival
Doe je mee?

Global Goals 'Kickstarter' Game

vr 02 oktober 2020, 13:30-15:00 uur

Van mondiale zaken naar lokale actie in Hilversum! Speel het Global Goals Game en ontdek op een leuke en laagdrempelige manier hoe je samen Hilversum nog socialer en duurzamer kunt maken. Na afloop weet je wat de meerwaarde is voor jezelf, je organisatie en natuurlijk je directe leefomgeving. Het spel is bedoeld voor iedereen die vanuit zijn/haar werk impact wilt maken. De Kickstarter duurt 1,5 uur en we spelen het uiteraard 'corona-proof' met maximaal 20 deelnemers. Doe mee! Een geweldige kans op een unieke ervaring. Normaal gesproken wordt dit spel alleen bij bedrijven en organisaties gespeeld, nu krijg jij de kans om het gratis te spelen tijdens de Duurzame Driedaagse in Hilversum. Meer weten? lees verder via https://www.globalgoalsgames.nl Aanmelden verloopt via het veld hieronder. Tot dan!
Doe je mee?

VONK in de wijk open

vr 02 oktober 2020, 13:30-20:00 uur

Bij VONK in de wijk kun je de hele dag allerlei leuke activiteiten meemaken. Zo doe je mee aan een workshop of eet je mee; bekijk het hele programma voor meer informatie. Er is ook deels een kinderprogramma! Alle details van het VONK-programma vind je via http://www.vonkindewijk.nl/agenda
Doe je mee?

Workshop Talent4Good

vr 02 oktober 2020, 15:30-16:30 uur

Help anderen en jezelf met het Talent4Good Hilversum coaching programma. Tijdens deze introductieworkshop leer je hoe je je persoonlijke talent en dat van mensen in een kwetsbare situatie kunt ontwikkelen, in de rol van Talent4good-coach. Eenzaamheid, werkloosheid en taalachterstand zijn helaas aan de orde van de dag in Hilversum. Mensen die in deze situatie verkeren, hebben vaak behoefte aan tijdelijke ondersteuning. Talent4good-coaches begeleiden hen en geven ze net even de nodige aandacht die het verschil kan maken. Tegelijkertijd biedt het de kans om te werken aan je persoonlijke ontwikkeling, wat toegevoegde waarde heeft in je dagelijkse werk. We laten praktijkvoorbeelden zien en vertellen meer over de inhoud van het Talent4good-programma. Voor wie: medewerkers en zelfstandig ondernemers die graag hun talent willen inzetten en ontwikkelen. Zien we je bij deze workshop? Je leest meer over Talent4Good via https://www.good2connect.nl/talent4good/
Doe je mee?

Plantaardig diner bij Vandievegans

vr 02 oktober 2020, 18:00-20:00 uur

Wortels en sla, dat is wat vegans eten toch?! Van die vegans willen je laten ervaren dat plantaardige keuken veel gevarieerder kan zijn dan je zou denken. Daarom organiseren zij tijdens de duurzame dagen bij Vonk een proeverij waarbij je kennis kunt maken met al het lekkers dat zij uit hun keuken toveren. Wat dacht je van nonijnsalade, moxarella, of plantaardige grillworst? Wat: welkomstdrankje, proeverij diner met soep, kleine hapjes en een petit-grand-dessert na Waar: Vonk in de wijk, Larenseweg 139 Wanneer: vrijdag 2 oktober 2020 Hoe laat: je kunt starten tussen 18:00 en 20:00. We serveren het eten per tafel uit. Kosten: €15,- (inclusief welkomstdrankje, exclusief overige drankjes en koffie/thee) Reserveren: via vandievegans@gmail.com https://www.vandievegans.nl/
Doe je mee?

Dag 2 van De Duurzame Driedaagse

za 03 oktober 2020, 08:00-23:00 uur

De Duurzame Driedaagse is een driedaags evenement van Hilversum100. Tijdens deze dagen worden allerlei groene, duurzame, leerzame, maar vooral leuke initiatieven georganiseerd die het groene hart van Hilversum op de kaart zetten. Programma zaterdag 3 oktober: • Kookworkshop Gezond, duurzaam en lekker vegetarisch koken • Fietssafari: ontdekkingstocht naar biodiversiteit in en om Hilversum • Politieke dialoog over windturbines en zonneweiden • Duurzame producten: kom het zien bij VONK in de wijk Bekijk hier alle activiteiten: https://www.hilversum100.nl/agenda
Doe je mee?

LOKAAL: vandaag Groene VVV van Hilversum

za 03 oktober 2020, 09:00-17:00 uur

Tijdens de Duurzame Driedaagse is het Groene VVV van Hilversum open: LOKAAL. Heb je een vraag, een idee of heb je zin in een praatje? Kom langs voor het programma, de route naar evenementen en een inspirerend praatje. En neem een kijkje in LOKAAL: wij bieden allerlei leuke duurzame producten zoals vegetarische maaltijden, bloemen, zeep, shampoo, kleding, verlichting en jam. Op vrijdag 2 en zaterdag 3 oktober geopend van 9 tot 17 uur. Op zaterdag stap je om 14 uur bij LOKAAL op de fiets voor de fietssafari! Zie onze agenda voor meer.
Doe je mee?

Kijk eens rond bij VONK in de wijk

za 03 oktober 2020, 10:00-19:00 uur

Bij VONK in de wijk kun je de hele dag allerlei leuke activiteiten meemaken. Zo bezoek je een tiny house, doe je mee aan een workshop of wandeling; bekijk het hele programma voor meer informatie. Er is ook deels een kinderprogramma! Alle details vind je via http://www.vonkindewijk.nl/agenda
Doe je mee?

Designproducten maken van biocirculaire materialen

za 03 oktober 2020, 12:00-13:00 uur

Veel producten die we dagelijks gebruiken zijn gemaakt van materialen die nauwelijks gerecycled kunnen worden. Tevens consumeren we teveel: het kopen en weggooien van spullen heeft veel impact op het klimaat. Naast afvalreductie en hergebruik zullen we ook herwinbare grondstoffen en (organisch) afval moeten inzetten zodat we 100% circulair worden. Klaske Postma van Regeneration Design zal in deze lezing inspirerende voorbeelden geven van natuurlijke materialen en grondstoffen die we lokaal kunnen recyclen of telen, oogsten en verwerken. Klaske heeft onlangs het label VanHier opgezet: met lokaal gemaakte Bio Design producten gaan we grondstofverspilling te lijf. Wil je meer zien van Klaske? Check https://van-hier.com/
Doe je mee?

Zelf meten van de Hilversumse luchtkwaliteit

za 03 oktober 2020, 14:00-16:00 uur

De organisatie Meetbaar Hilversum nodigt je uit aan hun informatietafel. Ben je ook benieuwd naar de luchtkwaliteit van onze wijken in Hilversum? Meetbaar Hilversum is een burgermeetnetwerk van inwoners die zelf met sensoren de luchtkwaliteit om het huis meten. Zo krijgen we samen meer inzicht in de luchtkwaliteit en handelingsperspectief voor de toekomst. Interesse om mee te doen?
Doe je mee?

In Gesprek: Hoe doe jij dat, slim duurzaam leven?

za 03 oktober 2020, 15:30-16:30 uur

We kunnen onszelf natuurlijk van alles ontzeggen, maar het moet toch ook mogelijk zijn om slim duurzaam te leven. Afval scheiden. Op de fiets. Biologisch eten. Je auto elektrisch en je huis nul-op-de-meter. Niet vliegen. Niet altijd even makkelijk ... Hoe verander je jezelf? Wat waren jouw grootste drempels om te overwinnen? Gelukkig kunnen we veel ‘afkijken’ van Hilversummers die duurzaam pionieren. We gaan het hebben over teruglopende meterkasten, laadpalen en vegetarisch smullen. Marida Jacobs gaat onder meer in gesprek met Hester Gietelink (kookt eerlijk eten), Ron van de Wiel (kleedt zich goed én duurzaam), Sanne Groenhof (woont bijna nul-op-de-meter), Wijnand Klaver (repareert spullen bij het Repair Café) en Ynske Betlem (gebruikt wasbare luiers en organiseert het minifestival Duurzaam Leven). Je kunt live aanwezig zijn in @AllArt (Korte Noorderweg 22) of meeluisteren en- praten via Zoom. In de zaal is plaats voor 15 mensen. Meld je aan en geef bij ‘Jouw vraag aan de bijeenkomst’ aan als je live bij In Gesprek aanwezig wilt zijn. Voor meer informatie kun je mailen met Paul Basset (paul@hilversum100.nl)
Doe je mee?

open AGENDA

MENSEN

Janneke Boos

Verbinder Broedplaatsen

open MENSEN

content:
INITIATIEVENKAART
content: