Tante Jans

12 augustus 2020

In de aula van de begraafplaats op de Bosdrift is Jacqueline van Oostveen tijdelijk neergestreken. Hier kom je om je te laten overvallen door de rust en de stilte. Maar ook om mensen te ontmoeten die je normaal gesproken misschien niet zo snel zou aanspreken. Stapels hutkoffers, een wandelwagen met geraniums, strijkplanken als boekenplanken. Hoe langer je er zit, hoe meer je ziet. Op deze plekken worden verhalen verzameld met als doel een archief op te zetten van Hilversum Zuid. Terwijl deze Bijprater geschreven wordt dient zich een nieuwe tijdelijke plek aan in het centrum van Hilversum. Hier hoopt Jacqueline haar concept 'Tante Jans’ een plek te geven. Een laagdrempelige ontmoetingsplek waar kunst en cultuur, historie, welzijn, ontmoeten en ‘samen doen’ centraal staan. Bij Tante Jans is alles tweedehands, krijgt alles een kans en zijn er nog tweede klas prijzen.

Biedt: ruimte: Om te vergaderen, om een filmpje te maken, activiteiten te organiseren, om creatief aan de slag te gaan of om even rustig te kunnen werken. De visie van Tante Jans is dat het goed is om te delen. Als een omgeving iets positiefs doet is het waardevol om dat over te dragen aan anderen. Tante Jans probeert de onzichtbare pareltjes zichtbaar te maken.

Vraagt: mensen die verhalen over Hilversum te vertellen hebben. Boeken over Hilversum. Leuke mensen om mee samen te werken, projecten mee te doen. De interesse gaat daarbij uit naar kunst en cultuur, geschiedenis, verbinden, spel en ontmoeten.

Aanjager: Jacqueline van Oostveen

Verbinder die het duurzaam verbinden uitgevonden heeft. Was lange tijd betrokken bij stichting Magdelena: het Hilversumse platform voor de creatieve en culturele bedrijvigheid en bied werkruimtes aan kunstenaars aan (in de brede zin van het woord). Daarnaast is zij een performance artist met een passie voor gebouwen, die historie van de plek en de omgeving. Haar motto is: "Ik sjouw, ik bouw en ik speel". Dit doet ze in gebouwen of omgevingen die anders eenzaam zouden wachten op sloop of een volgend leven.

“Ik probeer mij te concentreren op een groene leefomgeving, vermaken of functiewijziging van objecten en hergebruik. Niet alleen voor het milieu maar ook voor de sfeer die oudere dingen hebben, de verhalen, het karakter. Ik vind het leuk om objecten een andere functie te geven: een strijkplank als bureau, een kinderwagen als bloembak. Dat is dat spelen. Spelen is de onbevangenheid, van brainstormen, op die manier tot ideeën komen. Open, zoals een spelend kind, dat is een essentieel leidraad die ik probeer daar te mogen laten zijn.

De duurzaamheidsgedachte zit voor mij in een simpelere manier van leven waarbij je een soort van eenheid krijgt tussen spullen, mensen en groen waarbij duurzaamheid zit in leefbaarheid en niet in allerlei ingewikkelde duurzaamheidstermen die voorbij komen. Duurzaamheid is een versimpelde manier van leven met oog voor de natuur. Niet alleen spullen hergebruiken maar ook mensen. Dat klinkt stom maar er worden zoveel mensen aan de kant gezet, die thuis komen te zitten, waarvoor geen ruimte is in de maatschappij. Ook die mensen wil ik ruimte geven om te kunnen zijn. Ik zie de positieve en unieke kant van spullen en van mensen.”

Meer informatie over Tante Jans

Dit artikel is geschreven door Janneke Boos. De foto’s zijn gemaakt door Margot Brakel.
content: