‘Oe ist, HMHC?

De Juryvoorzitter belde even met Mischa Pohlmann & Olaf Gockel, bestuursleden van de Hilversumsche Mixed Hockey Club, een van deelnemers van de Hilversum100 Challenge die er met een prijs vandoor ging.

Heel primair zijn ze, de clubkleuren van HMHC. Blauw en geel. Samen groen. Maar echt groen werd het maar niet op de club. Plannen en ambities te over, maar de meeste sneuvelden in schoonheid. Of het nou ging om het verbannen van ongezonde producten uit de kantine of het terugdringen van het energieverbruik; het kost allemaal geld om het om te turnen. De omslag vergt armslag, dachten ze. De Hilversum100 Challenge bood een kans.

HMHC won bij de Hilversum100 Challenge geen prijzengeld, maar de drie warmtepanelen van Degree-N. Het totale prijzenpakket van de Hilversum100 Challenge was sowieso nooit voldoende geweest om al hun plannen te verwezenlijken. Maar wat zich achteraf openbaarde als de grootste winst, bleek het hebben van een podiumplek. De Hilversum100 Challenge bleek een springplank om intern, maar vooral ook bij gesprekspartners, de mindset te veranderen.

Om het ‘simpel’ te maken zijn de ambities direct na de Hilversum100 Challenge naar boven bijgesteld. In plaats van ‘alleen’ CO2-neutraal worden en het watergebruik drastisch beperken willen ze de club nu zelfs energiepositief maken. En niet alleen de HMCH, maar eigenlijk alle hockeyclubs van Nederland.

Gevalletje klein beginnen en doen, maar groot blijven denken! Met niet één, maar met drie grootbanken samen wordt nu een plan gesmeed en HMHC is launching partner.

De club vergroent niet alleen, maar laat ook de leden en de bedrijven van de leden kennis maken met alle principes die ze toepassen. Korting voor de bedrijven die meedoen en een kickback voor de club.

De waterarme wc’s & urinoirs zijn al besteld, waarbij een van de banken ook meteen meedeed: direct kassa! De zonnecellen op het dak en windturbines op nieuwe ledlichtmasten zorgen straks voor een surplus aan stroom. Tienduizenden euro’s aan energiekosten blijven in de knip. De meeropbrengst wordt verkocht via laadpalen op het eigen parkeerterrein en rest gaat waarschijnlijk naar de buren, de huiseigenaren in een aanpalend straatje: wederom kassa!

De hockeyclub als energieleverancier en als groene motor. Voor eigen verbruik, en dankzij het in beweging brengen van leden, die zowel zakelijk als privé gaan nadenken over hoe hun energieverbruik kan worden teruggebracht, ontstaat er een vliegwiel waar iedereen blij van wordt. Minder kosten, minder uitstoot en steeds meer mensen betrokken bij de groene boodschap.

Zo ontstaat er een businessmodel en marketingmotortje waardoor de banken en leveranciers van de club het interessant vinden om aan te haken, en zelfs willen kijken of ze deze transitie nationaal kunnen uitrollen. Want adviezen, en dus ook de duurzame, krijg je liever van een hockeyvriend die het net allemaal zelf heeft aangelegd dan van een verkoper of een advertentie.

Waar een ‘groen zetje’ van de Hilversum100 Challenge toe kan leiden. En wat een fijn verhaal: hier doen we het allemaal voor!

Groet van Lucas Mol