Update: Green Deal Kantoren

Een Green Deal is een serie afspraken tussen de gemeente Hilversum en ondernemers en organisaties uit de regio, met als doel om de CO2-uitstoot te verminderen. Dus legden verschillende bedrijven in deze deal vast dat zij hun pand energiezuiniger of zelfs energieneutraal willen maken. Projectleider en Green Deal coach Jim Teunizen van Alba Concepts begeleidde de Green Deal.

Een aantal deelnemers had de verduurzamingsplannen zelf al gestalte gegeven. Zoals Jan-Willem van den Berg, Maintenance Supervisor van International Flavours & Fragrances (IFF):

“We waren al bezig met het onderzoeken ons pand, een gebouw uit de jaren ’70, om te kijken op welke punten we kunnen verduurzamen. Toen we in contact kwamen met Green Deal coach Jim Teunizen dachten we: hier zijn dus meer mensen mee bezig. Laten we samen optrekken en onze kennis delen. Vandaar dat we medeondertekenaars zijn van de Green Deal.”

Het pand van IFF bestaat voor een groot deel uit glas. Het dak is geïsoleerd, maar gevelisolatie wordt door de vele ramen een ingrijpende renovatie. Hun duurzaamheidsinspanningen zullen zich dus vooral richten op technische aspecten, op de wijze van energieopwekking. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van zonnecollectoren of warmtepompen.

Ook het pand van het bedrijf Tuinmeubelen.nl dat tegenover het Stadskantoor aan de Oude Enghweg staat, is gedateerd en daardoor niet erg duurzaam. “Voordat wij het pand betrokken zaten er veel tijdelijke huurders in, die vanzelfsprekend weinig aan het onderhoud deden”, vertelt eigenaar Willem Naber. Daarom zal dit pand betere isolatie krijgen. Ook wordt de verlichting onder handen genomen.

Voor beiden is het deelnemen aan de Green Deal van grote toegevoegde waarde. “Zonder het sluiten van een Green Deal pak je het verduurzamen van je pand ook op. Maar het voordeel is nu dat we dit proces konden aftrappen met een uitgebreide duurzaamheidsanalyse. Dan weet je pas echt waar je energiewinst kunt behalen”, zegt Willem Naber.

Joost Bennekers is Adviseur Duurzaamheid en namens 123Duurzaam degene die aan de slag gaat om van kantoren en bedrijfspanden in kaart te brengen op welke punten ze kunnen verduurzamen. “Dan nemen we de wijze van energieopwekking onder de loep. Ook analyseren we het verbruik. We kijken verder dan alleen de punten waarop het energielabel tot stand komt. We onderzoeken ook de afvalstromen, het watergebruik en of er sprake is van een gezond binnenklimaat. Hiervoor gebruiken we het BREEAM-instrument, waarmee we ‘duurzaamheid in de breedte’ kunnen meten en beoordelen. Op basis hiervan leveren we een rapport af waar de huurders of eigenaren van het pand mee verder kunnen.”

Voor Tuinmeubelen.nl zit de analysefase er al op, het actieplan voor de Oude Enghweg staat in de steigers. Willem Naber vindt het een groot voordeel dat hij via deze weg gedegen advies heeft ontvangen: “Je krijgt een compleet beeld. Ik bedoel, je kunt wel de muren isoleren, maar als de raamkozijnen nog steeds tocht doorlaten heeft het weinig zin.” Jan-Willem van den Berg verwacht dat de rapportage voor IFF over een paar maanden gereed is, zodat ook hij aan de slag kan met verduurzamen van het pand. “Leuk! Ik heb me al eerder verdiept in duurzaam gebouwbeheer dus ik heb er heel veel zin in. Ik weet zeker dat wij ons pand op veel punten kunnen verbeteren dus ik ben benieuwd naar de bevindingen.”