'Oe ist?

Deze keer ontmoeten we Dirk Beugelaar van Centrale Verwarming op Orde en Laura Emmelkamp van Chef Het Samen.

Centrale Verwarming steeds beter op Orde

Dirk is druk bezig om mensen ervan op de hoogte te brengen dat ze enorm veel kunnen besparen op energieverbruik. Hoe? Door hun cv-installatie opnieuw te laten afstellen. Zo kan de temperatuur van de ketel omlaag gebracht worden. Doorgaans staan ze nog op de fabrieksinstelling: 90 graden. Om de meeste woningen te verwarmen is rond de 60 graden vaak voldoende. Daarnaast kun je veel besparen door de radiatoren waterzijdig in te regelen. Een bijkomend voordeel is dat de warmte daardoor egaler verspreid wordt.

En is er veel belangstelling voor het advies van Dirk? “De animo is er wel, maar we merken dat de meeste mensen dit toch ingewikkeld vinden, helemaal om zelf te doen. Dus dan moeten ze eigenlijk het gesprek aangaan met hun cv-installateur. Als je technisch niet goed op de hoogte bent, is dat best lastig en daarom doen de meeste mensen dat niet zo snel.” Daarom is Dirk bezig met het ontwikkelen van een andere aanpak. “We gaan een nieuwe flyerronde doen en de boodschap daarin meer richten op de installateurs. Hopelijk werpt dat z’n vruchten af. En als mensen nog andere goede ideeën hebben om meer aandacht voor beter afgestelde cv’s te krijgen: laat het vooral horen!”

Iedereen Cheft Het Samen

Bij Laura Emmelkamp van Chef Het Samen loopt het volgens plan. 36 kinderen uit verschillende wijken en scholen doen mee met dit kookprogramma. De kinderen zijn ‘geworven’ via de Kinderraad, maar ook bijvoorbeeld via het netwerk van Urban Farming 035 van Alice de Koning. Chef Het Samen start met een kookworkshop en daarna maken de kinderen in vier weken tijd verschillende gezonde gerechten. Deze recepten halen ze uit hun kookboek én vinden ze onlineprogramma dat hierop aansluit. Als ze het programma hebben doorlopen ontvangen ze een kookdiploma.

De kinderen zijn enthousiast, vertelt Laura: “Via de website zie ik alle resultaten binnenkomen. Kinderen sturen grappige foto’s van het koken mee. En we vragen steeds feedback. We willen weten welk cijfer ze aan een gerecht geven, hoe het bereiden ervan ze is bevallen, of ze dit gerecht nog eens zouden maken en of ze iets hebben geproefd wat ze nog niet kenden.”

Binnenkort komen we nog meer te weten over de effecten en de impact van het programma, want dan start een groepje studenten van Hogeschool Aeres uit Almere met een onderzoek. Hun vragen gaan over de invloed van de chefs op hun gezin en hun omgeving. Want, zegt Laura, het gaat niet alleen over gezonder leren eten en kooktechnieken leren. “Maar ook over hoe je plezier kunt hebben in het samen koken. Over zelfstandigheid. En hoe jij andere mensen weer iets kunt leren over samen koken en gezond en duurzaam eten.”

Grand opening Wormenhotel!

Wist je trouwens dat de tijgerwormen van het eerste Hilversumse Wormenhotel ook dol zijn op eten? Op 20 maart opende dit bijzondere bouwwerk (zie de foto) haar ‘deuren’. Buurtbewoners die zich hebben aangemeld kunnen hun gft-afval naar het hotel aan Moerbeilaan 86 brengen, zodat de wormen het in compost kunnen veranderen.