Oe ist nu?

Deze keer ontmoeten we Jean-Paul Duurland van de Hilversumsche Lawn Tennis Club ’t Melkhuisje, Maya Heinsbroek van Eco-Schools en Chiel van Eendenberg van Bouwcorporatie ZZP’ers in de Meent.

Bij ’t Melkhuisje kunnen ze bijna het dak op

Hoe gaat het met het warmtepaneel van Degree-N ter waarde van 1.000 euro dat ’t Melkhuisje won? ‘Goed’, antwoordt Jean-Paul Duurland die in het bestuur van de tennisvereniging zit. ‘Maar’, voegt hij toe, ‘er is eigenlijk nog beter nieuws. Want het plan dat we aanvankelijk indienden, waarbij we alle verlichting wilde verduurzamen, is toch nog gehonoreerd.’ In de Challenge won ’t Melkhuisje namelijk een warmtepaneel, ook niet mis, maar eigenlijk hadden ze ingezet op een nog grotere verduurzaming. Namelijk ervoor zorgen dat álle verlichting klimaatneutraal wordt opgewekt. Geen geringe verandering, want dan hebben we het ook over alle baanverlichting.

Nu is het plan goedgekeurd door een investeringsfonds en zijn alle subsidies geaccordeerd. ‘Alle lampen wordt vervangen door led en de energie wordt opgewekt door zonnepanelen. Het hele dak van het clubhuis zal ermee vol komen te liggen’, vertelt Jean-Paul. Handig, want ledlampen zijn veel makkelijker te dimmen dan reguliere lampen. Dus, wanneer gaan we het dak op bij ’t Melkhuisje? ‘Als alles meezit gaan de panelen na de zomer het dak op en kunnen we beginnen met het energieneutraal maken van de ’t Melkhuisje’.

Op sommige Eco-Schools was het een (bewuste) troep

‘Er is niet zoveel nieuws hoor’, vertelt Maya Heinsbroek van Omgevingseducatie, de organisatie die de scholen in Hilversum ondersteunt bij duurzame projecten, waaronder Eco-Schools. Om vervolgens heel veel nieuws te delen. Na de zomer gaat ze langs bij het gymnasium – één van de zeven deelnemende scholen in Hilversum – want die gaan aan de slag met infraroodpanelen en een plan voor een energiefiets. En in de week van 13 mei hield de Lorentzschool een hele intensieve afvalweek, waarbij ze zwerfafval verzamelden en allerlei projecten koppelden aan afval. Want wat is afval? Welke grondstoffen kun je uit afval halen? Of: welke kunstwerken kun je met afval maken? (Zie foto om een indruk te krijgen).

En oh ja, het MBO College had nog iets in de pijpleiding zitten voor de zomervakantie, over voeding en verpakkingsmateriaal van voeding. Kindercampus is trouwens ook gestart, met een project over een duurzaam huis. Wat kom je tegen in een huis aan water, energie en afval en hoe kun je dat zo duurzaam mogelijk doen? En had ze al verteld dat er twee nieuwe scholen zijn die een intentieverklaring gaan tekenen en waarvan de leerlingen dus na de zomer gaan beginnen met duurzaamheidsprojecten.

Met de ZZP’ers maken we nog even pas op de plaats

‘De ontwikkelingen bij de Bouwcorporatie ZZP’ers in de Meent staan niet stil, maar we moeten wel even pas op de plaats maken’, vertelt Chiel van Eendenberg, initiatiefnemer van het project. ‘Het goede nieuws is dat er nog voldoende ZZP’ers zijn die behoefte hebben aan dit initiatief. Maar er zijn ook twee ZZP’ers afgehaakt, jammer genoeg.’ Niet getreurd, want wie Chiel kent weet dat hij al een paar stappen vooruit gedacht heeft, en inmiddels in gesprek is met een praktijkopleiding voor de bouw.