'Oe ist, Gijsbert Jansen van de Bouwkringloopwinkel?

De Hilversum100 Challenge is geen wedstrijd, maar een platform om een aantal duurzame projecten op een voetstuk te plaatsen en een zwieper te geven. De Bouwkringloopwinkel liep met de dikste cheque naar buiten en werd daarom in de krant tot winnaar uitgeroepen, terwijl wij die term juist vermijden. Gijsbert Jansen, mede-initiatiefnemer van de Bouwkringloopwinkel, kwam adem te kort tijdens het vertellen hierover en verslikte zich haast in zijn enthousiasme.

“Die cheque was fijn, maar absoluut niet het belangrijkste van de Challenge. Het netwerk heeft ons een kickstart gegeven. Alleen al op de uitreiking kwam ik met een aantal sleutelfiguren in ‘t Gooi in contact waardoor we snel konden schakelen.

We waren in Amersfoort nog net niet open, maar nu - een dik half jaar later - genereert de Bouwkringloop daar, die vastzit aan de normale winkel, al 10% van de totale omzet. Je vindt er schroeven, moeren, hout, gipsplaten, maar ook verrassende zaken als een complete jacuzzi en bamboebrug voor over een vijver in je tuin. Er zijn al 15.000 spullen verkocht en inmiddels hebben we 45 parttimers extra aan de het werk. En dát is de echte hoofdprijs, want het draait niet alleen om hergebruik en CO2-besparing, ook om de sociale impact. ¬¬

Vestiging Amersfoort en de erkenning van Hilversum100 gaven een enorme impuls. We zijn nu druk in de weer met de Tomingroep om in de regio niet één, maar meteen drie vestigingen te openen. Het tempo ligt wat lager dan in Amersfoort, maar de richting is goed. Het is namelijk niet even copy-paste, maar maatwerk. Met een veel grotere organisatie en een totaal andere systematiek. We zijn bezig in centrum Hilversum, maar dus ook in Naarden en Almere. Puur omdat we die prijs gewonnen hebben en al snel konden laten zien dat dit in Amersfoort werkt.

En daar houdt het niet op. Er komen nu ineens vragen vanuit vele gemeenten uit het hele land. Ook van sociale ondernemers die iets in hun buurt willen. Dus we zijn maar in de touwen geklommen om een Stichting Bouwkringloop Nederland in het leven te roepen.

Daarvoor zoeken we organisaties van slopers, aannemers, bouwmaterialenwinkels en andere partijen die op bouwplaatsen komen. Dus laat ik van dit interviewtje maar een oproep maken. We redden (vaak ook nog nieuwe) materialen, we kweken besef en scheppen banen. Wie redt, kweekt en schept mee? Ik ben bereikbaar via g.jansen@bouwkringloop.nl. Maar nu moet ik door.”

Mooi gesproken Gijs! Dank je wel, we zijn er trots op dat de Hilversum100 Challenge echt iets in de gang kan zetten.

Alle groets van Lucas Mol