Hitte golfen

Het is buiten lekker - niet zo koud. Maar de afgelopen week tikten we bijna de 40 graden aan. Een prachtig getal om de zomer mee in te luiden. Het was zo warm, dat er mensen waren die zich zorgen maakten over de combinatie hitte en golfen.

Ach. Met je leuke rieten hoedje op, factor 50 op je knar, airco in de luxewagen èn in het clubhuis kan er niet veel gebeuren. De rosé staat op ijs, dus gaan met die banaan. Dit schrijf ik niet om golfers af te zeiken. Ik heb zelf ooit een golfvaardigheidsbewijs gehaald, maar bleek dusdanig bal-debiel dat ik nooit een handicap heb gehaald. Ik doe het niet vaak meer, zonder handicap is het golfleven niet zo leuk.

Maar: is een hittegolf een handicap? Een handicap waardoor we ons gaan instellen op een ander en aangepast leven? Nee, natuurlijk niet. Het leven is zo luchtig als we nu gekleed gaan. We sproeien de tuin wat extra, we kopen nog wat apparaten met een stekker voor de broodnodige verkoeling, we bellen onze moeder om te benadrukken dat ze de geraniums waarachter ze huist en vooral zichzelf nat moet houden. En we gaan door. Met leven, het leven zoals we altijd al leefden.

Kijk, ik heb het niet over jou. Jij bent lekker bezig met vergroenen. Ikzelf ook. Ik heb het over de rest van ons, die vanavond nog een ticket naar de Algarve boeken, want het kan nog warmer dan hier.

Misschien wel meer dan 40 graden. Da’s echt niet mis. Da’s meer dan een beetje verhoging. Met 40 graden heb je koorts, dan ben je ziek. Het zweet staat dan zelfs binnenshuis in je bilspleet. Het is best reëel dat er dan een dokter langs moet komen.

Veertig graden in de schaduw op onze breedtegraad. Heeft Moeder Aarde koorts? Is er een dokter in de buurt? Nee, die zit waarschijnlijk ook in het vliegtuig naar Faro. Maar no sweat, zo’n hittegolf is gewoon een zomergriepje. Paar dagen rustig aan doen, dan waait het wel weer over. En dan kunnen we de baan weer op. Misschien wel de golfbaan van Hilversummer Willem van Kooten, also known as DJ Joost den Draaijer, die 27 prachtige holes heeft liggen - vlak bij de airport in Zuid-Portugal.

Laat ondertussen alle klimaatactivisten hun plaatjes maar grijsdraaien. Aardige liftmuziek, maar het verheft me niet. Zo monotoon, ik hoor het eigenlijk niet meer. Ik loop nog even 18 holes en zie op de 19de.

Lucas Mol Juryvoorzitter Hilversum100

P.S. Ken je nog een DJ met een nieuwe sound? Weer zo’n warme zomer is wel een feestje waard, maar we hebben een ander geluid nodig. Meld je via bijprater@hilversum100.nl.