Hilversumse held: Marileen Fabels

Een tiny house is een volledige woning met een oppervlakte tussen de 15 en 50 m2. Duurzame bouw en in harmonie leven met elkaar en de natuur passen bij de cultuur rondom tiny houses. Alweer een tijdje geleden raakte ik betrokken bij de Tiny House beweging en dat vond ik heel inspirerend. Daarom haalde ik in 2018 een tiny house naar Hilversum, naar het bedrijventerrein Werf35. Rondom dat huisje organiseerde ik allerlei workshops die met duurzaamheid en minimalistisch leven te maken hadden. Mensen reageerden daar vervolgens zo enthousiast op dat ik dacht: laten we een werkgroep starten.

Er bleek al een werkgroep voor tiny houses te bestaan in de regio Bussum dus daar hebben we ons bij aangesloten. Een van onze doelen is om te kijken of we ergens in het Gooi een tiny village kunnen realiseren, dus een plek waar we met zo’n 8 huisjes bij elkaar kunnen staan en zo een gemeenschap vormen. Wonen in een tiny village is niet alleen in ecologisch opzicht duurzaam, maar ook in sociaal opzicht. Omdat je weinig bezit en veel buiten leeft heb je elkaar ook eerder nodig, steek je elkaar eerder een helpende hand toe. Het lijkt wel wat op kamperen, heerlijk vind ik dat.

Met de bouwer van het huisje van vorig jaar heb ik nu nu een nieuw huisje gerealiseerd. Dit is een demonstratiehuisje geworden, het PLUPetit Inspiratiehuis, waarmee we kunnen laten zien en ervaren hoe dat nou is, leven in een tiny house van 17 m2. En om kennis te maken met alle zelfvoorzienende systemen die erin zitten, zoals een composttoilet, zonnecollectoren en een systeem om regenwater op te vangen. Mensen kunnen het huis ook huren, het is mobiel, dus het kan mee naar festivals en dergelijke. Helaas kan ik er niet zelf wonen, omdat het officieel een recreatiewoning is én het op een bedrijventerrein staat.

In en rondom het PLUPetit Inspiratiehuis geef ik samen met Ingrid Kop, leefstijlcoach en diëtist, verschillende workshops en inspiratiesessies rondom duurzaam leven, circulair bouwen en energieneutraal wonen. Zo organiseren we bijvoorbeeld klimaatgesprekken rondom de keukentafel, een zero waste dinner met groenten en kruiden uit de naastgelegen tuin en stiltewandelingen en ontstress- en ontspullingswandelingen.

Voor mijzelf is het heel belangrijk om veel in de natuur te zijn, want daar kan ik energie bijtanken. Ik ben 30 jaar dansdocent geweest maar ik moest wegens ziekte een switch maken in mijn carrière. En groen leven draagt bij aan mijn herstel.

Met de Tiny Village willen we iets teruggeven aan Hilversum en aan de buurt, door maaltijden te organiseren, de deur open te zetten en informatie te bieden en door bijvoorbeeld iets voor ouderen te organiseren. Die sociale duurzaamheid vind ik ook heel belangrijk. Dat gaat hand in hand met natuurlijke duurzaamheid. Je wilt de natuur delen met elkaar, die inspireert je en dat gun je anderen ook.