Hilversumse held: Bertus Wiggerts

Anno nu moet je je als sportvereniging kunnen onderscheiden als je nieuwe leden wil aantrekken. En een duurzame bedrijfsvoering is een belangrijke manier waarop je je kunt onderscheiden, vinden mijn maatje Joep Kievits (rechts op de foto) en ik. Dat is het bestuur gelukkig met me eens, dus die zijn aan de slag gegaan. Daarom hebben we nu 40 zonnepanelen via HilverZon die ons stroom leveren.

We zijn twee jaar geleden begonnen met het verduurzamen. Eerst hebben we de verlichting bij de tennisbanen vervangen door led’s. Met 12 banen scheelt dat flink in het energieverbruik. Bovendien geeft ledverlichting minder lichtoverlast. De zonnepanelen zijn er dus bij gekomen en dit jaar voert een gespecialiseerd bedrijf een volledige energiescan uit, waaruit een – zoals ze dat noemen - energetisch maatwerkadvies komt rollen. Ik ben benieuwd naar de quick wins die we kunnen toepassen.

De innovatie van elektrische apparaten gaat enorm snel als het gaat om het energiegebruik. Dus als je thuis een koelkast hebt die meer dan 10 jaar oud is, is het misschien ook wel slim om die te vervangen door een nieuwere en energiezuinigere. Dat geldt ook voor onze elektrische apparaten, sommigen zijn 15 jaar oud.

Privé ben ik ook bezig met duurzaamheid. Via HilverZon heb ik zelf 12 zonnepanelen en ik ben gestopt met het eten van vlees. Waar mijn motivatie vandaan komt? Goede vraag, ik denk dat mijn achtergrond wel meespeelt. Ik kom uit een groot en arm boerengezin. Bij ons thuis werd niets weggegooid, alles werd opnieuw gebruikt tot het op was. De laatste kruimeltjes brood gingen nog naar de kippen. Ik gooi nog steeds niets weg en ga bewust om met de natuurlijke bronnen. Dus voor mij is duurzaam bezig zijn heel logisch.

Tips van Bertus:

• Laat je goed voorlichten en denk vooruit. Wil je zonnepanelen op je dak laten plaatsen? Bedenk dan of je op korte termijn ook de isolatiewaarde van dat dak wilt verhogen. • Opschuiven naar energieneutraal en richting CO2-neutraal is een proces – in elk opzicht. En dit soort processen kosten tijd. Wees je daarvan bewust en stel je er op in. • Denk buiten de kaders. Weeg het gebruik van – in ons geval – het clubhuis in de winterperiode af tegen de investering die je wilt gaan doen. Is het nodig om het pand open te houden voor de wekelijkse bridgeavond? Want dan moet je toch elke week weer kortstondig het gebouw verwarmen.