Hilversum100 is een living lab in aanbouw

Afgelopen dinsdag 5 november stond @All Art, de vereniging voor kunstprofessionals aan de Korte Noorderweg, in het teken van de toekomst. Om precies te zijn: de duurzame toekomst van Hilversum en van Hilversum100 als platform. Vanaf zes uur vullen de dertig oranje stoelen zich met duurzame denkers en doeners. Sommigen zijn er vanaf dag 1 al bij, anderen waren aanwezig op de Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober en zien deze bijeenkomst als kans om mee te denken over de verduurzamen van Hilversum, en hoe deze nog verder versneld kan worden. Kijk hier voor een fotoverslag.

‘Nonijn’ en drie keer S

Gastheer Allard Bentvelsen staat achter de bar, en Nienke Ross en Tobias Gorter van Van die vegans serveren Mexicaanse tomatensoep en plantaardige wraps met ‘nonijn’ en pompoen. Eenmaal gezeten introduceert coördinator Paul Basset de avond. ‘We gaan kijken hoe we een gezamenlijk plan voor Hilversum100 kunnen vormgeven.’ Van tevoren ontving iedereen plannen die door verschillende groepen zijn gemaakt. Joost Bennekers en grafisch designer Arnoud van den Heuvel lichten de eerste opzet voor Hilversum100 als platform 2.0. toe. ‘We zijn in transitie, niet alleen Hilversum, maar met de hele wereld. En er moet iets gebeuren.’ Platform 2.0 moet de beweging die Hilversum100 al is nog verder vorm gaan geven. Joost en Arnoud laten zien dat er drie bouwstenen zijn die belangrijk zijn voor het succesvol maken van een beweging: Strategy, Story en Structure.

Hilversum100 in cirkels

Het platform 2.0 wordt verbeeld in cirkels van verduurzamers, verbinders en versnellers. In het midden staat de missie: het versnellen van het verduurzamen in Hilversum. En daaromheen een cirkel met de verschillende themagroepen, zoals Energie, Mobiliteit, No Waste, Natuurlijk Hilversum, Voedsel. Er is overigens altijd ruimte voor nieuwe groepen. Deze groepen zijn de verduurzamers en vormen een community. Dan heb je de cirkel met versnellers, betrokken mensen uit bijvoorbeeld de gemeente, ondernemersverenigingen of maatschappelijke organisaties. Deverbinders tot slot vormen de schakel tussen deze themagroepen met verduurzamers onderling en met versnellers bij andere Hilversumse organisaties.

Platform 2.0 als paraplu voor plannen en initiatieven

Arnoud en Joost stellen zich Hilversum100 voor als een ‘paraplu’ voor iedereen die zich in Hilversum bezighoudt met verduurzamen. Waarbij mensen in de community elkaar met kennis en middelen, netwerken en activiteiten gaan versterken. Niet alleen vanuit idealisme, maar ook vanuit commerciële mogelijkheden. Zo zijn er nog 52.000 Hilversumse huizen die moeten worden verduurzaamd. En de gemeente Hilversum heeft laten weten dat ze per 2022 het liefst lokaal en volledig circulair wil inkopen.

De eerste ronde

In één van de themagroepen na dit plenaire deel gaat het verder over Hilversum100 als platform. De drie andere themagroepen in deze eerste meedenkronde zijn ‘Natuurlijk Hilversum’, waarin Marian Schouten het gaat hebben over hoe we meer groen in en om Hilversum kunnen realiseren. ‘No Waste’ waarin Ynske Betlem, bekend van de wasbare luiers, en Anne van Roij het gesprek leiden over plastics en andere overbodige zaken. En bij ‘Voedsel’ vraagt Hester Gietelink van De Natuurkeuken mee te denken over natuurlijk, vegetarisch, veganistisch en energiezuinig koken.

Meer meedenken

Na de eerste volgt een tweede meedenkronde met vier andere themagroepen. ‘Toekomstbestendig Ondernemen’, geleid door Joost Bennekers gaat over het verduurzamen van het mkb. De groep ‘Mobiliteit’ met een aftrap door Neil Simmons braint over schone (stads)distributie. De groep ‘Coalitie Energie’ met Aernoud Olde denkt na over hoe Hilversummers actiever kunnen worden betrokken bij het aardgasvrij maken van wijken. De groep van Janneke Boos verkent de mogelijkheden van ‘Duurzame Broedplaatsen’ op meerdere plekken in Hilversum.

Versnellen

Na dit meedenken neemt iedereen weer plaats op de oranje stoelen. Schaaltjes met nootjes en plantaardige kaasblokjes gaan van hand tot hand waarna ook de voorlopige stand van zaken van het versnellen wordt gedeeld.

In de groep Platform 2.0 is de term Living Lab blijven hangen. ‘Gewoon gaan doen, met vereende krachten’. Bij Natuurlijk Hilversum constateert de groep goed op koers te liggen en snel met de gemeente te gaan praten over een eerste gezamenlijke activiteit. No Waste staat als Hilversum100 thema nog in de kinderschoenen: ‘We hebben veel losse ideeën, als we die aan elkaar verbinden kunnen we iets groots maken’. De groep Voedsel sluit zich daarbij aan: ‘We moeten niet meteen groot denken, maar vertrouwen op het olievlekeffect. Beginnen met kleine initiatieven, bijvoorbeeld met open kookavonden in een broedplaats.’

Bij ‘Toekomstbestendig Ondernemen’ is winst te behalen door mkb’ers beter te betrekken door de quick wins te benadrukken. Duurzame mobiliteit is een kwestie van doen. De groep: ‘Nog zo’n 80.000 Hilversummers zijn hier niet mee bezig, we moeten proberen het van onderop vorm te geven.’ Misschien moet je duurzame munten kunnen verdienen met groen winkelen? Coalitie Energie gaat versnellen door de kunst van het beter bereiken en inspireren van mensen ‘af te kijken van andere initiatieven’. En de groep Broedplaatsen gaat verder broeden. ‘Dat verder broeden vindt wel al volgende week plaats hoor!’

Hilversum 100% duurzaam

Na wat laatste afspraken over het vervolg sluit de avond om kwart over negen. Het platform Hilversum100 gaat over energietransitie en natuurlijk Hilversum, over eerlijk koken en circulair inkopen, over duurzame distributie en toekomstbestendig ondernemen. Vanavond hebben we een nieuwe stap gezet: Hilversum100 broedt, doet en verbindt. Het platform is een ‘Living Lab’. Samen maken we Hilversum 100% duurzaam.