Hilversumse Held

Het komende voorjaar is het zover: dan worden onze duurzame woningen in Anna’s Hoeve opgeleverd! De grondgebonden woningen in februari, de appartementen in mei. Ze zijn zo duurzaam mogelijk gebouwd en hebben een bijzondere ontstaansgeschiedenis. Want met een groep van 23 bewoners – verenigd in het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap Almansweide – hebben we dit project helpen ontwikkelen.

Het initiatief voor Almansweide komt van de gemeente Hilversum. Doordat wij ons als toekomstige bewoners in een CPO hebben verenigd, konden we vanaf het begin heel precies onze wensen en ideeën vormgeven. Duurzaamheid was hierin steeds een belangrijke factor.

Hoe we onze woningen zo duurzaam mogelijk hebben kunnen maken? We kozen bijvoorbeeld bewust níet voor een gasaansluiting: elektriciteit pluk je letterlijk en figuurlijk uit de lucht. Verder plaatsten we zonnepanelen en heeft elke woning een warmtepomp.

Duurzame woningen die we als bewonerscollectief laten bouwen: vanaf 2018 staan ze er écht!

Niet alleen de energie in de woningen is duurzaam, ook veel van de gebruikte grondstoffen zijn hernieuwbaar en milieuvriendelijk, zoals hout en biobased materialen. Het liefst hadden we de woningen en appartementen voorzien van een compleet houten skelet, maar dat werd te kostbaar. Met isolatie en driedubbel glas zorgen we er verder voor dat de temperatuur in de woning constant blijft. Koel in de zomer, warm in de winter. De aannemer grapt zelfs: “Als jullie aan de thermostaat komen doe ik jullie wat aan!”

Ik wil zo zelfvoorzienend mogelijk zijn, onafhankelijk zijn van energieleveranciers en dergelijke. Voor mij is dat de belangrijkste reden om mee te doen. Andere deelnemers delen dit motief, maar er zijn ook mensen die gaan voor een 0 op de meter of die gewoon sowieso milieubewust willen leven. Almansweide is een uniek project waar ik met veel trots en plezier aan meewerk. Ik kijk er ontzettend naar uit om er straks echt in te gaan wonen. We merken overigens ook dat andere CPO’s naar ons toekomen voor advies. Over duurzaamheid, maar ook over hoe je goed functioneert als collectief. Als je je in een groep verenigt en aan de slag gaat met duurzaamheid, is het heel erg belangrijk om rekening met elkaar te houden. Dat hebben we ook bij Almansweide gemerkt. Aan het begin heeft iedereen zo zijn eigen ideeën over hoe het project eruit moet komen te zien. Het is dan ontzettend belangrijk dat je op dezelfde golflengte zit met elkaar, dus vergeet niet om goed naar elkaar te luisteren.