Héé Klimaatprutser!

Vorige week zag ik de film Green Tales of the City. Een opgewekt relaas van documentairemaakster Gwen Jansen. Zij realiseerde zich dat ze op geen enkele manier bezig was met verduurzaming. Ze had geen idee wat ze zou kunnen doen om een stap in een groenere richting te zetten. In het gesprek na afloop noemde zij zichzelf een ‘klimaatprutser'.

Gwen is zich in de materie gaan verdiepen en met haar nieuwe kennis de kennissenkring langs gegaan. Van een tochtstrip voor op de brievenbus tot koken met een deksel op de pan. Echt ‘The Basics’. Fascinerend om te zien hoe weinig ‘we’ weten. ‘We’ weten allemaal dat er iets moet veranderen, maar wat, hoe en waar? ‘We’ zijn ‘one track pony’s’ die altijd hetzelfde rondje lopen. ‘We’ hebben ergens gehoord dat het verduurzamen van je huis 40K kost en klappen vervolgens dicht, 'want dat hebben ‘we’ niet’. ‘We’ doen vervolgens ook niets. Totdat vriendin Gwen op de stoep staat met een doos vol blije groene hebbedingen en kleine adviezen.

De filmmaakster had ook een aantal grotere verhalen door de documentaire gesneden. Een daarvan was de Friese Elfwegentocht die vorig jaar door het land maar vooral door Friesland raasde. Een prachtig initiatief om 2 weken geen fossiele brandstof te gebruiken en daar de hele gemeenschap bij te betrekken. De rest van het land ook, want die elf wegen kwam uit de andere elf provincies. Het culmineerde in een optocht waarin alles wat reed en rolde zonder verbrandingsmotor de snelweg innam. Prachtig om te zien. Zowel voor het publiek langs de straat als de mensen in de zaal. Ik rolde met een groen humeur naar buiten.

Er zijn tal van politieke stromingen en hun mediakanalen die roeptoeteren dat die hele verduurzaming een astronomisch bedrag gaat kosten dat geen sikkepitje helpt en bovendien niet nodig is, want er bestaat geen klimaatprobleem. Iedereen heeft recht op z’n eigen mening, maar mogelijk moeten concluderen dat je het mis had als het te laat is, is jammer.

Bovendien, al het geld dat we aan verduurzaming uitgeven is niet weg. Dat pompen we in de lokale economie, omdat de aannemer en de installateur het bij je komen fixen. Er zijn geen triljarden nodig. Natuurlijk kost het een hoop knaken als we onze huidige energiehonger volledig willen verduurzamen, maar dat kan grotendeels betaald worden uit de verlaging van je energieverbruik. Hoe beter we nadenken over ons verbruik, hoe bewuster we kiezen voor apparaten zonder stekker, hoe makkelijker het gaat. Je tandenborstel kan best zonder stroom, je citroen uitpersen ook. Vele generaties gingen u al voor.

Gwen noemde zichzelf een klimaatprutser. Je kan echter veel beter prutsen op weg naar een oplossing dan nietsdoen en het klimaat definitief verprutsen. Die Elfwegenstocht zouden we zo naar 't Gooi kunnen halen. We kunnen hier heel goed rally’s organiseren met kapitale oldtimers, kunnen we het ook met ultramodern vervoer?

Ik juich het van harte toe om een dergelijk initiatief hier in Hilversum te laten ontstaan. En wie nog andere prutsideeën heeft om mensen te helpen met vergroenen: meld je gerust. Ik leerde van Gwen en haar Green Tales of the City dat vergroening met passie en humor makkelijker bij de mensen binnenkomt dan dat de warmte bij hen naar buiten floept.