Hans Tamminga

In 2017 gingen mijn vrouw en ik van start met het aanpassen van onze woning. De aanleiding? Het moment was gewoon daar. We waren met pensioen, we hadden de tijd en de energie en wilden onze karakteristieke woning zo veranderen dat die comfortabeler werd én toekomstbestendiger.

Je begint niet van de een op de andere dag met je verbouwplannen, dus natuurlijk waren we hier al langer mee bezig. Onze cv-ketel werd ook een dagje ouder en we dachten: tijd om aan de slag te gaan, we gaan niet wachten, de technieken die er nu zijn bieden al veel mogelijkheden. Waarom we het huis maar meteen aardgasvrij hebben gemaakt? Nou ja, als we er toch aan gaan beginnen, dan nemen we geen halve maatregelen. Die ketel moest er toch uit, dus we kozen maar meteen voor een warmtepomp.

Onze motivatie om ons huis duurzamer te maken was tweeledig. Enerzijds merkten we dat we meer thuis waren, vanwege onze pensionering. Dan ga je toch meer comfort waarderen. Want een huis uit de jaren ’20 kan best wel koud zijn. De oude ramen hadden kieren, de vloer was koud en het tochtte volop. Anderzijds wilden we ook verduurzamen vanuit idealistische redenen. Het geeft een goed gevoel dat de CO2-footprint van ons huis een stuk kleiner is dan voorheen. De financiële overwegingen waren er bij ons ook. Maar wij zagen deze keuze vooral als een investering voor de langere termijn. Niet alleen een ingreep die draaide om terugverdientijd en besparingen.

Onze aanpak was eigenlijk simpel: we keken met name naar wat wij wilden en belangrijk vonden, en welke mogelijkheden ons huis bood. Dat kan ik iedereen aanraden. Laat de techniek ondergeschikt zijn en ga uit van je eigen situatie en je wensen. Natuurlijk is er van alles mogelijk, maar niet elk huis leent zich bijvoorbeeld voor zonnepanelen. En wij hebben bijvoorbeeld onze zolder niet meegenomen in de verbouwing. Onze kinderen zijn het huis uit, dus daarboven, daar komen we eigenlijk nooit. Onnodig om te investeren in een ruimte waar je niet verblijft.

We zijn gestart met goed isoleren, want wat je niet verstookt hoef je ook niet te verduurzamen. En ventilatie, dat natuurlijk ook. Onze authentieke ramen met spijlen wilden we graag behouden. Dus we hebben voorzetramen aan de binnenkant laten plaatsen. Een goede oplossing, want hierdoor zijn ook de kozijnen meteen goed afgedicht. We hebben ons laten adviseren over hoe we ons huis zo goed mogelijk konden verwarmen. Tegen vloerverwarming voelden we weerstand, omdat dan onze mooie houten parketvloer eruit moest. Toen suggereerde onze adviseur, toevallig een bekende, dat we ook voor plafondverwarming konden kiezen. Dan pas je hetzelfde systeem toe als in de vloer. Maar dan boven je, in plaats van onder je. Daar waren wij dus nooit opgekomen, maar we vonden het een goed idee en hebben het doorgevoerd. En het werkt! Ons huis is heerlijk en gelijkmatig warm.

Na de isolatie en de verwarming hebben we zonnepanelen laten plaatsen. Onze panelen staan op het westen, dus het rendement is zodanig dat we de 0 op de meter waarschijnlijk niet zullen halen. Maar het zal niet veel schelen en groene stroom uit het net is ook oké. Als laatste hebben we een inductiekookplaat laten plaatsen in onze keuken. Zodat ons huis van een eeuw oud nu helemaal klaar is voor de toekomst!

Tips van Hans:

• Ga uit van je eigen leefsituatie en je eigen woning. Wat wil je, wat is er nodig en welke (on)mogelijkheden biedt je huis? • Denk buiten de gebaande paden, laat je je daarbij helpen door een adviseur, die de vele verschillende mogelijkheden voor bestaande woningen kent. • Voer het stapsgewijs uit, als je plan daarmee haalbaarder voor je wordt • Houd in ogenschouw dat er veel aanbieders zijn van duurzame aanpassingen en dat die je ook iets willen verkopen. Blijf kritisch.