Green Deal Kantoren en Bedrijfsmatig Vastgoed

Verduurzamen van eigen vastgoed steeds meer on top of mind

De Green Deal Kantoren en Bedrijfsmatig Vastgoed houdt concreet in dat deelnemende vastgoedpartijen met elkaar de inspanningsverplichting afspreken om binnen een jaar maatregelen toe te passen die helpen in het behalen van de CO2-doelstellingen. Op die manier dragen ze bij aan het versnellen van de energietransitie in Hilversum. Binnen deze Green Deal geven we advies over duurzame opwekkingsmaatregelen, zoals zonnepanelen, maar ook isolatie en warmte-koudeopslag.

Aantal vastgoedpartijen dat wil verduurzamen twee keer zo hoog

‘Onze’ Green Deal loopt vanaf april 2017 en we merken dat steeds meer kantooreigenaren en vastgoedbezitters aanhaken. Vorig jaar hebben we met 7 partijen een deal kunnen sluiten, en dit jaar verwacht ik dat dat aantal gaat verdubbelen! Bovendien merken we dat het verduurzamen van vastgoed steeds meer on top of mind is bij vastgoedeigenaren en –gebruikers. Behalve door ons laten deze partijen zich ook informeren via andere kanalen. Kortom: ze zijn zich meer bewust van de impact die het verduurzamen kan hebben.

Focus op de financiële voordelen voor ondernemers

Wanneer je eigenaren meeneemt in duurzame ontwikkelingen en ze wijst op de voordelen motiveer je ze echt om verder te verduurzamen. Onze strategie is niet per se idealistisch: we zijn geen Greenpeace. Deze doelgroep – ondernemers – bereiken we vooral langs de lijn van geld. Dus we vertellen hoe duurzame aanpassingen hen helpen om hun energiekosten te verlagen, of welke subsidies er beschikbaar zijn. Vanuit ondernemers geredeneerd is het ook logisch om op die manier naar verduurzaming te kijken: je kunt elke euro immers maar één keer uitgeven. De Tomingroep bijvoorbeeld heeft echt de ambitie om nog verder te vergroenen, maar ook de verantwoordelijkheid naar het ondersteunen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Kortom: hierin moeten deze partijen steeds een afweging maken.

Het gaat goed, het kan beter

Wat betreft de voortgang zou ik nog veel meer meters willen maken: niet elke vastgoedpartij wil nu nog mee in de verduurzaming van kantoren en bedrijfspanden. Daarnaast hebben we te maken met wet- en regelgeving die verduurzamen soms belemmeren. Maar de inzet van Green Deals helpt wel degelijk, in feite zijn dit afspraken die verduurzaming echt verder aanjagen en op de kaart zetten.

Doe ook mee aan deze Green Deal

Heb jij te maken met vastgoed, ben je kantooreigenaar of –gebruiker, én ben je geïnteresseerd in het verlagen van energiekosten en het verduurzamen van Hilversum? Dan nodig ik je van harte uit om contact met mij op te nemen!

Jim Teunizen is projectleider van de Green Deal Kantoren en Bedrijfsmatig Vastgoed en co-founder van Alba Concepts jim@albaconcepts.nl