Hilversumse Held Lotte Krijnen

Samen met 4 collega’s van AVROTROS vorm ik de Commissie Duurzaam. Omdat we afkomstig zijn van verschillende redacties en verschillende afdelingen hebben we allemaal onze eigen ideeën over hoe we de omroep verder kunnen verduurzamen. Van hoe we ons gebouw energieneutraal kunnen krijgen tot het terugdringen van plastic en papier. Met onze andere collega’s delen we via intranet regelmatig nieuwtjes over onze duurzame plannen.

Gelukkig kunnen we regelmatig goed nieuws brengen over hoe het ervoor staat met onze organisatie. In de Green Deal die destijds is gesloten met de gemeente werd afgesproken dat AVROTROS het percentage duurzaam opgewekte energie laat stijgen tot 70 procent. We zorgden voor de plaatsing van zonnepanelen - die het water voor de spoelkeuken verwarmen - en een zonneboiler. En inmiddels draait ons gebouw voor 100 procent op groene energie!

Ook collega’s die níet in de Commissie Duurzaam zitten denken na over hoe ze hun afdeling iets groener kunnen maken. Marion van het restaurant bijvoorbeeld. In samenwerking met haar konden we een tijdje geleden een vegetarische dag invoeren. Inmiddels is de vaste vegadag eruit gehaald, niet iedereen vond het ‘verplichte element’ prettig, maar wel is het vegetarische assortiment uitgebreid. Je moet mensen niet pushen, maar ze vooral laten zien hoe het anders kan. Marion is nu aan het nadenken over hoe ze de switch kan maken van kleine verpakkingen mayonaise, ketchup en mosterd naar grote pompflessen. Dat scheelt afval.

Over afval gesproken: we hebben de plastic flesjes inmiddels grotendeels vervangen door glazen flesjes. En de wegwerpbekertjes zijn ook verleden tijd. Nu hebben we aardewerken mokken die iedereen kan pakken. Wij zorgen ervoor dat de mokken elke avond worden afgewassen. Met verwarmd water uit de zonneboiler natuurlijk!

Met de Commissie Duurzaam blijven we kijken naar hoe we nog duurzamer kunnen werken. Gelukkig krijgen we daar ook de ruimte voor vanuit de directie. Sterker nog: één van de directeuren zit in de Commissie Duurzaam. Op zijn initiatief zijn we met de commissie gestart, omdat je met een groepje van gelijkgestemden meer voor elkaar krijgt dan wanneer je alleen staat. Hij signaleerde namelijk dat er meerdere medewerkers rondliepen met goede ideeën over hoe dingen anders en beter konden. AVROTROS richt zich op een breed publiek, dus maatschappelijk relevante onderwerpen horen bij onze programma’s. Logisch dat we dan ook gaan kijken naar hoe het áchter de schermen allemaal duurzamer kan. Daarom willen we ook dat het productieproces van onze programma’s duurzamer wordt.

Het papiergebruik willen we terugbrengen tot 30 procent van het verbruik bij onze oprichting. In de mediawereld printen we namelijk veel: draaiboeken, callsheets, planningen, scripts, noem maar op. Dat kan minder. Ook hebben we veel kranten, want als mediaorganisatie moeten we natuurlijk overal van op de hoogte blijven. Die oude kranten gooien we niet weg, maar brengen we nu naar de egelopvang in de regio. Daar gebruiken ze het om de hokken mee te bekleden. Ik word altijd erg blij van dit soort praktische oplossingen.

Doordat mijn collega’s inmiddels weten dat ik me binnen de omroep ook met duurzaamheid bezighoud weten ze mij of de Commissie te vinden als ze een goed en groen idee hebben. Ze komen ook naar mij toe als ze bijvoorbeeld chocoladeletters of andere etenswaren over hebben. Bij mij om de hoek zit een daklozenopvang, daar breng ik weleens eten naartoe, en dat weten ze. Ik merk dat iedereen steeds bewuster raakt van de impact die we met z’n allen hebben. Zo had de Event Commissie met Pasen plastic eieren verstopt. ‘Wel teruggeven hè, als je de eieren gevonden hebt’, zeiden ze tegen me. ‘Dan kunnen we ze volgend jaar opnieuw gebruiken.’

Naast Marion de Boer (van het restaurant) en Lotte Krijnen staan ook Monique Goedemans (hospitality) en Jeroen Koster (webredactie) op de foto.