‘Oe ist nou? Met dit keer: Emile Ratelband

Dat had je gedacht. Ik vind zijn rechtszaak om zijn leeftijd 20 jaar te verjongen briljant gevonden en erg mediageniek, maar het heeft geen fuck met de Hilversum100 te maken. Of zouden we ook als Ratelband een ‘Urgendaatje’ moeten beginnen? Een rechtszaak tegen de Staat der Nederlanden, die onmogelijk lijkt, maar dan toch even winnen. Ook in hoger beroep. In ons geval tegen de gemeente. We eisen dat we omgedoopt worden tot Hilversum200 en onze doelstellingen moeten verdubbelen. 100 Kiloton wordt 200 kiloton.

Daar hoeft misschien niet eens een rechter aan te pas te komen. Dat kunnen we vast middels een goed gesprek met wethouder Kastje regelen. Maar met gesprekjes komen we er niet. Er moet iets radicaals gebeuren.

Het IPCC, het milieubureau van de VN kwam vorige maand met een heftig rapport dat het erg lastig wordt om de temperatuurstijging binnen 1,5 graden te houden. Deze week stelt het Internationaal Energie Agentschap dat we de Parijse Doelen never-nooit-niet gaan halen zonder draconische maatregelen.

Als juryvoorzitter van de Hilversum100 Challenge ben ik bijzonder content met de enthousiaste inzendingen van dit jaar, maar ik weet ook: er is nog veel meer mogelijk! Want we willen wel vergroenen, maar ook lekker ver op vakantie: ‘Op de fiets naar Griekenland is toch geen doen.’ En ‘Ja, mijn dochter mag zelf haar kleedgeld besteden en dat doet ze nou eenmaal bij Zara, die weten wat tieners willen’. Mijn man roept altijd: ‘Ik ben geen konijn’ en neemt dan nog een gehaktbal.

Wat als Hilversum de plek wordt waar we de Parijse Doelen ‘gewoon’ gaan halen? Alle even dagen worden autoloze dagen in Hilversum. Of moet de rechter direct maar beslissen dat Hilversum autovrij wordt? Dat schiet tenminste op. Als Oslo autoloos kan worden kan Hilversum het ook. In de communicatie van de Metropool Regio Amsterdam wordt ‘t Gooi The Garden of Amsterdam genoemd. Hilversum gaat er bovendien prat op de bomenstad te zijn. Laten we dat verder uitbraden. Volgend jaar de helft van de parkeerplaatsen opheffen en iedere Hilversummer mag daar een boom komen planten. Hup 90.000 bomen erbij. Het jaar erop wordt weer de helft van de parkeerplekken vol geplant met groen. Hilversum één groot park te midden van het GNR.

Ik zeg: ‘Schoenen uit. Lekker aarden. Voel de aarde. Ook tussen je tenen. Op blote voeten door het gras en af en toe door een bedje hete kolen.’ Tjakka! Jij kan het echt!

Lucas Mol Juryvoorzitter Hilversum100 Challenge