‘Oe ist met GBS De Wegwijzer?

Juryvoorzitter Lucas Mol belt even met Erik Verbeek, de directeur van Gereformeerde Basisschool De Wegwijzer. Vorig jaar won zijn basisschool bij de Hilversum100 Challenge een stimuleringsprijs van 1000 euro, beschikbaar gesteld door de Rabobank Gooi en Vechtsstreek.

De Wegwijzer zit een prachtig monumentaal Dudok-pand uit 1930, dat helaas wel één nadeel kent. Namelijk dat het enorme schoolplein om de haverklap onderloopt. Het zijn geen zondvloedtaferelen, en waterpret is leuk op zomerdagen zoals we de afgelopen weken veel hebben gehad, maar afval uit het riool op het schoolplein, dat is nou niet bepaald ideaal.

Dus of het natter in Nederland wordt? Of de klimaatverandering merkbaar is? Bij de Wegwijzer konden ze daar geen antwoord op geven. Maar ze wel wisten is dat dit probleem gefikst moest worden.

Een betrokken ouder – werkzaam bij het Waterschap Amstel Gooi & Vecht - kwam met een concreet plan. En via de Hilversum100 Challenge konden ze aan de slag met een startbudget.

Het actieplan bestond uit het aanleggen van grindputten, organiseren van betere afwatering, de herbestrating minder massief maken zodat regenwater de grond in kan En als alles klaar is een ferme grondwaterpeilstok, zodat de hele operatie ook als educatief project voor de kids ingezet kan worden.

Maar we zijn er nog niet. Er komt straks namelijk ook nog een groenstrook, waar de kinderen samen met Natuur & Milieueducatie bloemen en groenten kunnen kweken. Want een krop andijvie komt uit de grond, niet uit plastic en uit de supermarkt. Koeien die laten zien dat melk niet uit een fabriek komt staan nog niet op de planning, maar dat wordt ondervangen door frequente tochtjes naar de boerderij.

Het leuke is, dat van het één altijd het andere komt. Het winnen van de prijs gaf de mindset op de GBS De Wegwijzer een groene duw. De urgentie was hoog. Er volgde een duurzaamheidsscan via de gemeente en de plannen voor raamisolatie die al vijf jaar achter glas broeiden zijn weer actueel gemaakt. Ook wordt er met HilverZon gekeken naar zonnepanelen op het wonderschone maar ‘lastige’ pand. En op die manier is de school dus versneld en vrolijk bezig om in de kopgroep van groene monumenten te komen.

Goed bezig!