‘Oe ist, Footprint Challenge?

De juryvoorzitter bracht een bezoekje aan Joost Bennekers & Laura Moningka, initiators van de Footprint Challenge en daarmee een van de winnaars van de Hilverum100 Challenge in 2017.

Toen Joost, dagelijks in de weer als MVO-coördinator, hoorde van de Hilversum100 Challenge belde hij direct met zijn vriendin Laura - ‘footprint pionier’ uit Amsterdam - en riep: "Hier moeten we samen aan meedoen!"

Joost vertelt: ‘We leven hier in Nederland met z’n allen alsof we drie of vier planeten hebben, maar we hebben slechts één aardbolletje. Da’s een gesloten systeem. Wat we weggooien of verbranden komt niet meer terug. En bijna alles wat we maken, vervoeren, verwarmen of eten kost energie en genereert CO2.’ Die CO2-uitstoot beteugelen is nou net waar de Hilversum100 om draait. Samen 100 kiloton CO2 besparen is onze bijdrage aan het Akkoord van Parijs.

En Laura brandt los: ‘Als we de bruikbare oppervlakte van de aarde delen door het aantal mensen hebben we zo’n 1,7 hectare per persoon. Met zo’n stukje grond kunnen we alles verbouwen wat we nodig hebben om te eten, te wonen en om ons leven goed en prettig te maken. Maar ook om de CO2 die we genereren weer te laten opnemen door de bomen op ons stukje grond.’

Wat wil het geval, wij Nederlanders hebben gemiddeld 5,8 hectare nodig om ons leven te faciliteren. Da’s bijna 3,5 keer de aarde. We kunnen André Kuipers weer op pad sturen of een raket van Elon Musk nemen, maar extra aardbollen erbij, dat gaan we niet cheffen.

Joost en Laura schreven de jury: ‘Lijkt het jullie niet handig om eens in kaart te brengen hoe de stand van zaken in Hilversum is?’ De jury antwoorde: ‘Dat lijkt ons juist heel handig!’ en zij kregen de mogelijkheid om Hilversummers op te roepen te onderzoeken wat voor impact hun levensstijl heeft. Hoe passend en speciaal: 100 Hilversummers hebben actief meegedaan om hun eigen voetprint in kaart te brengen.

Het begon met een scan en de deelnemers deden het bij de start iets beter dan het landelijke gemiddelde: hun voetafdruk lag op 4,8 hectare per persoon. Er volgden 40 dagen lang allerlei tips & tricks om je voetafdruk te verlagen. Die 40 dagen zijn net lang genoeg om wat in je gedrag te veranderen. Daarom is de vastentijd al sinds Sint Juttemis 40 dagen en maakt Arie Boomsma programma’s waarin mensen 40 dagen geen seks mogen hebben. Dat is best een opgave, als die woest aantrekkelijke Arie naast je staat.

Het verslag is te vinden op de site van Laura. Samen hebben de deelnemers bijna een halve hectare afgesnoept van het gemiddelde. Louter door er bewust mee bezig te zijn. Simpele kleine stappen kunnen het verschil maken. Doe eens een trui aan in plaats van de verwarming hoger te zetten, koop minder verpakkingen, meer groente, minder vlees, ga wat vaker op de fiets. Dingen die we eigenlijk allemaal wel weten, maar omdat het makkelijker is om de verwarming hoger te zetten dan om een trui uit de kast te gaan halen of om-met-de-auto-te-gaan-sporten laten we het allemaal gebeuren.

Laura & Joost hebben 100 man in een verandermodus gekregen. Daar is het de Hilversum100 om te doen. Het start bij het besef dat we ‘boven onze stand leven’. Het betekent helemaal niet dat we ons alle geneugten des levens moeten ontzeggen. Het gaat er niet om dat alles minder moet, maar we moeten hierover nadenken en het slimmer doen. En dingen slimmer doen is leuk! En geeft voldoening en lol.

Ik kan niet anders dan iedereen oproepen om zelf, met je gezin - of hup in grote stappen - met je hele bedrijf eens een footprint challenge aan te gaan. Dat is leuk, dat is zinnig en de hele aardkloot vaart er wel bij.

Mail Joost en Laura via info@footprintchallenge.nl, want zij kunnen daar als geen ander bij helpen.

Doen!

Groet van Lucas