‘Oe is’t? Dit keer met de jury.

Op feestjes heb je altijd wel iemand - vaak een oom - die veel te veel over zichzelf en zijn successen vertelt. Zo’n zelfingenomen zuignap, waar je maar niet vanaf komt. Rete-irritant.

Maar na een paar keer een ‘Oe is’t? g eschreven te hebben over winnaars van de Hilversum100 Challenge 2017 ga ik het hier toch eens uitgebreid en ongegeneerd over onszelf hebben. ’Ons’ niet als pluralis majestatis, maar over de jury als geheel.

Ik ga niet vertellen dat we de eerste Early Bird Prijs hebben uitgereikt. Oud nieuws. Dat je eerder hebt kunnen lezen in de diverse dag- en weekbladen. Of kunnen zien bij de Pauw op 27 augustus. Dit keer wilde ik eens flink uitpakken over het feit dat we zo’n weloverwogen, fijnbesnaard en inhoudelijk zeer goed onderlegd team hebben weten samen te stellen. Dit ‘we’ is dan wel pluralis majestatis.

Als voorzitter hoef ik maar één foefje te kunnen en dat is mensen om me heen verzamelen die beter zijn dan ikzelf - in ongeveer alles. “Dan ligt de lat dus niet zo hoog”, hoor ik je denken. Dat klopt. Maar er worden poolstokhoogspringrecords gebroken met dit team. Ik ben ongelooflijk goed in mijn missie geslaagd. Stuk voor stuk prachtige mensen. Woest aantrekkelijk ook.

Neem de onvolprezen Paul Basset. De quote op www.basset-hound.nl says it all: "Basset Hounds maken op de leek een koddige indruk door de merkwaardige verhouding tussen hun lichaamslengte en hun schouderhoogte. Bovendien hebben ze een on-weer-staan-bare gezichtsuitdrukking. Toch is de Basset Hound een jachthond in hart & nieren."

Paul jaagt op alles wat de Hilversum100 Challenge beter, mooier en groter kan maken. Een onpartijdiger, vasthoudender of betere secretaris kan een jury zich niet wensen.

En dan Suze Gehem. Directeur van De Groene Grachten. Een initiatief dat ze met Wubbo Ockels opzette. Een team van gedreven ingenieurs dat historische panden in heel Nederland verduurzaamt, zoals kerken, forten, hofjes en woningen. Ze is eveneens initiator van The Rooftoop Revolution waarmee ze ook jouw dak wil vergroenen. Hooguit iemand als Peter Koelewijn zal dat waarschijnlijk niet willen.

Of Tom van de Beek. Ecopreneur noemt hij zich. Hij is bij heel veel groene en sociale projecten betrokken, vaak als initiator. Begon de The Tipping Point Foundation, The Pollinators en Mijn Stadstuin B.V. Tom zit daarnaast in allerlei besturen zoals bij het NatuurCollege en Nudge NL. En on top of that, nu ook nog in de jury van de Hilversum100 Challenge.

En dat koninklijk meervoud hierboven was op zijn plaats. De Koning zit namelijk ook in de jury. Alice de Koning. Koning, vrouw èn boer. Al klinkt Urban Farmer een stuk moderner. Urban Farming 035 is een Hilversums tuininitiatief dat voor, door en met omwonenden op braakliggende terreinen, schoolpleinen of andere plekken Hilversum groener en leefbaarder wil maken en buurtbewoners verbindt.

Briljante jury, al zeg ik het zelf. Ik hoef als irritante oom op ‘het feestje dat jureren heet’ eigenlijk alleen de toastjes te smeren.

Lucas Mol juryvoorzitter Hilversum100 Challenge

P.S. Geef ons heel veel werk. Juin je netwerk op om in te zenden. Dat kan via deze link