Hilversum100 Bijprater

Lees hier het laatste nieuws uit de Hilversum100 Bijprater

Oe ist nu?

Tijdens de twee Hilversum100 Challenges die plaatsvonden in 2018 en 2017 ontvingen tientallen inspirerende actieplannen een – in de woorden van juryvoorzitter Lucas Mol - 'financieel zetje uit de ruif van Hilversum100'. Nu zijn we benieuwd naar hoe het deze prijswinnaars vergaat. Hoe ver zijn ze in het verwezenlijken van hun duurzame ambities en hebben ze nog bijzondere nieuwe inzichten gekregen? Deze keer ontmoeten we Ynske Betlem van Project Strontvlieg, Jeroen Pool van HET en Peter Vroege van Voetbalvereniging Altius.

Hitte golfen

Het was zo warm, dat er mensen waren die zich zorgen maakten over de combinatie hitte en golfen. Ach. Met je leuke rieten hoedje op, factor 50 op je knar, airco in de luxewagen èn in het clubhuis kan er niet veel gebeuren. De rosé staat op ijs, dus gaan met die banaan. Dit schrijf ik niet om golfers af te zeiken. Ik heb zelf ooit een golfvaardigheidsbewijs gehaald, maar bleek dusdanig bal-debiel dat ik nooit een handicap heb gehaald. Ik doe het niet vaak meer, zonder handicap is het golfleven niet zo leuk.

Hilversumse held: Bertus Wiggerts

Het eerste wat ik leerde – toen ik me bezig ging houden met het verduurzamen van onze tennisvereniging – is dat je niet meteen moet mikken op CO2-neutraal. Maar op energieneutraal. Energieneutraal worden? Ja, dat is haalbaar voor onze vereniging. Met 75 zonnepanelen krijgen we nul op de meter. Om CO2-neutraal te worden moet je ook naar je energiebronnen kijken, naar wat je leveranciers doen, naar je inkoop. Want hoe zijn je tennisballen eigenlijk geproduceerd?

Hilversumse Held: Evert de Bruin

Evert de Bruin is elektrotechnisch ingenieur en wist met zijn intiatief voor de ecowijk Crailo een aantal mooie prijzen in de Hilversum100 Challenge in de wacht te slepen.

De jury noemde Everts plan 'een eyeopener', en roemde de intentie om een klein en goedkoop voorbeeldhuis te bouwen met bestaande en low-tech, maar zeer effectieve technieken om energie mee te besparen. 'Wat mij drijft is dat ik zelf off-grid wil wonen. En mijn kennis als elektrotechnisch ingenieur wil delen met geïnteresseerden.

‘Oe ist nou? Met dit keer: Emile Ratelband

Dat had je gedacht. Ik vind zijn rechtszaak om zijn leeftijd 20 jaar te verjongen briljant gevonden en erg mediageniek, maar het heeft geen fuck met de Hilversum100 te maken. Of zouden we ook als Ratelband een ‘Urgendaatje’ moeten beginnen? Een rechtszaak tegen de Staat der Nederlanden, die onmogelijk lijkt, maar dan toch even winnen. Ook in hoger beroep. In ons geval tegen de gemeente. We eisen dat we omgedoopt worden tot Hilversum200 en onze doelstellingen moeten verdubbelen. 100 Kiloton wordt 200 kiloton.

Hilversum100 Challenge van start!

Op 8 juli 2018 gaat de Hilversum100 Challenge weer van start. Heb jij een plan om Hilversum groener, gezonder en duurzamer te maken? Doe dan mee met de Challenge en maak kans op €30.000 prijzengeld om je plan uit te voeren. De energietransitie versnellen doe je samen, met je buren, sportvereniging, je school, geloofsgenoten of collega’s. Inzenden kan tot en met 29 september 2018.

Hilversumse Held

In 2017 portretteerden we 12 Hilversumse helden - mensen die zich maatschappelijk of bedrijfsmatig inzetten voor een duurzamer Hilversum. Jaap Timmers, founding father van de Bermbende, is één van hen. Afgelopen maand vond de nieuwe voorjaarscampagne met 120 bermbendegangers plaats. "Het was nu iets minder maf qua wat we aantroffen in de bermen. Geen juwelen en vibrators dit jaar. En wat ons allemaal is opgevallen: in de vrije natuur is steeds minder troep te vinden. Dus dat is een mooie ontwikkeling.”