Duurzame Doeners

100 Kiloton CO₂ besparen in 2020. Met 100 Hilversumse straten en buurten. Met 100 scholen en verenigingen. Met 100 bedrijven en organisaties. Hilversum100 zoekt 100 duurzame plannen van 100 bevlogen inzenders.

In 2017 ontving de jury van de Hilversum100 Challenge 49 inzendingen. In 2018 waren het er 36 waarop 667 publieksstemmen werden uitgebracht. Uitgebreide plannen waarvoor onderzoek is gedaan en samenwerkingspartners zijn geworven. Compacte plannen ingebed in en onderdeel van andere plannen. En minder uitgewerkte plannen die met inspirerende bevlogenheid de jury probeerden te verleiden.

De jury's in 2017 en in 2018 hebben met veel plezier alle plannen bekeken. Om vervolgens te verzuchten dat er meer dan € 30.000 nodig is om alle goede inzendingen mogelijk te maken. Toch zijn beide jury's trots dat zij de toppers onder de ingezonden plannen 'een financieel steuntje in de rug' hebben kunnen geven.

De gemeente Hilversum stelde het prijzengeld van € 30.000 beschikbaar. In beide jaren waren er een grootste prijs van € 10.000, meedere prijzen van € 5.000 en € 2.500 en een publieksprijs. Daarnaast hebben Rabobank Gooi en Vechtstreek, Tomin Groen en Degree-n prijzen beschikbaar gesteld.

Lees hieronder over de prijswinnaars van 2018 en 2017 en laat je inspireren door hun duurzame activiteiten!

Prijswinnaars 2018

In 2018 telt de Hilversum100 Challenge 36 inzendingen. Tot groot genoegen van de jury kwamen de plannen voor een duurzamer Hilversum uit verschillende hoeken en straten, van allerlei organisaties en bedrijven. Met veel nieuwe namen onder de inzenders: de Hilversum100 krijgt een steeds bredere basis. Lees hier het juryrapport.

Hieronder lees je over de winnaars van 2018. Laat je vooral inspireren door hun duurzame activiteiten!

Bij de Tuinman

"We starten een vegetarische restaurant op Buitenplaats De Hoorneboeg. In een monumentale tuinmanswoning en een historische kas uit 1881. We zetten groenten in de hoofdrol van onze gerechten en geven onze gasten graag een fijne tijd in de natuur." Ondernemend, vegetarisch, spiksplinternieuw: de jury ondersteunde Bij de Tuinman met een Degree-n warmtepaneel. Inmiddels is het restaurant van Meike Lockhorst en Kevin McMulkin voor bijzondere momenten en in het weekend van 9 tot 9 open.

Chef het Samen

"Slechts 1% van de Nederlandse kinderen eet genoeg groente. Tegelijkertijd eten ze jaarlijks hun eigen gewicht in suiker, nemen ze te veel zuivel en een flinke hoeveelheid (bewerkt) vlees. Niet gezond. En ook niet duurzaam." Daarom ontwikkelde Laura Emmelkamp van Keet Smakelijk het Chef Het Samen Kookdiploma: "Daarmee leren we kinderen in vier weken minimaal zes gerechten bomvol groente koken." In 2019 zijn er samen met De Natuurkeuken 35 jonge Hilversumse chefkoks opgeleid.

Cv op orde

"Het beter afstellen van je centrale verwarming kan 20% aan stookkosten schelen. Wij willen techneuten-uit-de-wijk verzamelen die de cv's van hun minder technische buren beter kunnen afstellen. Cv-ketels staan vaak nog op de fabrieksinstelling van 90 graden, terwijl de meeste woningen aan 60 graden voldoende hebben. Daarnaast kun je veel besparen door radiatoren waterzijdig in te regelen." Dirk Beugelaar van werkgroep Veilig Werken is dit met € 2.500 mogelijkmaakgeld aan het opzetten.

Eénpitters

"Bouwcoöperatie Hilversumse Meent Gasvrij gaat éénpitters in de bouw via de organisatie Bouwmensen in de Gooi & Vechtstreek bijscholen over duurzaam bouwen en voorzien van een duurzaamheidcertificaat. Zo kunnen ze –helemaal als ze goed met elkaar en met woningeigenaren samenwerken- beter concurreren met grote partijen in de markt." Aldus de Meentse-aanjager Chiel van Eendenburg die hiervoor zowel de Rabobank Hilversum100 Bedrijvenprijs als een juryprijs won.

Eerlijk winkelen

"Eerlijk Winkelen kan in Hilversum in 37 winkels. Met het prijzengeld hebben we de route en de website Eerlijk Winkelen Hilversum geactualiseerd." vertellen Gonny en Jitske van Sus & So wanneer ze gevraagd worden naar de voortgang met het besteden van het prijzengeld. "Begin november verschijnt er een vernieuwde uitvouwbare routefolder op creditcard formaat zodat deze altijd in de portemonnee mee te nemen is en zelfs tijdens het winkelen voor eerlijke inspiratie kan zorgen."

Energiegluren

Gluren bij de buren: op ‘energieavonden’ vergelijken buren hun energierekeningen met elkaar en dat zorgt vaak voor verrassingen én goede gesprekken. "De energiecoöperatie Hilversumse Energie Transitie (HET) faciliteert deze gesprekken en geeft advies over hoe deze rekening verder omlaag kan. We zijn blij dat de jury veel potentie in deze energieavonden ziet en ons beloonde met de Early Bird-prijs." Daarnaast ontvingen Jeroen Pool en Marike Boersma ook de Burenprijs van Rabobank Gooi en Vechtstreek.

Gelijkstroomhuis

"Je kan tot 70% besparen als je een lamp of apparaat rechtstreeks aansluit op zonnepanelen. In ons Gelijkstroomhuis op de Veluwe hebben we twee panelen. Hierop draait alle verlichting en elektronische apparatuur op 12 Volt en keukenapparaten en gereedschap op 24 Volt." Evert de Bruin won met zijn plan voor een demonstratie stro-leemhuis op gelijkstroom de hoofdprijs, de publieksprijs en een Degree-n warmtepaneel. Evert maakt een mobiel demo-huis. Wie komt er helpen bouwen?

't Melkhuisje

De jury kon de aanvraag voor duurzame ledverlichting niet honoreren maar vond het leuk om met hulp van Degree-n een 125 jaar oud instituut als tennisvereniging ’t Melkhuisje wat warmte te geven en toch alvast wat verlichting. Van stookkosten. Dus ontving 't Melkhuisje een nano infrarood warmtepaneel. En Jean-Paul Duurland, bestuurslid en inzender, heeft inmiddels beter nieuws. "We hebben subsidie ontvangen om de baanverlichting te vervangen door led’s en er komen zonnepanelen bij."

Snuffelfiets

"We zijn bezig om al fietsend de luchtkwaliteit in heel Hilversum te meten en op internetkaarten te laten zien. Na pilots in Utrecht hebben we de meetkastjes in overleg met het RIVM van betere zwitserse sensoren voorzien" vertelt Jan Willem Smeenk van Sodaq. "Er zijn 500 meetkastjes in productie en eind september rijdt fietskoerier GreenSpeed met meetkastjes door Hilversum. Om te beginnen een maand. Het is de bedoeling dat drie snuffelfietsen een jaar lang de Hilversumse luchtkwaliteit meten."

Strontvlieg

Project Strontvlieg. Onder deze opvallende naam organiseren Ynske Betlem en Melissa van Wengerden informatieavonden. "Ontmoetingen tussen mensen die nieuwsgierig zijn naar wasbare luiers, nog stoeien met wasbare luiers en verloskundigen met wasbare luier ervaring. Met wasbare luiers bespaar je enorm. Op plastic afval, op euro’s en ook op CO₂-uitstoot. En met onze aanpak is je kind nog eerder zindelijk ook." Omdat je áltijd bij klein moet beginnen, kende de jury dit plan een geldprijs van € 4.500 toe.

Wormenhotel

Initiator en bewoner van de Moerbeilaan Herman Vijlbrief vond dat het tijd was voor een nieuw hotel in Hilversum. "In het Wormenhotel zetten tijgerwormen koffiedrab, theezakjes, aardappelschillen en eierschalen uit de buurt om in compost voor de buurt. Het Wormenhotel draagt én bij aan de verlaging van CO₂-uitstoot én zorgt ervoor dat buren van verderop uit de straat elkaar leren kennen. Met het prijzengeld hebben we ons Wormenhotel gekocht. Tomin Groen hielp ons met ophalen en plaatsen."

Prijswinnaars 2017

De oproep van de Hilversum100 Challenge voor ideeën en plannen heeft in 2017 geresulteerd in 49 inzendingen. Na intensief beraad - een puist werk in woorden van juryvoorzitter Lucas Mol - heeft de jury op de Hilversum100 Dag van de Duurzaamheid de prijzen van de Hilversum100 Challenge kunnen uitreiken. Lees hier het juryrapport.

Hieronder lees je over de winnaars van 2017. Laat je vooral inspireren door hun duurzame activiteiten!

Gasvrij & Blij

Xander Mooibroek won zelfs twee prijzen. "Daardoor kon ik eind 2018 deelnemen aan de acht bijeenkomsten van de Rabo miniMaster Sociaal Ondernemen." Ondertussen verbeterde Xander vanuit zijn onderneming Exalius het prijswinnende plan met hulp van innovatie-adviseurs van de provincie Noord-Holland. "Inmiddels werken vijf partners samen aan de website 'Gasvrij & Blij' van waaruit wij woning-eigenaren ondersteuning op maat gaan geven. Voor het eerste kwartaal 2020 staan enkele pilots (ook in Hilversum) gepland."

Banden op spanning

Band op Spanning controleert de bandenspanning van autobanden. Wanneer een auto een te lage bandenspanning heeft, verbruikt hij namelijk veel meer brandstof. "In februari 2018 hebben we in totaal 425 auto’s op het Media Park gecontroleerd waarmee duizenden liters brandstof en heel veel kilogrammen CO₂-uitstoot zijn bespaard." laat Laurens Drogendijk ons weten. "Iedereen was enthousiast en na hun werkdag bleven ze gerust even wachten om hun banden te laten oppompen."

Bethlehemkerk

Gemeentelid en initiatiefnemer Jogchum Kooi houdt zich al jaren bezig met duurzaamheid. "Toen de verduurzaming van de Bethlehemkerk in beeld kwam, opperde ik dat het misschien ook wel tijd werd voor zonnepanelen en een collectief gedeeld zonnedak van HilverZon. Daarnaast maakte ik me sterk om van de kerk de eerste ‘Groene Kerk’ van Hilversum te maken. Dit is in 2019 gerealiseerd mede door de prijs van € 5.000 aan nano infrarood warmtepanelen van Degree-n."

Bouwkringloopwinkel

"Die cheque van € 10.000 was fijn, maar niet het belangrijkste van de Challenge. Het netwerk heeft ons een kickstart gegeven. Alleen al op de uitreiking kwam ik met een aantal sleutelfiguren in 't Gooi in contact waardoor we snel konden schakelen." Aldus de hoofdprijswinnaar Gijsbert Jansen van de Hilversum100 Challenge in 2017. "De businesscase voor een bouwkringloopwinkel in Hilversum, Naarden en/of Almere is gemaakt. De Tomingroep experimenteert en kijkt hoe het loopt in Hilversum en Naarden. In Amersfoort loopt de eerste bouwkringloopwinkel bijzonder goed."

Eco-school

"Op de Hilversum100 Dag van de Duurzaamheid in 2017 tekende het ecoteam van de KinderCampus als eerste school in Hilversum hun Eco-Schools startverklaring. Van hun prijs installeerde zij een monitor in de hal, zodat iedereen de opbrengst van de zonnepanelen kan volgen. Ieder jaar besteedt de school aandacht aan duurzaamheid in de organisatie en in het lesprogramma. Het ecoteam heeft dan ook een zilveren Eco-Schools-certificaat binnengesleept!" vertelt Maya Heinsbroek die de Hilversum100 Scholenprijs begeleidde.

Geboortebos

Op de Hilversum100 Dag van de Duurzaamheid vraagt de jury drie inzenders hun plan te pitchen. De zaal stemt en de zaalprijs gaat naar Rootswood van Foka Visser. "Ik wil alle nieuwboren Hilversummers een boom geven en als de kinderen en bos samen groter groeien allerlei educatieve dwarsverbanden leggen." Het zoeken naar een stukje Hilversumse grond heeft langer geduurd dan gehoopt, maar het 'geboortebos' gaat er vast komen. Hilversum100 wacht vol verwachting.

Groen schoolplein

Eén van de winnaars van de Hilversum100 Challenge in 2017 GBS De Wegwijzer wil het schoolplein vergroenen. Directeur Erik Verbeek: "Ons actieplan bestaat uit het aanleggen van grindputten, organiseren van betere afwatering, minder massief maken van de bestrating en een groenstrook waar leerlingen bloemen en groenten kweken. Het leuke is, dat van het één altijd het andere komt. Met plannen voor raamisolatie en zonnepanelen is de school vrolijk bezig om in de kopgroep van groene monumenten te komen."

Ledmasten

Voetbalvereniging Altius won in de Hilversum100 Challenge € 5.000 voor het verduurzamen van het clubhuis. "Het vorige bestuur is begonnen met het in kaart brengen van wat we het beste kunnen aanpakken. Warmtepanelen en led-lichtmasten zijn de eerste punten op ons verlanglijstje. Het prijzengeld hebben we deels besteed aan het uitvragen en beoordelen van offertes voor de ledmasten." aldus voorzitter Peter Vroege. "Als het voetbalseizoen op de rails staat gaat het huidige bestuur hiermee verder."

Energiefietsen

"Van hun Hilversum100-prijs hebben leerlingen van het Gemeentelijk Gymnasium een hometrainer die stroom opwekt gekocht. Tweede klassers hebben in groepjes experimenten gedaan. Eén van de groepjes onderzocht wat je kan opladen met een week lang elke dag 10 minuten energiefietsen. Wat blijkt: je kan er geen computer van laten werken maar wel een laptop of 6 telefoons mee opladen." Zo vertelt Maya Heinsbroek van Omgevingseducatie die scholen begeleidde bij het besteden van hun prijs

Stroomproducent

De Hilversum100 Challenge was het laatste zetje dat de hockeyers van HMHC nodig hadden. "We wonnen voor € 5.000 aan nano infrarood warmtepanelen van Degree-n en dat smaakte naar meer duurzaamheid." Bestuurslid Mischa Pohlmann vertelt verder: “We willen meer stroom opwekken dan we nodig hebben. Dus we gaan energie teruggeven. Eind 2019 willen we de lichtpalen op de velden vervangen door exemplaren met led's, zonnepanelen en windturbines. We zijn nu druk met vergunningen en financiering."

Voetafdruk

Eind 2017 hebben Joost Bennekers en Laura Moningka Hilversummers uitgedaagd hun ecologische voetafdruk te verkleinen. "De startscan leerde dat de 100 deelnemers het al iets beter doen dan het landelijke gemiddelde: hun voetafdruk was zo'n 4,8 hectare per persoon. Er volgden 40 dagen vol tips & tricks om milieubewuster te leven. Die 40 dagen zijn net lang genoeg om wat in je gedrag te veranderen: gemiddeld hebben de deelnemers nog eens een halve hectare van hun voetafdruk afgesnoept."