Inzendingen Hilversum100 2018

Fietspoolen

Dat kinderen die op een gezonde wijze leven door te bewegen meer energie en een goed fundament hebben om goed te kunnen presteren. Dat geldt voor zowel de schoolgaande kinderen als de werkende ouders en grootouders.
Groep: Fiets gezond van 1221 tot 1223 rond
Woordvoerder: Harold van Ineveld

Energie besparen met je buren met een Energy party

De duurzaamste energie is die energie die je niet gebruikt. Dat betekent dat we zoveel mogelijk moeten besparen in gebruik en zelf zoveel mogelijk moeten opwekken. HET heeft in het voorjaar daartoe ervaring opgedaan met Energy Parties. Daarin kijk je met je buren naar je energierekening en naar maatregelen die je kunt nemen. Dat is en leuk en sociaal, en zeer effectief. Elke deelnemer gaat zeker met 1 serieus idee naar huis op te besparen of zelf op te wekken. HET wil met 100 Hilversummers komend jaar dezelfde slag maken. Laagdrempelig en zeer nabij, want er wordt veel gebruik gemaakt van ervaringen die er al in de straat zijn.
Groep: Energiecooperatie HET
Woordvoerder: Jeroen Pool

Grozeries

Wij maken van alle winkels in Hilversum één online markt. Eén platform, één winkelwagen, één keer uitchecken en betalen en in één keer bezorgd krijgen. Niet morgen, maar vandaag: wanneer en waar het jou schikt. Grozeries: easy, local, fresh.
Groep: Grozeries
Woordvoerder: Neil Simmons

Zichtbaar Groen

groen geeft kijkgenot. Praktische voorbeelden waar actie het verschil kan maken.

Lean GAD

1. aan ieder huis vuilnis ophalen is niet efficient 2. aan het einde van iedere straat kan je een verzamelplaats maken 3. ieder container is genummerd 4. het ophalen kan in een kwart van de tijd (geschat) 5. scheelt brandstof (en dus CO2) en tijd en arbeidskracht
Groep: HelstlaanDoulaan
Woordvoerder: Gan van Samkar

Centrale Verwarming op orde.

Wat vele Centrale Verwarming bezitters niet weten is dat ze tot 20% op hun gasenergie rekening kunnen besparen en hun CO2 uitstoot kunnen verminderen door hun CV installatie juist af te stellen. De HR/CV ketels staan na plaatsing vaak in hun fabrieksinstelling en zijn niet per woning ingesteld om een maximaal warmterendement te realiseren. Het idee van Centrale verwarming op orde is om in een willekeurige wijk/straat een team met technische bewoners te vormen die in bestaande woningen de HR/CV installatie juist afregelen en op verzoek meteen schouwen welke aanpassingen voor het verduurzamen van een woning nu of later nodig zijn.
Groep: Veilig Werken
Woordvoerder: Dirk Jan Hendrik Beugelaar

Wormenhotel Moerbeilaan

We willen graag een hotel beginnen in onze Moerbeilaan. Niet voor mensen, maar voor wormen: een wormenhotel dus. Een wormenhotel is een speciale bak waarin zo’n duizend tijgerwormen keihard werken om al onze groente- en fruitschillen, maar ook koffiedrab en bijvoorbeeld theezakjes om te zetten in compost. Op die manier geven we ons GFT-afval een duurzame en waardevolle bestemming en dragen we bij aan de circulaire economie: afval wordt voedsel voor planten en bloemen. De wormen zorgen voor bewustwording, verbinding in de buurt en een duurzame toekomst voor onze kinderen. En het mooiste: gratis compost voor je tuin. Onze droom: heel Hilversum een wormenhotel!
Groep: Moerbeihoteliers
Woordvoerder: Herman Vijlbrief

Behoud weg Anna's Hoeve voor speelplezier

Behoud de oude weg langs Anna's Hoeve voor skeelers skeeters rolschaatsen,skateboard,stepjes,razor ripstik elektrisch waveboard e.d. als de nieuwe weg aangelegd is. Dit geeft ruimte voor plezier en de kosten zijn laag. Slecht twee hekken aan het begin en het eind en onderhoud met de bezemwagen. Daarnaast veiliger wanneer er bij sneeuw van de heuvel gesleed wordt en bij calamiteiten op de nieuwe weg kan de oude weg altijd weer tijdelijk even gebruikt worden.
Groep: Behoud weg Anna's Hoeve voor speelplezier
Woordvoerder: Anne Koekoek

Buurtwerkplaats GROEN GOED

Een buurtwerkplaats in Hilversum zuid voor jong en oud waarbij uitgangspunten zijn de 5 G's: Gezond - Groei - Groen - Goed - Geluk. Samen "DOEN" We recyclen Talent, locaties en spullen en delen ruimte, elkaars kennis en gereedschap. Te veel talent blijft aan de kant zitten vinden wij. We willen een plek creeren waar mensen mee kunnen doen en kunnen groeien en bloeien. We willen graag een participatie network opzetten in Hilversum zuid en hiervoor groene geluksprojecten initieren zoals tiny forests en postzegel parken voor ontmoeting in de buurt.
Groep: BUURT POST ZUID
Woordvoerder: Jacqueline van Oostveen

Stap op de fiets om de luchtkwaliteit in Hilversum te meten

Wij van SODAQ, een tech bedrijf uit Hilversum, maken slimme meetunits waarmee op de fiets de luchtkwaliteit wordt gemeten. Hiermee kunnen we laten zien hoe schoon de lucht in Hilversum is daardoor pakt men wellicht eerder de fiets, beperken we de CO2 uitstoot en wordt de lucht nog weer schoner.
Groep: SODAQ
Woordvoerder: Jan Willem Smeenk

PechaKucha

Een PechaKucha presentatie is andere wijze van presenteren. Korter, efficiënter, to the point. Een avond met een aantal gebruikelijke presentaties kan uren duren. Het kan echter aanzienlijk korter indien dit in een PechaKucha format wordt gegoten. Dat scheelt verlichting/stroom en warmte/gas.
Groep: PechaKucha
Woordvoerder: Bertus Wiggerts

Plantpower Hilversum

Met iedere hap creëer je een groenere, mooiere wereld. Door plantaardig te eten bespaar je 182 kilo CO2 uitstoot, 56 m2 boskap en 83278 liter water. Plantpower Hilversum maakt de inwoners twee maanden lang wegwijs in het plantaardige paradijs. Van de oude boeddhisten tot aan innovatieve nieuwe kaasmakers en verder naar vleesvervangers; plantaardige eten kent vele variaties Middels proeverijen, kookworkshops en lezingen leer je alles wat er te leren is over deze veelzijdige manier van eten.
Groep: Plantpower People
Woordvoerder: Natascha de Rooij

Hilversumse Talent4Good Challenge

Met de Hilversumse Talent4Good Challenge zet je als bedrijfsmedewerker je ‘talent in voor een ander’ door twee maanden lang maatjes te worden met een Hilversummer in een kwetsbare situatie. De Challenge heeft als collectief doel dat 100 ‘professionals’ van verschillende bedrijven te samen 100 andere ‘Hilversummers’ helpen met maatschappelijke en/of economische participatie. Bijvoorbeeld als Move2gether maatje, een bewegingsprogramma waarbij je samen in beweging komt en werkt aan je eigen vitaliteit en die van ouderen of mensen met een beperking. Op deze manier stimuleren we mensen om zich zoveel mogelijk natuurlijk te bewegen in plaats van met de auto of brommer, tezamen bespaart dat een hoop CO2 uitstoot.
Groep: Talent4Good maatjes
Woordvoerder: Rigo Stegeman

eén pitters verdienen een duurzaamheidscertificaat

In de meent speelt men met de gedachte een bouwcoöperatie op te richten. Daarbij is de bedoeling dat kleine bouw en installatiebedrijven een rol spelen in de duurzame aanpassingen van de huizen. Daartoe is een duurzaamheids- certificaat van belang. De organisatie bouwmensen Gooi en Vechtstreek kan zo'n module opzetten, waarvoor een aanmoedigings/aanloop subsidie wordt gevraagd.
Groep: -
Woordvoerder: Chiel van Eendenburg

Yoshiko Home

Yoshiko home maakt duurzame woonaccessoires van natuurlijke materialen die op een eerlijke manier vervaardigd zijn. Fairtrade is heel belangrijk; hoe mooi is t dat je in je huis kunt relaxen door de natuur binnen te halen en er 'guilt free' van kunt genieten. De artisans die onze 'goodies' maken krijgen een aantoonbaar beter bestaan. Dus niet alleen jij krijgt een prachtig interieur, je weet dat er nog iemand beter van wordt. Dat is dus een win-win situatie. Maar Yoshiko is altijd op zoek naar een win-win-win situatie: Daarom ons plan mini-metamorfoses in Hilversumse huizen te verzorgen. Die worden vervolgens gepubliceerd in de krant en of op de site van de gemeente, zodat je vrijuit kunt 'gluren bij de buren'. En hierdoor direct een aanleiding hebt om een gesprekje aan te knopen als je die buren tegenkomt en zo de sociale contacten met je "mede Hillies" verbeterd.
Groep: Team Yoshiko
Woordvoerder: Lisa van Roode

BZC"13 energiezuiniger

Bij onze bouw van onze kantine ongeveer 35 jaar geleden,is al rekening gehouden met duurzaamheid. Met de houten skeletbouw en de vloerverwarming,kunnen we nu verder. Een zonneboiler voor de vloerverwarming en een zonneboiler voor de warmwater boiler,passen daar prima in. Het dak is ideaal voor zonnepanelen en ondertussen is de veldverlichting aan vervanging toe en kijken we naar veldverlichting met LED.
Woordvoerder: Wander post

Het groene hart op wielen

Het groene hart op wielen wil beweging brengen in de noodzakelijke verduurzaming door inwoners en ondernemers op een aantrekkelijke, uitnodigende manier te verbinden met hun eigen omgeving. Door middel van workshops, acties en informatie op het gebied van wonen, voedsel en consumeren. Op alle deze thema’s vinden we het van belang energieverbruik (door techniek) zichtbaar en voelbaar te maken. En als je groene hart dan een keer duurzaam start….reduceren we CO2 hard!
Groep: Little footprint
Woordvoerder: Marileen Fabels

energiecoaches

• CO2 verminderen begint met het verminderen van je verbruik. • zorg daarom, onder andere, dat je huis optimaal geïsoleerd is. • isoleren is soms zo eenvoudig nog niet. • daarom bieden wij hulp met ervaringsdeskundigen. • zodat jij een beter afgewogen keuze kunt maken.
Groep: hilverzon
Woordvoerder: Erik de Lange

Duurzaam Educatiecentrum Crailo

Elektrisch rijden? Warmtepompen? Windmolenparken? Helemaal niet nodig! Met een modelwoning laten we zien dat elektrisch rijden en warmtepompen helemaal niet nodig zijn want deze trend die nu gaande is zal ons elektriciteitsverbruik spectaculair doen stijgen waardoor er steeds meer windmolenparken nodig zijn. In een Duurzaam Educatiecentrum op Crailo willen we een modelwoning realiseren waarin we het elektriciteits- en ander energieverbruik juist verminderen en zowel oude low-tech technieken als de nieuwste experimentele innovatieve technieken te bewonderen zijn. Het doel is om zo'n impact te hebben dat het Duurzaam Educatiecentrum Crailo een begrip zal worden in de duurzame wereld en de gemeenten Hilversum en Gooise Meren als duurzame gemeentes op de kaart gezet worden.
Groep: Man op de Maan
Woordvoerder: Evert de Bruin

MultiMast bij HMHC

Surplus gaat samen met HMHC de volgende stap zetten naar een Energie Surplus en CO2 neutrale Hockeyclub. Wind en zon worden gecombineerd en een positief business model is ontwikkeld. De aanloop van de MultiMast is lastig, kip of ei discussie. Wil graag met deze wedstrijd bereiken dat we aan de slag kunnen en het kunnen laten zien dat het kan.
Groep: Surplus
Woordvoerder: Mischa Pohlmann

Meer groen in de winkelstraat

Ik zag de witte letters op de stoep in de winkelstraat en toen dacht ik: meer planten. Yse, 6 jaar.
Groep: Yse en Fake Haak
Woordvoerder: Yse Haak

De Groene Vloot

Wij willen mobiliteit verduurzamen. Dit doen wij door mensen e-bikes en (elektrische) deelauto's te laten ervaren. De Groene Vloot biedt een groep buren de kans om een maand lang duurzamer te reizen. Samen de mogelijkheden van schone mobiliteit ontdekken!
Groep: De Reisbeweging
Woordvoerder: Nick Knoester

Chef Het Samen Kookdiploma

Met het Chef Het Samen Kookdiploma leren kinderen op een eigentijdse manier in vier weken minimaal zes gerechten bomvol groente koken. Da’s beter voor hun lichaam en ook veel beter voor onze mooie planeet. Veeteelt stoot op dit moment namelijk meer CO2 uit als alle auto’s, brommers treinen, boten en vliegtuigen bij elkaar. Door te kiezen voor een plantaardiger eetpatroon kunnen we dus echt een verschil maken.
Groep: Keet Smakelijk
Woordvoerder: Laura Emmelkamp

project Strontvlieg

Wasbare luiers: je denkt meteen aan die vierkante doeken van vroeger. Maar nee, dat is het dus niet meer. Wasbare luiers hebben zich ontwikkeld tot professionele producten. Naast een flinke afvalreductie voor de gemeente Hilversum brengen wasbare luiers een besparing voor jonge ouders tot wel € 500. En project STRONTVLIEG: die brengt ouders met jonge kinderen samen om met elkaar de opstartdrempels van wasbare luiers te overwinnen. Samen voor een duurzame wereld, ook voor onze kinderen!
Groep: project Strontvlieg
Woordvoerder: Ynske Betlem

donkerGROEN keurmerk

Het eerste doel van donkerGROEN is om het gebruik van single use plastic naar nul te reduceren en als eerste een plastic vrij dorp te worden.
Groep: donkerGROEN
Woordvoerder: Anne van Roij

Solar Sedum - Lease

Een combinatie van zonnepanelen met groen zorgt voor een aantrekkelijke duurzame investering. Door het aanbieden van een Solar Sedum lease dak nemen we de initiële investering weg en geven we een circulair product ervoor terug. Omdat Solar Sedum verantwoordelijk en eigenaar blijft van het Solar Sedum dak wordt de klant volledig ontzorgt terwijl de maandelijkse lasten gelijk blijven of zelfs dalen!
Groep: Solar Sedum
Woordvoerder: Job Zaal

Hallo Duurzaam

Hallo Duurzaam wil een duurzamer leven toegankelijk maken voor mensen die daar nu nog niets mee doen. In het kader van de Hilversum 100 2018 wil ik op zoek naar diensten en/of producten waardoor het makkelijker en leuker wordt om die omslag te maken. Een plek waar je heen kunt of een product dat je kan gebruiken waar je enthousiast van wordt, wat ervoor zorgt dat je meer wil gaan doen. Dit project heeft als doel middelen te vinden die hiervoor ingezet kunnen worden door met toekomstige klanten, experts en creatievelingen in gesprek te gaan. Aan het eind van deze eerste fase is er een businessplan dat geïmplementeerd kan worden en is er een netwerk beschikbaar dat realisatie mogelijk maakt.
Groep: Hallo Duurzaam
Woordvoerder: Janneke Boos

Duurzame verlichting

Verduurzaming van onze conventionele verlichting naar LED verlichting past logisch in onze sociale maatschappelijke voorbeeldfunctie voor Hilversum en omstreken.
Groep: Melkhuisje
Woordvoerder: Jean-Paul Duurland

Duurzaamheidsnieuwsbrief voor Hilversum

Al jaren informeert Stichting Hilversum Verbonden de inwoners van Hilversum via een nieuwsbrief over burgerinitiatieven in Hilversum. Enkele jaren geleden is daarbij bewust extra veel aandacht voor duurzaamheidsinitiativen (onder de noemer 'duurzaam hilversum'). De werkgroep 'Duurzaam Hilversum' van Stichting Hilversum Verbonden wil de nieuwsbrief en de website met nieuws van duurzaamheidsinitiatieven vernieuwen en verder uitbouwen. Doel: het nieuws over duurzaamheidsinitiatieven uit Hilversum in de breedste zin beter onder de aandacht van de inwoners van Hilversum brengen.
Groep: Werkgroep Duurzaam Hilversum
Woordvoerder: Aernoud Olde

Geluksroute Hilversum

Marike van IJssel grondlegster van de Geluksroute ervaart zelf keer op keer dat “mensen die geluk serieus nemen zich bewuster zijn van het belang van duurzaamheid”. “Daarnaast merk je dat gelukkige mensen ook beter samenwerken, creatiever zijn en ze staan meer open voor verandering. Deze kenmerken zijn van groot belang voor de transitie naar een duurzame samenleving.” Kortom Geluk en duurzaamheid versterken elkaar dus. Daarom past de Geluksroute zo goed bij Hilversum 100. De Geluksroute in Hilversum stelt aan mensen de vraag “Wat maakt jou gelukkig en zou je willen delen”. Iedereen is welkom om geluk te brengen of geluk te plukken.
Groep: Kernteam Geluksroute Hilversum
Woordvoerder: Mertine Middelkoop

Restaurant Bij de Tuinman op De Hoorneboeg

We starten een vegetarisch restaurant 'Bij de Tuinman' op buitenplaats De Hoorneboeg in Hilversum. We hebben een monumentale oude tuinmanswoning verbouwd tot kleinschalig restaurant met terras en de historische kas uit 1881 gerestaureerd tot eetzaal voor de landgoedgasten. We kweken zelf groentes in de moestuin, die we gebruiken in het menu. Groentes spelen bij ons de hoofdrol en we brengen onze gasten graag in contact met de natuur en elkaar.
Groep: Bij de Tuinman
Woordvoerder: Meike Lockhorst

Fresh-r-make-over

30-35% van het energieverbruik van de gemeente Hilversum gaat naar het verwarmen van gebouwen. Door huizen kier-dicht te maken en te ventileren met Fresh-r kan dit energieverbruik aanzienlijk terug gedrongen worden. Huizen krijgen daarmee een gezonder binnenklimaat, worden comfortabeler en verbruiken minder energie. Per geïnstalleerde Fresh-r in een kier-dicht huis wordt er 7 ton CO2 bespaard over de levensduur van het product. Door in 100 dagen 15 huizen te voorzien van een fresh-r maken we 100 ton CO2 besparing mogelijk en door in 100 weken 15.000 huizen te voorzien van een fresh-r maken we 100.000 ton CO2 besparing mogelijk.
Groep: Fresh-r
Woordvoerder: Jerom van Beuzekom

Door zero uitstoot naar een groener leefmilieu.

Zero2green biedt met 100% duurzame koeriers daadwerkelijke oplossingen voor interstedelijke distributie voor bedrijven en organisaties die echt gaan voor groen. Onze passie is het verbeteren van de kwaliteit van de lucht die we constant inademen door het 100% reduceren van de gevaarlijke uitstoot van uitlaatgassen in en rond onze steden. De boel duurzaam in beweging krijgen. Daar gaat het om!
Groep: zero2green
Woordvoerder: Frits Peek

Duurzame presentaties op alle basischolen binnen een paar jaar

Het uitrollen van drie verschillende duurzame presentaties voor de Basisschool om kinderen (en ouders) te inspireren vanaf die dag duurzamer te gaan leven. En dus ook meteen impact te hebben op o.a. CO2 uitstoot, recycling, gebruik van plastic en diervriendelijker leven.
Groep: ‘Denktank de Hoorneboeg’
Woordvoerder: Kristiaan Kamerling