Ynske Betlem

Zo’n Project Strontvlieg is niet romantisch, maar kan wel duurzamer!

Wasbare luiers zijn bij het grote publiek onbekend. En onbekend maakt onbemind. Daarom heb ik – samen met Melissa van Wengerden - het initiatief genomen tot Project Strontvlieg. En Project Strontvlieg won zowaar een geldbedrag in de Hilversum100 Challenge van 2018! De jury vond het belangrijk dat mensen met een kleintje (op komst) in ieder geval weet hebben van wasbare luiers als duurzaam alternatief voor wegwerpluiers. Want door wasbare luiers produceer je minder afval en je kindje wordt eerder zindelijk. En daardoor scheelt het ook nog eens in je portemonnee.

Het gebruik van wasbare luiers zorgt voor een besparing van ongeveer 500 euro bij je eerste kind. Dit is inclusief waskosten. En de luiers gaan meerdere kinderen mee. Behalve euro’s bespaar je ook veel afval. Per kind leveren wegwerpluiers zo’n 260 kilo afval op. Per jaar. Wist je dat 4% van het Nederlandse restafval bestaat uit wegwerpluiers? Als je kijkt naar Hilversum, dan zit je met ongeveer 4.700 baby’s en dreumesen op 100 volle vuilniswagens per jaar. Dat is behoorlijk veel. Kortom: hier valt nog flink wat te winnen. Voor de gemeente, voor gezinnen met jonge kinderen en het milieu.

De Hilversum100 gaf Project Strontvlieg een vliegende kickstart!

Om de twijfelaars beter te informeren over de voors en tegens organiseert Project Strontvlieg informatieavonden. Tussen mensen die nieuwsgierig zijn naar wasbare luiers, nog stoeien met wasbare luiers en mensen die al wat verder zijn. Want het is soms uitzoeken en handigheid krijgen. Het aanbod van verschillende soorten wasbare luiers is groot, welke kies je? Maar ook hoe je een luier gemakkelijk omdoet en doorlekken voorkomt. Weet je, luiers zijn gewoon niet zo’n romantisch onderwerp. Vandaar ook onze opvallende naam. Maar je ontkomt er niet aan als je kinderen krijgt. En als het gaat om wasbare luiers hoef je dus niet in je eentje te blijven klooien.

Sinds deze zomer hebben we ons terrein verbreed naar ‘eerder zindelijk worden’. Want het is bekend dat kinderen die wasbare luiers dragen eerder op het potje plassen. Zindelijk gemáákt worden, moet ik zeggen, want we hebben de neiging om te wachten tot ‘het kind eraan toe is’. In Nederland zijn kinderen nu gemiddeld zindelijk met 3 jaar en 2 maanden. Vroeger was dat tussen de 1 en anderhalf jaar.

Je hoeft niet te wachten tot het kind aangeeft op een potje te willen. Want kinderen van 1 zijn ontzettend ontvankelijk voor het leren van nieuwe dingen. Begin op deze leeftijd met ze op een potje te zetten en maak daar een leuke ervaring van. De eerste plas komt vanzelf en biedt vervolgens met regelmaat het potje aan. Het kan echt! En als kinderen eerder zindelijk zijn scheelt dat weer enorm veel luiers en dus kosten. Zie het zindelijk maken als een zorgtaak, net zoals leren eten met een lepeltje.

Bovendien zien we nu een maatschappelijke tendens dat er meer kinderen zijn die moeite hebben om zindelijk te zijn als ze naar de basisschool gaan. Dat is niet prettig voor het kind, ook niet voor de leerkrachten. Die hebben nog andere kinderen onder hun hoede en geen tijd voor het verschonen van kleren. En voor het kind is ‘niet zindelijk zijn’ niet bevorderlijk voor de zelfstandigheid en het zelfvertrouwen.

Dus Project Strontvlieg is er nu van geboorte tot en met zindelijkheid. We merken dat onze informatieavonden en promotiecampagnes veel nieuwsgierigheid opwekken. Dat is fijn, want ons doel is om in luieren en zindelijkheid een maatschappelijke verandering te bewerkstelligen.

Ik ben groot voorstander van een schonere leefomgeving voor alle Hilversummers en de regio. Minder auto’s, vrachtwagens en afval. Meer gericht op fietsers en voetgangers, maar ook support van lokale productie. Heeft iemand bijvoorbeeld een slim idee waardoor ook basisschool kinderen weer meer gaan fietsen naar school? Stuur maar in zou ik zeggen!

Tips van Ynske: • Zoek een of meerdere luiermaatjes. Zowel bij het wasbaar luieren als bij het zindelijk maken van je kindje. Je kan ervaringen delen en elkaar helpen als het even tegenzit. • Neem je mede-opvoeders, zoals oma, opa, oppas en creche, mee in het wasbaar luieren en zindelijk maken. Laat je niet weerhouden door andere meningen. En je zal soms verrast zijn wie willen meedoen met je nieuwe avontuur. • Zie het zindelijk maken als een zorgtaak, net zoals leren eten met een lepeltje. • Zowel voor het wasbaar luieren als het zindelijk worden raad ik aan even de tijd te nemen om je hierin te verdiepen.

Heeft Ynske jou geïnspireerd om te helpen met het versnellen van de energietransitie in Hilversum en heb jij een mooi, slim of creatief idee hiervoor? Doe mee met de Hilversum100 Challenge in 2019.