Sanne Groenhof

Wonen in een comfortabel én gasvrij jaren ’30 huis

Sanne Groenhof kocht een Hilversumse jaren ’30 woning in april 2018, verhuisde er naartoe en startte meteen met verbouwen. “Het was echt een klushuis. Het dubbelglas was verouderd, er zaten gaskachels in en er lag plastic vloerbedekking. Met een houtprint, dat dan weer wel. Dus ik heb alles gestript. Er is geen vierkante centimeter in het huis meer hetzelfde.”

Het was echt een klushuis. Het dubbelglas was verouderd, er zaten gaskachels in en er lag plastic vloerbedekking. Met een houtprint, dat dan weer wel. Dus ik heb alles gestript. Er is geen vierkante centimeter in het huis meer hetzelfde.

Als je toch bezig bent met verbouwen..

Inmiddels is het grootste gedeelte van de verbouwing achter de rug. Maar toen hij een start wilde maken met de renovatie, bedacht Sanne dat hij die maar meteen zo duurzaam mogelijk kon maken. “Kijk, als je een huis hebt waar de cv-ketel en radiatoren al in zitten, dan is het aanleggen van een warmtepomp een hele dure operatie. Maar ja, ik had tóch al een dure verbouwing. Want er was niks. Dus heb ik gekozen voor zo duurzaam mogelijk, mits dat binnen het budget paste.”

Als bonus bewuster worden van energieverbruik

En waarom was duurzaamheid belangrijk voor Sanne? “Nou ja, we moeten met zijn allen een stuk duurzamer gaan leven, vind ik. Ik dus ook. Ik ben geen geitenwollensokkenpersoon, maar dat is wel belangrijk. Ik merk dat ik na de renovatie een stuk bewuster ben geworden van het energieverbruik in huis. En dat is goed.”

Zonnepanelen vs. beschermd dorpsgezicht

Het huis is nog niet energieneutraal, maar misschien gaat het daar in de toekomst nog wel naartoe. “Als ik budget heb, kan ik er weer wat zonnepanelen bij laten plaatsen. Wat dan wel handig zou zijn is als er een uniform beleid komt voor zonnepanelen in dit blok. Want vanwege het beschermd dorpsgezicht mogen ze niet aan de voorkant zichtbaar zijn. Daarom liggen ze nu op mijn schuur.” De schuur van Sanne biedt ook ruimte aan de warmtepomp en de andere installaties (‘dat scheelt toch weer 4 vierkante meter op de zolder’).

Comfortabel wonen

En hoe is het om te wonen in een woning zonder aardgas? Wennen? “Een nieuw huis is natuurlijk altijd wennen. Maar hier wonen is vooral heel comfortabel. Het is goed geïsoleerd, de temperatuur is constant dankzij de vloerverwarming. En tja, verder merk je er niet zoveel van. Alleen de efficiënte hout-cv-kachel springt eruit. En in de slaapkamers zijn lagetemperatuurradiatoren geplaatst, die alleen aangaan als de kinderen er zijn.”

Samenwerken én goed opletten

Nog tips voor mensen die plannen hebben voor een verbouwing? “Ja. Probeer alles zoveel mogelijk onder te brengen bij één partij. Dan hoef je er zelf niet steeds tussen te staan. En realiseer je dat de innovaties op het gebied van duurzame bouw nog niet uitgekristalliseerd zijn. Het is soms ook een kwestie van zelf uitzoeken. Dat geldt net zo goed voor leveranciers en vakmensen. Niet iedereen is al even goed op de hoogte van de ontwikkelingen in duurzame bouw. Dus wees daar scherp op. Dat ze ook voldoende snappen wat jij belangrijk vindt. Dat als jij een isolatiewaarde van 5 wilt, je dan goed moet opletten of de leverancier dat ook heeft verwerkt in zijn offerte.”

Gecertificeerde duurzaam werkende vakmensen

En er is nog iets. “Ik ben zelf niet echt bij duurzaamheidsloketten langs geweest. Maar ik denk dat hel wel prettig is voor mensen die nog gaan verbouwen dat ze meer inzicht krijgen in de leveranciers en vakmensen die duurzaam werken. Dat er een opleidingsinstituut komt voor duurzame bouw en certificeringen, bijvoorbeeld. Oh, een van de winnaars in de Hilversum100 Challenge had dat plan ook? Kijk, dat is mooi. Goed om te weten voor de mensen die nog aan de slag willen gaan met hun duurzame verbouwing.”

Ook duurzame verbouwingsplannen? Ga goed geïnformeerd aan de slag en start met een warmtescan van energiecoöporatie HET. Deze scan laat goed zien waar de meeste warmte weglekt en waar je dus in een verbouwing de meeste energiewinst kunt behalen. HET won twee geldprijzen in de Hilversum100 Challenge om energieavonden te organiseren.