Sebastiaan Hexspoor

Fairtrade Hilversum

In oktober van dit jaar weten we of Hilversum het label Fairtrade Gemeente toegekend krijgt. Heel erg spannend, want we zijn hier twee jaar mee bezig geweest. Wij, dat zijn de zes vrijwilligers uit het Kernteam Fairtrade Hilversum.

Fairtrade staat voor eerlijke handel. We leven in een wereld waarin de rijkdom niet eerlijk verdeeld is. Het feit dat er zoveel vluchtelingen zijn met economische motieven, heeft daar grotendeels mee te maken. Door als stad te laten zien dat je vóór een eerlijke verdeling in de wereld bent en daarnaar handelt, kun je hopelijk anderen inspireren om ook goede keuzes te maken. En dan bedoel ik niet alleen vanuit de gemeente, maar ook vanuit de bedrijven, instellingen en ondernemers. Iedereen doet mee. Wat fairtrade concreet betekent? Dat jij producten koopt die onder eerlijke omstandigheden zijn gemaakt. Dat de mensen die ze geproduceerd hebben voldoende verdienen om zichzelf en hun gezin mee te onderhouden.

Als Fairtrade Gemeente moet heel Hilversum zich actief blijven inzetten voor een eerlijkere wereld.

Fairtrade Gemeente worden gaat niet zomaar. De stichting Fairtrade, die het label toekent, stelt behoorlijk wat eisen. Je moet onder andere voldoen aan een minimumaantal winkels en bedrijven dat fairtrade producten verkoopt. Ook kijkt de stichting naar de verkoop van fairtrade producten op scholen en instellingen zoals kerken.

Waarom we dit label belangrijk vinden? Het is een mooie stip op de horizon en het communiceert gemakkelijk als je kunt zeggen: wij zijn een Fairtrade Gemeente. Daarnaast moet je je als gemeente actief blijven inzetten, want elke twee jaar kijkt de stichting Fairtrade of je nog aan alle eisen voldoet. Stiekem hopen we dat dit label in de toekomst overbodig is; dat fairtrade gewoon de standaard is.

Mijn tip aan andere betrokken burgers is: houdt het klein. Je kunt ervoor kiezen om een grootschalig mediaoffensief op te zetten om bedrijven te bereiken, maar je kunt die bedrijven ook persoonlijk benaderen. Op deze manier konden wij met een kantoor waar veel ZZP-ers werken afspreken dat ze alleen nog maar fairtrade koffie en thee zouden schenken. Dan bereik je een heel grote groep met een relatief kleine actie. Soms willen we heel grote acties bedenken, maar succesvol verduurzamen zit vaak in de kleine dingen.

Heeft Sebastiaan jou geïnspireerd om te helpen met het versnellen van de energietransitie in Hilversum en heb jij een mooi, slim of creatief idee hiervoor? Doe mee met de Hilversum 100 Challenge in 2018.