Pascale van Hellemond

Directeur van Van Hellemond Sport én deelnemer Koplopersproject Toekomstbestendig Ondernemen

Met onze drie sportscholen richten we ons op zo gezond en actief mogelijk leven. Dat doe je onder andere door voldoende te bewegen. Voor ons is het logisch om dan ook verder te kijken. Want gezond zijn is meer dan alleen je eigen lichaam, het gaat ook om hoe gezond de omgeving is waarin je leeft, hoe je voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon zorgt. En heel belangrijk: wat geven we onze kinderen mee? Als familiebedrijf denken we daarover na.

Wij houden ons elke dag bezig met gezond leven en daar hoort letten op een gezonde leefomgeving ook bij.

Ik merk dat mijn eigen kinderen en de kinderen die bij ons in de sportschool komen al zoveel meer weten over milieuvervuiling en klimaatverandering. Op school leren ze van alles over zwerfafval en waterverbruik. Zelf proberen we zo bewust mogelijk te leven, al lukt het niet altijd. Maar ik zie de documentaires, ik weet inmiddels dat 1 kilo biefstuk vijftienduizend liter water kost. Dat kun je niet negeren, daar moet je iets mee.

In onze branche is ‘duurzaamheid’ een belangrijk thema. Dat merk je aan de ontwikkelingen die plaatsvinden op fitnessgebied. Om een voorbeeld te geven: toen we nieuwe spinningfietsen gingen aanschaffen zijn we gaan kijken naar fietsen die stroom opwekken. Mooi toch? Mensen krijgen energie van het sporten en ze wekken letterlijk energie op. Uiteindelijk hebben we hier niet voor gekozen, omdat wij de energieopbrengst van deze fietsen nog te weinig vinden ten opzichte van de investering, deze innovatie komt nog wat te vroeg. Maar we blijven de ontwikkelingen wel volgen, je ziet ook al loopbanden zonder stroom in de vorm van een banaan. Dit zijn leuke ontwikkelingen binnen de fitnessbranch, waar we enthousiast over zijn en benieuwd naar blijven.

Vanzelfsprekend blijven we investeren in onze sportscholen. En we zorgen ervoor dat deze investeringen zo duurzaam mogelijk zijn. Zo hebben we in de zomer van 2018 ons zwembad verbouwd. Door samen te werken met partijen die gespecialiseerd zijn in duurzaamheid konden wij dit zo groen mogelijk doen. Ook hebben we ervoor gezorgd dat het zwembad heel goed geïsoleerd is, onder andere met dubbeldik glas, dit voorkomt warmteverlies.

Wat nog op het programma voor onze locaties staat is ledverlichting. We zijn 7 dagen per week open, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Daarin kunnen we dus nog enorm besparen, qua uitstoot én qua energierekening. De lampen in het pas verbouwde zwembad zijn wel al vervangen door leds. Verder zijn we aan het kijken naar zonnepanelen op ons dak in Hilversum en naar verdere isolatiemogelijkheden van de sportscholen.

Meedoen in het Koploperproject Toekomstbestendig Ondernemen stimuleert mij om nog meer bezig te zijn met duurzaamheid. Wat sowieso inspirerend is, is dat je met een groep gelijkgestemden bent. Sparren met andere ondernemers is altijd zinvol, je bent toch een beetje hetzelfde type mens en je loopt tegen dezelfde dingen aan. Dan is het prettig om kennis te kunnen uitwisselen: hoe doe jij dat nou met het verduurzamen van je pand?’. Wat je ook merkt is dat er veel kennis is over duurzaamheid. Voor ondernemers met duurzaamheidsplannen adviseer ik om je om met een professionele adviseur of bureau samen te werken. Want het is net als met sporten. Je kunt ervoor kiezen om alles zelf uit te dokteren en thuis met een app op je telefoon te gaan sporten. Maar om écht verder te komen is het toch wel fijn om met iemand samen te werken die verstand van zaken heeft en die jou echt wil helpen.

Heeft Pascale jou geïnspireerd om te helpen met het versnellen van de energietransitie in Hilversum en heb jij een mooi, slim of creatief idee hiervoor? Doe mee met de Hilversum100 Challenge.