Nico Roest

Operationeel directeur NEP The Netherlands en betrokken bij de verduurzaming van het Mediapark

Kijk, de media-industrie is niet heel erg duurzaam. Binnen deze sector verbruiken we enorme hoeveelheden energie en maken we veel kilometers. Dat geldt net zo goed voor ons en dat moet anders, vinden we. In 2012 hebben we gezegd: we zijn nog niet groen, maar we gaan wel groen worden. Vanaf dat moment zijn we bij alle te nemen keuzes gaan meewegen of er ook duurzame alternatieven zijn. Dat doen we samen met anderen, want als internationale partner voor televisieregistraties beschikken wij over een groot netwerk van leveranciers en samenwerkingspartners.

Concreet voorbeeld van onze verduurzamingsplannen? Bij verbouwingen kijken we naar materiaalgebruik en naar hoe we ruimtes zo energiezuinig kunnen inrichten. Zo kozen we op een nieuwe locatie voor het studiolicht voor verlichting met LED. Duurder in aanschaf, maar veel energiezuiniger én deze lampen geven veel minder warmte af dan reguliere lampen. Dat betekent dat je kunt besparen op airconditioning. Verder proberen we bewustwording te creëren door simpele afspraken te maken, zoals dat iedereen ’s avonds zijn beeldscherm uitzet.

De energie-audit die we vorig jaar ontvingen, schudde ons wakker. Dus nu pakken we zaken nóg duurzamer aan.

Vorig jaar schudde de verplichte energie-audit die we kregen ons nog eens wakker. Voorafgaand aan de audit dachten we heel optimistisch dat ons jaarlijkse verbruik ongeveer 3 miljoen kWh aan stroom was. Het bleek 10 miljoen kWh te zijn! Dat was even schrikken, maar gaf ons ook een realistisch beeld van ons energieverbruik.

We hebben deze meting als aanleiding genomen om nog eens extra naar ons brandstofverbruik te kijken. Ik moet erbij zeggen dat we hierin eerder al behoorlijk wat stappen maakten; zo is onze uitstoot met 30 % gedaald ten opzichte van 2014. Op dit moment stimuleren we medewerkers actief om met het openbaar vervoer te reizen of elektrisch te rijden. We hebben meer dan twintig auto’s die elektrisch rijden of hybride zijn, en vragen hier ook expliciet om bij onze autoverhuurders.

Wat ik een heel mooie samenwerking van ons vind, is die met Ennatuurlijk, een duurzame energieleverancier. De servers in onze datacenters produceren heel veel warmte, en deze restwarmte verkopen we terug aan Ennatuurlijk die dit gebruikt voor de verwarming van de gebouwen op het Mediapark. En, in de toekomst, om de flatgebouwen aan de andere kant van het spoor te verwarmen. Onze ruimtes hebben op hun beurt flink wat koeling nodig, en dat leveren zij weer aan ons. Ze halen koude uit de grond en pompen dat door middel van koud water rond in onze datacenters. Op die manier hebben we een circulair systeem waar iedereen van profiteert.

Om op die manier naar je energieverbruik en je uitstoot te kijken, vind ik ontzettend leuk. Daarnaast mag ik dan ook nog eens al deze kennis uitwisselen met partijen die zich net als wij bezighouden met een duurzame bedrijfsvoering. Mijn tip aan andere groene helden? Zorg ervoor dat je enthousiast blijft, want alleen dan kun je goed omgaan met de teleurstellingen die je geheid gaat tegenkomen.

Heeft Nico jou geïnspireerd om te helpen met het versnellen van de energietransitie in Hilversum en heb jij een mooi, slim of creatief idee hiervoor? Doe mee met de Hilversum 100 Challenge in 2018.