Nic Roos

Directeur Nic Roos over de Green Deal Kantoren van full service communicatiebureau de Toekomst

Onze Green Deal gaat over licht. Concreet: het verduurzamen van ons kantoorpand aan de Loosdrechtseweg met ledverlichting. We hebben een pand van 1000 m2, dus het gaat om een behoorlijk oppervlak en een groot aantal lampen. Voor ons als organisatie is het verder verduurzamen van ons bedrijf een logische stap. We heten natuurlijk niet voor niets de Toekomst. We wíllen ook bijdragen aan een betere toekomst.

Verduurzamen doen we al jaren - ons familiebedrijf heet niet voor niets de Toekomst

We zijn een full service communicatiebureau, en drukwerk is een van onze belangrijke diensten. Dat speelt mee in de keuze voor ledlicht. In de ruimtes waar we werken met kleuren, waar drukproeven worden bekeken en waar we kleuren moeten beoordelen is het belangrijk dat het licht niet teveel verkleurt, dat het neutraal is. Dus in deze ruimtes hangen andere lampen en andere lichtpanelen dan in de kantoren. Daar maken we gebruik van wat warmer licht, op daglichtstand. Gelukkig biedt led tegenwoordig heel veel mogelijkheden.

De keuze voor het verder verduurzamen is deels ingestoken omdat we iets terug willen doen voor de aarde. En deels omdat we dit een goede investering vinden. Op termijn gaan we namelijk flink besparen op energiekosten. Om die reden zijn we ook bezig met het aankopen en installeren van zonnepanelen op ons dak. Of we helemaal energieneutraal gaan worden kan ik nu nog niet zeggen, maar we zijn goed op weg. Ik ben een pragmatische idealist. Simpel gezegd: als het extreem goedkoop is maar milieuvervuilend doen we het niet. En als het extreem duur is en goed voor het milieu doen we het ook niet. We kijken dus naar win-win mogelijkheden op de lange termijn.

Duurzaamheid is voor ons geen nieuwigheid, want als organisatie zijn we hier al meer dan 10 jaar mee bezig. In het primaire proces, maar ook in onze bedrijfsvoering. Dus we werken met milieuvriendelijke inkt, gerecycled papier en papier met het FSC-keurmerk. En daarnaast hebben we een warmte/koude wisselaar en een recycleprogramma. Sowieso is Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen belangrijk voor ons. We hebben een maatschappelijke stagiair bij de Toekomst werken en we ondersteunen zeker 10 verschillende sociale en culturele instellen in de regio Hilversum.

Een lange termijnstrategie hebben vind ik ontzettend belangrijk. Daarom denk ik ook niet in quick wins als het gaat om verduurzamen. Juist niet, zou ik willen zeggen. Kijk naar de lange termijn: waar wil je naartoe met je organisatie, en bekijk hoe het verduurzamen daarin past. Natuurlijk moet je in het begin investeren en kost het geld. Maar na een aantal jaar leveren duurzame aanpassingen geld op. Die zonnepanelen liggen straks voor een x aantal jaren bij ons op het dak en gaan energie leveren, en zorgen er zo voor dat de ledlampen branden.

Milieuvriendelijk en energieneutraal werken past bij ons. We bestaan als familiebedrijf al bijna 90 jaar, dus we zijn gewend om na te denken over de lange termijn. Voor ons is het heel logisch om nu al bezig te zijn met de generaties die na ons komen.

Heeft Nic jou geïnspireerd om te helpen met het versnellen van de energietransitie in Hilversum en heb jij een mooi, slim of creatief idee hiervoor? Doe mee met de Hilversum100 Challenge.