Miranda de Wit

Organisator van evenementen en initiatiefnemer van Repair Café Hilversum

Ken je dat? Je wilt een kapot apparaat laten repareren maar in de winkel zeggen ze dat dat zo duur is dat je beter een nieuwe kunt kopen. Met als gevolg dat iedereen zijn oude spullen weggooit en de afvalberg steeds groter wordt. Zonde, want de meeste dingen kun je nog wél maken. En als je zelf niet weet hoe dat moet, ben je welkom in ons maandelijkse Repair Café. Hier repareren vrijwilligers echt alles wat je maar kunt bedenken. Van bladblazers tot ladyshaves.

Het Repair Café is ooit begonnen in Amsterdam. Toen ik ervan hoorde, vond ik het zo’n goed idee dat ik het naar Hilversum heb gehaald, samen met Versa Welzijn. Inmiddels draaien we helemaal zelfstandig, zonder subsidie. We zijn blij dat Versa ons locaties beschikbaar stelt en zo nu en dan reclame voor ons maakt.

Samen verkleinen we de afvalberg en onderling steken we hier nog veel van op ook.

Behalve dat we de afvalberg willen verkleinen, vinden we ook het sociale aspect ontzettend belangrijk. De mensen die ons café bezoeken komen daar in contact met anderen die er net als zij voor kiezen om hun apparaat te laten repareren. En natuurlijk met de vrijwilligers - handige mannen en vrouwen – die de reparaties uitvoeren. Vaak gaan mensen er gewoon bij zitten als een vrijwilliger bezig is. Leuk, want op die manier steken ze ook wat op en blijft de reparatiekennis intact. Sommige mensen komen gewoon langs voor een kopje koffie en dat kan natuurlijk ook.

We proberen zo goed mogelijk voor onze vrijwilligers te zorgen, met een lekkere lunch en af en toe een borrel. Dankzij onze trouwe vrijwilligers, kunnen we dit doen. Dat advies wil ik iedereen meegeven die samen met een groep mensen een dergelijk project wil uitvoeren.

Vorig jaar is er in Loosdrecht ook een Repair Café geopend. Ik heb de initiatiefnemers daar een beetje op weg geholpen. Bovendien vertrok een heel goede vrijwilliger van ons naar Loosdrecht.

Mensen brengen de gekste dingen langs, van kruiwagens tot speelgoed. Laatst bracht iemand een niet-werkend keyboard langs: dat had ze gevonden op straat. Hebben we kunnen repareren gelukkig. Soms komt iemand binnen met een heel oud apparaat, zoals een platenspeler uit de jaren ’70. Dat je denkt: jeetje, dat je dat nog hebt. Maar na afloop loopt diegene wel weer naar huis met een werkend apparaat. Over duurzaam gebruik gesproken! Als dochter van winkeliers in radio’s en witgoed geeft me dat echt een kick.

Heeft Miranda jou geïnspireerd om te helpen met het versnellen van de energietransitie in Hilversum en heb jij een mooi, slim of creatief idee hiervoor? Doe mee met de Hilversum 100 Challenge in 2018.