Met Erik de Energiecoach aan de keukentafel

Je woning verduurzamen of zelfs aardgasvrij maken? Begin dan meteen goed en start met een keukentafelgesprek met een energiecoach van partner HilverZon.

Erik de Lange is de coördinator van de energiecoaches bij HilverZon en praat ons bij over hoe zo’n keukentafelgesprek er ongeveer uitziet.

Het is mooi als je al een doel hebt gesteld, zoals met hoeveel kWh je het energieverbruik wil terugdringen. Maar meestal willen mensen gewoon weten welke mogelijkheden ze hebben om hun energieverbruik en CO2-uitstoot te beperken.

Informatieavonden

“Mensen vinden ons soms via de website van HilverZon, maar meestal nemen ze contact op nadat ze een informatieavond hebben bezocht. Het komende jaar organiseren we ook weer verschillende avonden, dus we nodigen iedereen die met verduurzamingsplannen rondloopt uit om langs te komen en zich te laten informeren.“

Over kosten en opbrengsten van verduurzaming

“Op de vraag: wat kost het allemaal en wat levert het mij op? kunnen wij geen exact antwoord geven. Want tja, zowel de kosten als de opbrengsten zijn afhankelijk van ontzettend veel factoren. Wel kunnen we in grote lijnen aangeven of een investering lonend zal zijn. Maar ik moet zeggen: voor de meeste mensen die wij spreken is het kostenplaatje niet doorslaggevend. Mensen willen oprecht weten hoe ze hun huis kunnen verduurzamen, om toekomstbestendig of zelfs zelfvoorzienend te zijn. Vaak komt het ook net zo uit dat ze de investeringsruimte hebben om hun woning te verduurzamen. We zien veel mensen die al wat ouder zijn, maar eigenlijk willen we ook wel graag de jonge mensen, de gezinnen, bereiken. Dus bij deze een oproep: bezoek een informatieavond en meld je aan!”

De eerste stap naar aardgasvrij

“De vraag hoe mensen hun woning van het gas af krijgen komt niet zo vaak voor, moet ik eerlijk zeggen. Dat is ook een grote uitdaging. Niet iedere woning is daar klaar voor en het aanschaffen van bijvoorbeeld een warmtepomp is een enorme investering. ‘Breng vooral het verbruik terug’, zeggen we dan, ‘door goed te isoleren en daarnaast ook goed te ventileren.’”

Heb je een duurzaamheidsdoel?

“Het is mooi als je al een doel hebt gesteld, zoals met hoeveel kWh je het energieverbruik wil terugdringen. Of hoeveel je zou willen besparen op je energierekening. Maar meestal willen mensen gewoon weten welke mogelijkheden ze hebben om hun energieverbruik en CO2-uitstoot te beperken.”

Zo ziet een keukentafelgesprek er ongeveer uit

“Als je een gesprek aanvraagt checken we van tevoren wat gegevens. Zoals het bouwjaar van de woning en of deze valt onder beschermd stadsgezicht. Een keukentafelgesprek kost ongeveer een tot anderhalf uur. Tijdens het gesprek zelf zal de energiecoach de kenmerken van je woning inventariseren.

Bijvoorbeeld Wat voor soort kozijnen heeft je huis? Is de vloer van hout of van beton? Hebben de ramen dubbel glas of niet? En wat voor dubbel glas? Is er vloerisolatie, dakisolatie en spouwmuurisolatie aanwezig, of is het mogelijk om dit aan te leggen?

Dan kijkt de coach naar je huidige energieverbruik aan de hand van je jaarrekeningen. En vergelijkt dat met het gemiddelde verbruik van een vergelijkbare woning. Dat kan heel gemakkelijk via de website van MilieuCentraal link https://www.milieucentraal.nl/. Hier vind je namelijk diverse overzichten van het gemiddelde energieverbruik per type huishouden en type woning.”

Nog andere plannen?

“Wat wij ook graag willen weten is of je nog verbouwplannen hebt. Ging je toch al voor een nieuwe keuken, zijn de dakpannen aan vervanging toe? Goed om mee te nemen in de rapportage. Want dan is een bepaalde aanpassing voor jou misschien een stuk voordeliger of ligt deze simpelweg meer voor de hand.”

Een rapport waar je meteen mee aan de slag kunt

“Na afloop van ons gesprek ontvang je een rapport. Hierin splitsen we uit wat je meteen, op korte termijn en op de langere termijn kunt aanpassen. Zo kun je bijvoorbeeld direct overstappen naar een écht groene energieleverancier, aan de slag met radiatorfolie of een isolatieplaat bovenop het dak van je erker plaatsen. In andere dingen moet je investeren, zoals je woning beter isoleren of je CV-ketel vervangen voor een warmtepomp. Maar goed, als je toch al een nieuwe keuken wilde, is het vaak net zo makkelijk om de gaskookplaat weg te doen en over te gaan op inductie.”

In de toekomst hopelijk nog meer nazorg

“Een informatieavond met 100 bezoekers levert zo’n 30 keukentafelgesprekken op. Als het aan mij ligt gaan we ons als energiecoaches nog meer inzetten op nazorg. We merken dat mensen het soms lastig vinden om het offertetraject in te duiken. Niet iedereen is even technisch onderlegd, en niet elke leverancier heeft even goede referenties. Komend voorjaar gaan we daarom verdiepingsavonden organiseren waarin we iets dieper op de materie ingaan van verschillende vormen van isolatie (gevel, dak, glas, vloer) en installaties (verwarming, ventilatie, zonnepanelen). Aan het einde van die avonden krijgen mensen een flyer van ons mee met tips waar ze op moeten letten bij het aanvragen van een offerte en bij het beoordelen van een offerte. Op die manier hopen we dat mensen beter geïnformeerd met een aannemer aan de slag kunnen.”

Meer weten over het verduurzamen van je woning of zelfs het aardgasvrij maken van je huis? Bekijk de infographic via deze link.

Lees meer op HilverZon.nl.