Jogchum Kooi

Gemeentelid van de Bethlehemkerk en Initiatiefnemer van zonnepanelen op het kerkdak

Sinds ik in 1972 het rapport Grenzen aan de Groei las, houd ik me al bezig met het onderwerp duurzaamheid. In dit rapport waarschuwde de Club van Rome voor de almaar toenemende milieuvervuiling. Deze boodschap maakte veel indruk op mij. Mijn vrouw en ik letten op ons energiegebruik en zijn altijd bezig met de verduurzaming van ons huis.

Meer dan veertig jaar later moest de Betlehemkerk in Hilversum-Zuid worden verbouwd. Mijn vrouw en ik zijn lid van de kerk, dus toen het kerkbestuur aan de gemeenteleden vroeg of zij nog goede ideeën hadden, spraken wij ons uit. Het plan om het dak te isoleren was er al, dus toen zei ik: ‘Waarom nemen jullie dan ook niet meteen zonnepanelen?’

Maar liefst zestien huishoudens draaien op de energie die de 99 zonnepanelen op ons dak opwekken.

De kerk wilde, behalve verduurzamen, ook zijn buurtfunctie verstevigen. In samenwerking met onder andere Aernoud Olde is toen HilverZon ontstaan, een coöperatie voor duurzame energie. Buurtbewoners konden aangeven of ze lid wilden worden en zonne-energie wilden afnemen. Op het dak van de kerk plaatste HilverZon 99 zonnepanelen en sinds februari 2016 maken zestien huishoudens uit de buurt gebruik van zonne-energie. Met dank aan de steun van de gemeente Hilversum, wil ik er meteen bij vermelden.

Het dak van onze kerk was het zaadje dat werd geplant, want inmiddels zijn er meerdere collectieve zonnedaken in Hilversum. Sterker nog, er komen nu zoveel collectieve zonnepanelen bij dat in de toekomst elke Hilversummer gebruik kan maken van zonne-energie. Ook mensen die in een huurhuis wonen of een dak hebben dat ongeschikt is.

Ik hoop natuurlijk dat nog veel meer mensen besluiten om een zonnedak te nemen, of om zonne-energie af te nemen. En heb je een ander goed idee? Dan adviseer ik je om vooral flink veel reclame te maken voor je plan, dat werkte bij ons ook. Dus: benader lokale kranten, klop aan bij de gemeente of spreek met mensen uit de buurt. Weet je wat ons ook hielp? Het argument dat duurzame energie niet alleen beter is voor de aarde, maar op termijn ook flink veel geld kan besparen. Daarmee haal je nog meer mensen over om met je mee te doen.

Heeft Jogchum jou geïnspireerd om te helpen met het versnellen van de energietransitie in Hilversum en heb jij een mooi, slim of creatief idee hiervoor? Doe mee met de Hilversum 100 Challenge in 2018.