Jamie-Lee van Piggelen

Wil met haar bedrijf Duurzaam Dutch energieverspilling bij verwarming tegengaan

Ik geloof dat een betere en schonere wereld begint bij jezelf. We kunnen wel blijven praten over hoe het zou moeten maar het is veel beter om gewoon actie te ondernemen. Dat hoeft niet meteen heel groots. Niet iedereen heeft het budget om een hele rits zonnepanelen op het dak te laten plaatsen. Er zijn ook veel kleine dingen die je kunt doen waarmee je leven en je werk verduurzaamt.

Verspilling, of het nu van voedsel is of van energie, vind ik vreselijk.

In februari 2019 richtte ik Duurzaam Dutch op. Met dit bedrijf adviseer ik andere bedrijven en consumenten over wat ze in hun panden en woningen kunnen verduurzamen op het gebied van verwarming en inrichting. Ik ben ooit begonnen bij Degree-n, de Hilversumse producent van nano infrarood warmtepanelen. Hier leerde ik de duurzame wereld kennen en ontdekte ik hoeveel er nog te winnen valt op dit gebied. Onze panelen vielen trouwens ook te winnen: in de Hilversum100 Challenges van 2017 en 2018 hebben we een aantal panelen als prijs uitgeloofd aan onder andere de Bethlehemkerk en HMHC [].

Ik kom regelmatig bij vastgoedpartijen over de vloer. Ik zie daar veel verspilling. Gebouwbeheerders die kantoren verhuren en voor elke nieuwe huurder opnieuw wanden verplaatsen en verlichting en verwarming vervangen. Als de huurder dan weer vertrekt belanden al deze aanpassingen in de prullenbank omdat de nieuwe huurder andere behoeftes heeft. Zonde, vind ik. Daarom leveren we met Duurzaam Dutch ‘Nano Infrarood panelen’. Dit zijn all-electric panelen die gmakkelijk te plaatsen en te verplaatsen zijn. Het verbruik is laag, het onderhoud is nihil en de levensduur is lang, tenminste dertig jaar. Daarnaast leveren we ‘De Ritswand’. Dit is een circulair wandsysteem. Het woord zegt het al: je kunt modules aan elkaar ritsen en zo de juiste wandverdeling realiseren.

Wat ik heel erg leuk vind, is dat we met Hilversum100 echt een groep vormen. Samen bereiken we meer dan alleen. De ideeën die werden ingezonden in de Hilversum 100 Challenges waren ook altijd heel creatief en bijzonder. Ik ben heel benieuwd welke ideeën er nu weer ingediend worden. Wat ik erg tof zou vinden is wanneer iemand een goed plan bedenkt om de voedselverspilling in Hilversum tegen te gaan. Goed eten dat wordt weggegooid: vreselijk vind ik dat. Het zou helemaal te gek zijn als zo’n plan landelijk kan worden uitgerold.

In mijn werk combineer ik verkopen met adviseren. Zo kan ik de onwetendheid hopelijk een beetje wegnemen. Onze warmtepanelen zijn zoals eerder gezegd all-electric, en veel mensen denken dat dat ontzettend duur is. Vroeger verbruikten elektrische apparaten inderdaad relatief veel stroom maar inmiddels zijn producten stukken energiezuiniger geworden. Mensen zijn hoogst verbaasd als ik zeg dat, wanneer je je hele huis met warmtepanelen verwarmd, dat net zoveel stroom kost als een föhn!

Tips van Jamie-Lee:

  • Begin klein! Kijk of je je energieverbruik langzaam kan veranderen in elektrisch en zelfvoorzienend. Start met een dag in de week geen vlees eten. Haal je telefoonoplader uit het stopcontact als je niet aan het opladen bent.
  • Heb je geen budget of ruimte voor zonnepanelen? Ga op zoek naar partijen die een zonnedak of zonneparken ‘verhuren’. Zo kun je toch hernieuwbare energie gaan gebruiken.
  • Wil je overstappen op duurzame energie? Super! Maar onthoud: eerst beginnen met isoleren. Want je kunt nog zo zelfvoorzienend zijn, als je huis tochtig is en niet goed geïsoleerd lekt de warmte gewoon weg en verbruik je altijd extra.
  • En: lees je in, laat je informeren. En sluit je aan bij een groep als Hilversum100, want van elkaar leer je veel.