Hugo Lijding

Directeur van Paul’s Garage en Autoschade Hilversum én deelnemer aan het Koploperproject Toekomstbestendig Ondernemen

Met onze beide bedrijven zijn we aan het verduurzamen. Voor zowel de garage als het autoschadeherstelbedrijf zijn we bezig om de CO2-uitstoot te verminderen door minder en beter energieverbruik en het beter stroomlijnen van de afvalstromen. De branche waarin wij zitten – de autobranche – is sterk gereguleerd. Ik krijg soms om de twee weken een audit. Van opdrachtgevers, leasemaatschappijen, verzekeraars. En daarin wordt álles bekeken. Hoeveel oplosmiddelen gebruik je? Hoeveel verbruik je aan energie? Hoe zien je afvalstromen eruit? Waar laat je je glas, je papier, je staal, maar natuurlijk ook: je afgedankte accu’s en je autobanden? Ik ben verplicht overal een overzicht van bij te houden en daardoor heb ik goed inzicht in ons verbruik.

Duurzaamheid gaat ook over je bijdrage aan de samenleving.

Maar verduurzaming in breder perspectief vind ik eigenlijk nog veel belangrijker. Duurzaamheid gaat mijns inziens niet alleen over energie en afval, maar ook over hoe je bijdraagt aan de samenleving, hoe je andere mensen helpt. Daarom hebben wij in het schadeherstelbedrijf een jongen rondlopen die ergens anders niet zo snel aan de bak zou komen. Die een afstand tot de arbeidsmarkt heeft, zeg maar. Dit past in het MVO-beleid van de keten waartoe ons bedrijf behoort. De keuze om hem in te huren is ook een zakelijke want we blijven wel ondernemers. Maar tegelijkertijd merk je ook dat de dynamiek op de werkvloer verandert doordat zo’n jongen bij ons rondloopt. Mijn collega’s proberen hem te helpen en daardoor ontstaat er een iets ander sfeertje. En dat is toch wel heel mooi. Daarom ben ik een voorstander van meer diversiteit in onze branche.

Het Koploperproject heeft me niet zozeer nieuwe inzichten gegeven, want ik hak al een tijdje met dit bijltje. Met het schadeherstelbedrijf zijn we ruim 8 jaar geleden overgestapt op producten op waterbasis en gebruiken we nauwelijks meer oplosmiddelen. Bovendien zijn er veel innovaties op het gebied van spuitcabines en spuitlakken, dus dat gaat de goede kant op. En vanaf juli 2018 werken we energieneutraal, want we gaan elektriciteit afnemen van zonnepanelen op het dak van een groepsgebouw waarin we hebben geïnvesteerd.

Wat ik me steeds meer realiseer is dat je duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen echt moet borgen in je bedrijfsvoering. Anders heeft het geen zin. Dus investeren, dingen uitzoeken, plannen maken. In elk werkproces moet je duurzaamheid verankeren. Ik wil niet op de werkplaats hoeven rondlopen en mensen op de vingers moeten kijken of ze alles wel netjes volgens de regels doen. En dan moet je zelf het goede voorbeeld geven hè? Wat dat betreft is het net opvoeden.

Quick wins voor ondernemers die willen verduurzamen? Ga met collega’s praten die hier al ervaring mee hebben. Niet met instanties of leveranciers, want die hebben een ander belang. Maar informeer bij collega-ondernemers hoe je jezelf nog verder kunt ontwikkelen. En maak het vanaf dag 1 onderdeel van je bedrijfsvoering, dan zit je safe.

Heeft Hugo jou geïnspireerd om te helpen met het versnellen van de energietransitie in Hilversum en heb jij een mooi, slim of creatief idee hiervoor? Doe mee met de Hilversum100 Challenge.