Hans den Breejen

Secretaris Stichting Golfpark Spandersbosch en gecertificeerd door de internationale Golf Environment Organisation

Bij Golfpark Spandersbosch spreken we niet van een switch, maar van een accentverlegging naar duurzaamheid. Want we waren al heel groen bezig. Nou moet ik zeggen dat wij op dat vlak een enorme voorsprong hebben, want het golfpark ligt middenin het Goois Natuurreservaat. Daar hebben we overigens een heel prettige samenwerking mee.

In 2016 ontvingen we de certificering van de internationale Golf Environment Organisation (GEO). Het GEO-certificaat vormt een goede stok achter de deur om onszelf steeds verder te verbeteren. Elke drie jaar krijg je namelijk weer een audit. Zo blijven we gemotiveerd en scherpen we onze groene doelstellingen steeds verder aan.

Het scheiden van de afvalstromen is een goed voorbeeld van verduurzaming op een sportclub. Op de baan hebben we speciale afvalbakken voor de plastic waterflesjes van de leden. En voor de brasserie op het park geldt dat we frituurvet los inzamelen, net als papier, glas, restafval en plastic. Ook oliehoudend water dat we overhouden na het schoonmaken van de machines gaat in een aparte bak.

Duurzaamheid op de golfbaan: afvalbakken voor plastic flesjes en spreeuwen voor de bestrijding van engerlingen.

Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in de samenwerkingen met onze leveranciers. De aannemer die bij ons de groenvoorziening beheert – heel belangrijk voor een golfpark – loopt voorop als het gaat om milieubewust werken. Zo plaatsten we spreeuwenkasten bij de baan bij wijze van bestrijdingsmiddel, want spreeuwen trekken de emelten en engerlingen – larven die knagen aan de wortels van het gras en de greens kapot maken– uit de grond.

Verduurzamen doen we ook samen met onze leden. We informeren ze via de nieuwsbrief en met bordjes langs de baan. En de leden helpen ons ook weer. Want voor de GEO-certificering moesten we onder andere kunnen vertellen welke plant- en diersoorten we hadden. Dan is het heel prettig dat je vogelkenners op de club hebt rondlopen, en mensen die veel weten van planten en bomen.

Wat we helaas nog niet kunnen realiseren zijn zonnepanelen op onze daken. Dat willen we wel, maar het risico dat er een golfballetje tegenaan wordt geslagen is te groot. Wat we wél konden doen: lampen vervangen door LED en onze energie af nemen bij een groene leverancier.

Inmiddels hebben we gemerkt dat duurzaamheid enorm veelomvattend is. Wil je alles inventariseren? Dan ben je best even bezig als sportclub. Maar als je een duurzaam idee hebt: gewoon doen. En zoek van tevoren uit welke kennis je bij andere partijen kunt halen. Dan hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden.

Heeft Hans jou geïnspireerd om te helpen met het versnellen van de energietransitie in Hilversum en heb jij een mooi, slim of creatief idee hiervoor? Doe mee met de Hilversum 100 Challenge in 2018.