Alice de Koning

Betrokken bij Urban Farming 035 en ‘Tuinmoeder’ van Verbindingstuin Riebeeck

Wat we in feite doen met Urban Farming 035 is mensen ondersteunen die zélf een moestuinproject willen opzetten, maar niet goed weten hoe je dat doet. Wij hebben enorm veel kennis in huis over tuinieren en organiseren daarnaast ook allerlei workshops en evenementen. Behalve dat we je kunnen adviseren over hoe je van dat braakliggend stuk grond een bloeiende tuin maakt, helpen we je ook om aansluiting te vinden bij andere projecten of organisaties. Ook scholen die bijvoorbeeld een schooltuin willen beginnen, kunnen bij ons terecht.

Behalve moeder van twee kinderen ben ik ook nog ‘tuinmoeder’: zo noemen we dat bij Urban Farming 035. En hoe ‘mijn kind' heet? Verbindingstuin Riebeeck, dat op het terrein van zorgcentrum Gooiers Erf een tuin heeft én achter de flats tussen de van Riebeeckweg en de Van Linschotenlaan. Inmiddels bestaat dit project ruim anderhalf jaar en het doel is om alle verschillende bewoners uit de Riebeekwijk in contact brengen: met elkaar én met de natuur. En dat is precies het doel van alle projecten van UF035.

Met tuinieren brengen we verschillende mensen in contact met elkaar én met de natuur in hun wijk.

Ik ben in eerste instantie als ‘gewone vrijwilliger’ bij UF035 verzeild geraakt, bij één van de eerste UF035-tuinen tegenover de toenmalige school van mijn kinderen. Al snel ben ik ook gaan helpen met verschillende communicatie- en organisatietaken; mijn vakgebied. Zo zit de club vol met mensen die allemaal een eigen expertise hebben en daarmee hun steentje bijdragen.

Wij vinden groen in de stad hartstikke belangrijk, maar de sociale component van UF035 is net zo waardevol. Daarom willen we moeilijk bereikbare groepen betrekken bij onze projecten. Juist ouderen of mensen met een andere culturele achtergrond weten soms zoveel over planten en gewassen; zonde als die kennis verloren zou gaan. Tuinieren verbindt mensen, ongeacht hun sociale achtergrond of eventuele psychische of lichamelijke beperkingen. Bovendien: van werken in het groen word je blij.

Als je een goed idee hebt waarmee je Hilversum wilt verduurzamen, zou ik vooral op zoek gaan naar gelijkgestemden om gezamenlijk mee op te trekken. Of partijen die met je mee willen denken. Zo hebben wij contact gezocht met de woningbouwvereniging van de flats die één van de tuinen omringen. We mogen nu het hemelwater via een omgelegde regenpijp opvangen in twee hele grote containers. Ontzettend handig én duurzaam, want voor een groene tuin is veel water nodig.

Heeft Alice jou geïnspireerd om te helpen met het versnellen van de energietransitie in Hilversum en heb jij een mooi, slim of creatief idee hiervoor? Doe mee met de Hilversum100 Challenge in 2019.