Nieuwe initiatieven en prijswinnaars

Platform Hilversum100 wil het verduurzamen van Hilversum versnellen. Hilversum 100% duurzaam in 2050 is onze ambitie, onze stip op de horizon.

Het platform start in 2020 themagroepen en nieuwe initiatieven op de thema’s Duurzame energie, Natuur in en om de stad, Toekomstbestendig ondernemen, Groene mobiliteit, Smart waste en Eerlijk eten.

In 2019, 2018 en 2017 heeft de Hilversum100 Challenge een dertigtal prijswinnaars ‘een financieel zetje in de rug’ gegeven. Ook deze initiatieven maken deel uit van het platform Hilversum100.

Nieuwe initiatieven in 2020

Hilversum100 versnelt door creativiteit en inspiratie, kennis en ervaring, tijd en energie van Hilversummers te verbinden. Hieronder de nieuwe initiatieven van het platform in 2020.

Energie bruggen bouwen

Initiatiefnemers verbinden, initiatieven zichtbaar maken, kennis en ervaringen delen, mogelijkheden in demonstratiehuis etaleren, bruggenbouwen tussen Hilversummers die hun woning, bedrijfspand of clubhuis (willen) verduurzamen. Bemiddelen wanneer gemeente (of ondernemers) inwoners zoeken om mee te denken en te adviseren. Leden van de adviesgroep duurzame energieopwekking benaderen om lid te worden van de themagroep of mee te doen met de activiteiten van de themagroep en/of van het platform Hilversum100.

Green Deal midden- en kleinbedrijven

De komende jaren kunnen ondernemers nog gebruik maken van regelingen en stimuleringen. Over een aantal jaren komt de CO2tax en rest overheden enkel handhaving. Duurzaam is nu nog een kans, straks een bedreiging. Dit initiatief gaat over het laagdrempelig betrekken van ondernemers bij verduurzamen. In Green Deals waarbij ondernemers samen onderzoeken wat hun milieu-impact is en hoe ze die kunnen verlagen. In een Green Deal adviseren ondernemers elkaar, ontwikkelen ze lokale mogelijkheden om te verduurzamen en ontmoeten ze experts.

Mobiliteit en (stads)distributie

Er lopen meerdere initiatieven op het gebied van mobiliteit/stadsdistributie. Samenwerking is essentieel om impact te hebben op het mobiliteitsgedrag van bewoners en ondernemers. Om werk te maken van een nog mooiere stad. Bewoners rijden elektrisch, gaan winkelen op de fiets en kopen (ook op internet) lokaal. Bedrijven en winkels gaan voor duurzame stadsdistributie. De gemeente koopt lokaal in, participeert in het opzetten van duurzame stadsdistributie en zorgt voor fietsenstallingen en elektrische laadpalen. Zomaar een greep uit de activiteiten die dit initiatief wil oppakken.

Natuurlijk Hilversum

Groene initiatieven op kaart zetten, een Groene-bubbel-dag van initiatieven, een biodiverse fietstocht en het Hilversum100 Natuurlijk-rond-de-tafeloverleg van gemeente, woningcorporaties, scholen, sportclubs en bedrijven.

Plasticvrije markt

Hilversum krijgt de eerste markt in Nederland waar geen of zo min mogelijk plastic verpakkingen worden gebruikt. De markt wordt dan tevens een plek waar bezoekers awareness opdoen en inspiratie voor bewust omgaan met grondstoffen en verpakkingsmateriaal.

Duurzaam, eerlijk en lekker eten

Van zeven dagen vlees naar eerlijk eten is een route met vele hindernissen. Minder vlees, soms vlees, vegetarisch, vegan. Eerlijk eten verenigt Hilversumse activiteiten op die route. Van uit-eten, vegetarisch winkelen tot leren duurzaam koken. Voor restaurant-, buurthuis- tot thuiskok. Elkaar ontmoeten, inspireren, eerlijk koken en samen jaarlijks een ‘vreetfestijn’ organiseren.

Prijswinnaars 2019

In 2019 zijn er 20 officiele inzendingen bij de Hilversum100 Challenge binnengekomen. De jury was onder de indruk van hoe uitgewerkt de plannen dit jaar waren. Het aantal nieuwe namen en initiatieven laat zien dat de Hilversum100 groeit en een steeds bredere basis krijgt. Lees hier het juryrapport.

Hieronder lees je over de winnaars van 2019. Laat je vooral inspireren door hun duurzame activiteiten en haak aan bij de Duurzame Doeners van Hilversum!

Het feest van kleiner en minder

Tiny House PLUpetit van Marileen Fabels is een magneet voor nieuwsgierige mensen die op zoek zijn naar duurzame oplossingen. Eenmaal over de drempel van haar tiny house, blijkt het een feest om duurzaam te leven! In het huis geeft ze workshops, biedt ze andere groene doeners een podium en laat ze zien dat groen leven niet betekent dat je moet inleveren, maar dat het juist een verrijking is. Want: “Met duurzaam leven kom je dichter tot jezelf” aldus Marileen. Inmiddels heeft ze maar liefst 22 organisaties om zich heen verzameld die allemaal bijdragen aan haar mooie project.

Hilversumse Grootouders voor het Klimaat

Hilversumse Grootouders komen in actie voor het Klimaat. Het is immers de toekomst van hun kleinkinderen die op het spel staat. Met duurzame koploper Jogchum Kooi aan het roer – bekend van de kerk met groot zonnedak in Hilversum – belooft dit een grootste beweging te worden. Dus Hilversumse grootouders: sluit u aan! De Hilversum100 verwacht een tot de verbeelding sprekende actie die Hilversum opschudt en iedereen inspireert om bij te dragen aan een duurzame wereld.

Komt een vegan bij de slager

“Rookworst zonder ‘r’ is ook worst!” Als iemand heeft begrepen dat duurzaam eten vooral ook lekker en leuk moet zijn is het Nienke Ross. Samen met bio-slager Marion van Vught wordt er gewerkt aan een reeks heerlijke vegan producten die zelfs vlees-verslaafden doet watertanden. De uitstoot van CO2 kan drastisch omlaag als we met z’n allen minder vlees eten. Hoe handig als je juist bij de slager kan kennismaken met plantaardige alternatieven die om te smullen zijn! De Hilversum100 geeft Nienke en Marion graag een financieel zetje om dit mooie initiatief wereldberoemd te maken in Hilversum en omstreken.

Future Festival - duurzame popup-hub De Gijsbrecht

De Gijsbrecht opent van dinsdag 19 t/m zaterdag 23 november een Popup-hub voor een duurzame toekomst in Hilversum-Zuid. In deze hub draait om het vergroten van de bewustwording rond duurzaam ondernemen, shoppen en verblijven - én direct aanzetten tot het maken van duurzame of klimaatneutrale keuzes. Van energiescans voor ondernemers en bezoekers, tot een repair shop, een kledingswap, een popup-shop die laat zien hoe duurzaam je al kunt shoppen op De Gijsbrecht en nog veel meer. De Gijsbrecht brengt het samen op het Future Festival.

Het Groene Clubhuis

HLTC Hoogerheide wordt misschien wel de groenste tennisclub van het land. Bertus Wiggerts en Joep Kievits zijn de mannen met de meeste slagkracht van de club en hebben de ambitie om CO2-neutraal te zijn in 2030. En dat lukt al heel aardig. Van LED-verlichting, tot zonnepanelen en nu zelfs een groen dak op het wensenlijstje, gaat de tennisclub als een speer! Dit kan Hilversum100 alleen maar toejuichen en voorziet een grand slam in 2030 met deze ambitieuze club.

Duurzaam, lekker en voedzaam vegetarisch koken

Nederlanders eten veel vlees, meer dan gezond voor ons is en meer dan goed is voor onze planeet. Veel mensen willen wel vegetarisch eten maar weten niet goed hoe. Gelukkig is daar Hester Gietelink, eerste hulp bij thuiskoks die de kluts kwijt zijn. Vijftig gezinnen krijgen een workshop vegetarisch, lokaal en seizoensgebonden koken, waarbij Hester vooral ook uitlegt waarom dit zo belangrijk is. Kortom: leerzaam smullen!

Proeftuin de Buitenhof

Proeftuin de Buitenhof laat zien hoe toekomstbestendige stadslandbouw eruitziet. Kringlooplandbouw met zelfoogst-abonnementen, biologische bloementeelt en blije kippeneieren - het komt hier allemaal samen. Maar Wietse, Toma en Eva willen meer, veel meer! Want de proeftuin is de ideale plek voor educatie. Jong en oud moet er terecht kunnen om kennis en ervaring op te doen en te zien hoe we lokaal ons voedsel kunnen verbouwen. Er moet een kenniscentrum komen, een cordon van groene tuinen om Hilversum voor CO2-reductie en allerhande educatieve materialen en cursussen. Hilversum100 gelooft in dit gedreven drietal met groene vingers!

Wijkkrachtgroepen

Na hun energiecoaches, energieloket, postcoderoosdaken en hulp aan scholen bij het aanleggen van zonnepanelen, is het tijd voor de volgende stap voor Hilverzon: Wijkkrachtgroepen. Binnen deze wijkkrachtgroepen gaan zogenaamde duurzaamheids-ambassadeurs hun buurtgenoten enthousiasmeren duurzamer met hun energieverbruik om te springen. Ze geven tips over woningisolatie en dagen hun buren uit minder energie te verbruiken.

Zij werden beloond met de Rabo Duurzaam Wonen Prijs.

Central Park Hilversum

Hilversum verdient een eigen ‘Central Park’. En hoe slim om daarvoor een oude busremise, die in 2021 niet meer in gebruik zal zijn, te gebruiken. Central Park wordt een ecologisch park waarbij een spectaculaire CO2-reductie van 400 ton in tien jaar wordt bewerkstelligd. Hoe? Door in de grond van het park warmtewisselaars aan te leggen waardoor zo’n 120 omringende woningen van het gas af kunnen én het aanplanten van inheemse bomen en planten waar vogels en insecten blij van worden (én de Hilversummers natuurlijk ook!).

Hilversum Children’s Designathon

Geïnspireerd door de Hilversum100 organiseerde Neil Simmons de allereerste Hilversum Children’s Designathon. Hilversummers tussen de 5 en 8 jaar kraakten hun hersenen en bouwden aan creatieve duurzame oplossingen. Stuk voor stuk indrukwekkende bouwwerken met slimme ideeën voor CO2- reductie. De kinderen met de beste ideeën worden gekoppeld aan volwassenen die ze verder helpen om hun idee te ontwikkelen. De vindingrijkheid en creativiteit van kinderen wordt veel te weinig gehoord en daarom is de Hilversum100 groot fan van dit mooie initiatief.

Prijswinnaars 2018

In 2018 telt de Hilversum100 Challenge 36 inzendingen. Tot groot genoegen van de jury kwamen de plannen voor een duurzamer Hilversum uit verschillende hoeken en straten, van allerlei organisaties en bedrijven. Met veel nieuwe namen onder de inzenders: de Hilversum100 krijgt een steeds bredere basis. Lees hier het juryrapport.

Hieronder lees je over de winnaars van 2018. Laat je vooral inspireren door hun duurzame activiteiten!

Bij de Tuinman

"We starten een vegetarische restaurant op Buitenplaats De Hoorneboeg. In een monumentale tuinmanswoning en een historische kas uit 1881. We zetten groenten in de hoofdrol van onze gerechten en geven onze gasten graag een fijne tijd in de natuur." Ondernemend, vegetarisch, spiksplinternieuw: de jury ondersteunde Bij de Tuinman met een Degree-n warmtepaneel. Inmiddels is het restaurant van Meike Lockhorst en Kevin McMulkin voor bijzondere momenten en in het weekend van 9 tot 9 open.

Chef het Samen

"Slechts 1% van de Nederlandse kinderen eet genoeg groente. Tegelijkertijd eten ze jaarlijks hun eigen gewicht in suiker, nemen ze te veel zuivel en een flinke hoeveelheid (bewerkt) vlees. Niet gezond. En ook niet duurzaam." Daarom ontwikkelde Laura Emmelkamp van Keet Smakelijk het Chef Het Samen Kookdiploma: "Daarmee leren we kinderen in vier weken minimaal zes gerechten bomvol groente koken." In 2019 zijn er samen met De Natuurkeuken 35 jonge Hilversumse chefkoks opgeleid.

Cv op orde

"Het beter afstellen van je centrale verwarming kan 20% aan stookkosten schelen. Wij willen techneuten-uit-de-wijk verzamelen die de cv's van hun minder technische buren beter kunnen afstellen. Cv-ketels staan vaak nog op de fabrieksinstelling van 90 graden, terwijl de meeste woningen aan 60 graden voldoende hebben. Daarnaast kun je veel besparen door radiatoren waterzijdig in te regelen." Dirk Beugelaar van werkgroep Veilig Werken is dit met € 2.500 mogelijkmaakgeld aan het opzetten.

Eénpitters

"Bouwcoöperatie Hilversumse Meent Gasvrij gaat éénpitters in de bouw via de organisatie Bouwmensen in de Gooi & Vechtstreek bijscholen over duurzaam bouwen en voorzien van een duurzaamheidcertificaat. Zo kunnen ze –helemaal als ze goed met elkaar en met woningeigenaren samenwerken- beter concurreren met grote partijen in de markt." Aldus de Meentse-aanjager Chiel van Eendenburg die hiervoor zowel de Rabobank Hilversum100 Bedrijvenprijs als een juryprijs won.

Eerlijk winkelen

"Eerlijk Winkelen kan in Hilversum in 37 winkels. Met het prijzengeld hebben we de route en de website Eerlijk Winkelen Hilversum geactualiseerd." vertellen Gonny en Jitske van Sus & So wanneer ze gevraagd worden naar de voortgang met het besteden van het prijzengeld. "Begin november verschijnt er een vernieuwde uitvouwbare routefolder op creditcard formaat zodat deze altijd in de portemonnee mee te nemen is en zelfs tijdens het winkelen voor eerlijke inspiratie kan zorgen."

Energiegluren

Gluren bij de buren: op ‘energieavonden’ vergelijken buren hun energierekeningen met elkaar en dat zorgt vaak voor verrassingen én goede gesprekken. "De energiecoöperatie Hilversumse Energie Transitie (HET) faciliteert deze gesprekken en geeft advies over hoe deze rekening verder omlaag kan. We zijn blij dat de jury veel potentie in deze energieavonden ziet en ons beloonde met de Early Bird-prijs." Daarnaast ontvingen Jeroen Pool en Marike Boersma ook de Burenprijs van Rabobank Gooi en Vechtstreek.

Gelijkstroomhuis

"Je kan tot 70% besparen als je een lamp of apparaat rechtstreeks aansluit op zonnepanelen. In ons Gelijkstroomhuis op de Veluwe hebben we twee panelen. Hierop draait alle verlichting en elektronische apparatuur op 12 Volt en keukenapparaten en gereedschap op 24 Volt." Evert de Bruin won met zijn plan voor een demonstratie stro-leemhuis op gelijkstroom de hoofdprijs, de publieksprijs en een Degree-n warmtepaneel. Evert maakt een mobiel demo-huis. Wie komt er helpen bouwen?

't Melkhuisje

De jury kon de aanvraag voor duurzame ledverlichting niet honoreren maar vond het leuk om met hulp van Degree-n een 125 jaar oud instituut als tennisvereniging ’t Melkhuisje wat warmte te geven en toch alvast wat verlichting. Van stookkosten. Dus ontving 't Melkhuisje een nano infrarood warmtepaneel. En Jean-Paul Duurland, bestuurslid en inzender, heeft inmiddels beter nieuws. "We hebben subsidie ontvangen om de baanverlichting te vervangen door led’s en er komen zonnepanelen bij."

Snuffelfiets

"We zijn bezig om al fietsend de luchtkwaliteit in heel Hilversum te meten en op internetkaarten te laten zien. Na pilots in Utrecht hebben we de meetkastjes in overleg met het RIVM van betere zwitserse sensoren voorzien" vertelt Jan Willem Smeenk van Sodaq. "Er zijn 500 meetkastjes in productie en eind september rijdt fietskoerier GreenSpeed met meetkastjes door Hilversum. Om te beginnen een maand. Het is de bedoeling dat drie snuffelfietsen een jaar lang de Hilversumse luchtkwaliteit meten."

Strontvlieg

Project Strontvlieg. Onder deze opvallende naam organiseren Ynske Betlem en Melissa van Wengerden informatieavonden. "Ontmoetingen tussen mensen die nieuwsgierig zijn naar wasbare luiers, nog stoeien met wasbare luiers en verloskundigen met wasbare luier ervaring. Met wasbare luiers bespaar je enorm. Op plastic afval, op euro’s en ook op CO₂-uitstoot. En met onze aanpak is je kind nog eerder zindelijk ook." Omdat je áltijd bij klein moet beginnen, kende de jury dit plan een geldprijs van € 4.500 toe.

Wormenhotel

Initiator en bewoner van de Moerbeilaan Herman Vijlbrief vond dat het tijd was voor een nieuw hotel in Hilversum. "In het Wormenhotel zetten tijgerwormen koffiedrab, theezakjes, aardappelschillen en eierschalen uit de buurt om in compost voor de buurt. Het Wormenhotel draagt én bij aan de verlaging van CO₂-uitstoot én zorgt ervoor dat buren van verderop uit de straat elkaar leren kennen. Met het prijzengeld hebben we ons Wormenhotel gekocht. Tomin Groen hielp ons met ophalen en plaatsen."

Prijswinnaars 2017

De oproep van de Hilversum100 Challenge voor ideeën en plannen heeft in 2017 geresulteerd in 49 inzendingen. Na intensief beraad - een puist werk in woorden van juryvoorzitter Lucas Mol - heeft de jury op de Hilversum100 Dag van de Duurzaamheid de prijzen van de Hilversum100 Challenge kunnen uitreiken. Lees hier het juryrapport.

Hieronder lees je over de winnaars van 2017. Laat je vooral inspireren door hun duurzame activiteiten!

Gasvrij & Blij

Xander Mooibroek won zelfs twee prijzen. "Daardoor kon ik eind 2018 deelnemen aan de acht bijeenkomsten van de Rabo miniMaster Sociaal Ondernemen." Ondertussen verbeterde Xander vanuit zijn onderneming Exalius het prijswinnende plan met hulp van innovatie-adviseurs van de provincie Noord-Holland. "Inmiddels werken vijf partners samen aan de website 'Gasvrij & Blij' van waaruit wij woning-eigenaren ondersteuning op maat gaan geven. Voor het eerste kwartaal 2020 staan enkele pilots (ook in Hilversum) gepland."

Banden op spanning

Band op Spanning controleert de bandenspanning van autobanden. Wanneer een auto een te lage bandenspanning heeft, verbruikt hij namelijk veel meer brandstof. "In februari 2018 hebben we in totaal 425 auto’s op het Media Park gecontroleerd waarmee duizenden liters brandstof en heel veel kilogrammen CO₂-uitstoot zijn bespaard." laat Laurens Drogendijk ons weten. "Iedereen was enthousiast en na hun werkdag bleven ze gerust even wachten om hun banden te laten oppompen."

Bethlehemkerk

Gemeentelid en initiatiefnemer Jogchum Kooi houdt zich al jaren bezig met duurzaamheid. "Toen de verduurzaming van de Bethlehemkerk in beeld kwam, opperde ik dat het misschien ook wel tijd werd voor zonnepanelen en een collectief gedeeld zonnedak van HilverZon. Daarnaast maakte ik me sterk om van de kerk de eerste ‘Groene Kerk’ van Hilversum te maken. Dit is in 2019 gerealiseerd mede door de prijs van € 5.000 aan nano infrarood warmtepanelen van Degree-n."

Bouwkringloopwinkel

"Die cheque van € 10.000 was fijn, maar niet het belangrijkste van de Challenge. Het netwerk heeft ons een kickstart gegeven. Alleen al op de uitreiking kwam ik met een aantal sleutelfiguren in 't Gooi in contact waardoor we snel konden schakelen." Aldus de hoofdprijswinnaar Gijsbert Jansen van de Hilversum100 Challenge in 2017. "De businesscase voor een bouwkringloopwinkel in Hilversum, Naarden en/of Almere is gemaakt. De Tomingroep experimenteert en kijkt hoe het loopt in Hilversum en Naarden. In Amersfoort loopt de eerste bouwkringloopwinkel bijzonder goed."

Eco-school

"Op de Hilversum100 Dag van de Duurzaamheid in 2017 tekende het ecoteam van de KinderCampus als eerste school in Hilversum hun Eco-Schools startverklaring. Van hun prijs installeerde zij een monitor in de hal, zodat iedereen de opbrengst van de zonnepanelen kan volgen. Ieder jaar besteedt de school aandacht aan duurzaamheid in de organisatie en in het lesprogramma. Het ecoteam heeft dan ook een zilveren Eco-Schools-certificaat binnengesleept!" vertelt Maya Heinsbroek die de Hilversum100 Scholenprijs begeleidde.

Geboortebos

Op de Hilversum100 Dag van de Duurzaamheid vraagt de jury drie inzenders hun plan te pitchen. De zaal stemt en de zaalprijs gaat naar Rootswood van Foka Visser. "Ik wil alle nieuwboren Hilversummers een boom geven en als de kinderen en bos samen groter groeien allerlei educatieve dwarsverbanden leggen." Het zoeken naar een stukje Hilversumse grond heeft langer geduurd dan gehoopt, maar het 'geboortebos' gaat er vast komen. Hilversum100 wacht vol verwachting.

Groen schoolplein

Eén van de winnaars van de Hilversum100 Challenge in 2017 GBS De Wegwijzer wil het schoolplein vergroenen. Directeur Erik Verbeek: "Ons actieplan bestaat uit het aanleggen van grindputten, organiseren van betere afwatering, minder massief maken van de bestrating en een groenstrook waar leerlingen bloemen en groenten kweken. Het leuke is, dat van het één altijd het andere komt. Met plannen voor raamisolatie en zonnepanelen is de school vrolijk bezig om in de kopgroep van groene monumenten te komen."

Ledmasten

Voetbalvereniging Altius won in de Hilversum100 Challenge € 5.000 voor het verduurzamen van het clubhuis. "Het vorige bestuur is begonnen met het in kaart brengen van wat we het beste kunnen aanpakken. Warmtepanelen en led-lichtmasten zijn de eerste punten op ons verlanglijstje. Het prijzengeld hebben we deels besteed aan het uitvragen en beoordelen van offertes voor de ledmasten." aldus voorzitter Peter Vroege. "Als het voetbalseizoen op de rails staat gaat het huidige bestuur hiermee verder."

Energiefietsen

"Van hun Hilversum100-prijs hebben leerlingen van het Gemeentelijk Gymnasium een hometrainer die stroom opwekt gekocht. Tweede klassers hebben in groepjes experimenten gedaan. Eén van de groepjes onderzocht wat je kan opladen met een week lang elke dag 10 minuten energiefietsen. Wat blijkt: je kan er geen computer van laten werken maar wel een laptop of 6 telefoons mee opladen." Zo vertelt Maya Heinsbroek van Omgevingseducatie die scholen begeleidde bij het besteden van hun prijs

Stroomproducent

De Hilversum100 Challenge was het laatste zetje dat de hockeyers van HMHC nodig hadden. "We wonnen voor € 5.000 aan nano infrarood warmtepanelen van Degree-n en dat smaakte naar meer duurzaamheid." Bestuurslid Mischa Pohlmann vertelt verder: “We willen meer stroom opwekken dan we nodig hebben. Dus we gaan energie teruggeven. Eind 2019 willen we de lichtpalen op de velden vervangen door exemplaren met led's, zonnepanelen en windturbines. We zijn nu druk met vergunningen en financiering."

Voetafdruk

Eind 2017 hebben Joost Bennekers en Laura Moningka Hilversummers uitgedaagd hun ecologische voetafdruk te verkleinen. "De startscan leerde dat de 100 deelnemers het al iets beter doen dan het landelijke gemiddelde: hun voetafdruk was zo'n 4,8 hectare per persoon. Er volgden 40 dagen vol tips & tricks om milieubewuster te leven. Die 40 dagen zijn net lang genoeg om wat in je gedrag te veranderen: gemiddeld hebben de deelnemers nog eens een halve hectare van hun voetafdruk afgesnoept."