content:

     

De Duurzame Driedaagse

Hou ze vrij, die 2, 3 en 4 oktober 2020. We gaan samen de #DuurzameDriedaagse doen! Hilversum100 nodigt alle Hilversummers uit voor drie dagen met groene en inspirerende activiteiten op verschillende locaties in Hilversum. Kom je ook?
...lees verder

AGENDA

Dag 1 van De Duurzame Driedaagse

vr 02 oktober 2020, 08:00-23:00 uur

De Duurzame Driedaagse is een driedaags evenement van Hilversum100. Tijdens deze dagen worden allerlei groene, duurzame, leerzame, maar vooral leuke initiatieven georganiseerd die het groene hart van Hilversum op de kaart zetten. Programma vrijdag 2 oktober: • Het Gelijkstroomhuis • Minifestival Duurzaam Leven • Global Goals Kickstarter Game • Duurzame producten: kom het zien bij VONK in de wijk • Workshop Talent4Good • Kookworkshop Gezond, duurzaam en lekker vegetarisch koken • Plantaardig diner bij Van Die Vegans Bekijk hier alle activiteiten: https://www.hilversum100.nl/agenda
Doe je mee?

Het Gelijkstroomhuis

vr 02 oktober 2020, 09:00-18:00 uur

In het Gelijkstroomhuis draait alles op een accu van 12 en 24 Volt. De stroom hiervoor wordt opgewekt met 1 tot 2 zonnepanelen. Er is elektronische apparatuur en verlichting op 12 Volt te zien. En keuken apparatuur en gereedschap op 24 Volt. Zonnepanelen wekken een gelijkstroom van 12 Volt op. Door niet langer een omvormer naar 230 Volt te gebruiken is er een energiebesparing te behalen. Dit komt doordat zowel omvormer maar ook de transformators en adapters die het weer terugbrengen naar 12 Volt een energieverlies veroorzaken, terwijl deze dubbele conversie niet nodig is. Want al onze elektronische apparatuur is nu ook in de winkel te vinden met een 12 Volt adapter, en zonder gebruik van die adapter scheelt dat zo’n factor 3x in stroom. Zo is er een bureaulamp van IKEA te zien die 5x zuiniger is dan wanneer deze op 230V wordt aangesloten, een energiebesparing van 80% dus. En een led-televisie van Philips die op 12 Volt in stand-by modus 40x zuiniger is, 98% besparing dus. In dit huisje kunt u de benodigde installatie zien, zoals groepenkast 12V , bekabeling 12V, stopcontacten 12V en schakelaars 12V. En keukenapparatuur zoals een waterkoker, koffiezetter, rijstkoker, oven en stofzuiger op 24 Volt. Maar ook een gereedschapslijn zoals boormachine, decoupeerzaag, slijptol, kettingzaag rechtstreeks op 24 Volt. Wij zijn geopend op 2, 3 en 4 oktober van 9 tot 18 uur. Om te voorkomen dat iedereen tegelijk komt verzoeken we je om je aan te melden via info@12voltinhuis.nl. Het is op kruispunt ‘s Graveland, Kortenhoef en Ankeveen. Meer informatie: http://www.12voltinhuis.nl
Doe je mee?

LOKAAL: Groene VVV van Hilversum

vr 02 oktober 2020, 09:00-17:00 uur

Tijdens de Duurzame Driedaagse is het Groene VVV van Hilversum open: LOKAAL. Heb je een vraag, een idee of heb je zin in een praatje? Kom langs voor het programma, de route naar evenementen en een inspirerend praatje. En neem een kijkje in LOKAAL: wij bieden allerlei leuke duurzame producten zoals vegetarische maaltijden, bloemen, zeep, shampoo, kleding, verlichting en jam. Op vrijdag 2 en zaterdag 3 oktober geopend van 9 tot 17 uur.
Doe je mee?

Minifestival Duurzaam Leven

vr 02 oktober 2020, 10:00-17:00 uur

Aansluiten van je regenton. Kiezen van die nieuwe shampoobar. Hoe ziet de deeleconomie eruit. Minimaliseren van spullen. Voedselverspilling voorkomen. Afvalvrij boodschappen doen in Hilversum. Tijdens dit minifestival kom je het allemaal te weten!

 Dit minifestival staat in het teken van praktische tips & trics voor een duurzaam leven. Het programma is gevuld met ludieke workshops en activiteiten. 

 Vanwege de coronamaatregelen is het festival ingedeeld in drie tijdsvakken. Elk tijdvak heeft dezelfde activiteiten, dus je mist niks! 
Tijdvak 1: van 10.00 tot 12.00 uur
 Tijdvak 2: van 12.30 tot 14.30 uur
 Tijdvak 3: van 15.00 tot 17.00 uur
 De toegang is € 5 (via eventbrite: https://bit.ly/H100minifestival). Door een ticket vooraf te kopen ben je verzekerd van een plek op het festival tijdens jouw tijdvak. 
De activiteiten die op het programma staan:
 • Interactieve Boodschappenkaart Hilversum – zoek & vertel jouw afvalvrije boodschappen route, samen met Anne van Roij.
 • Huid & Haarverzorging – voor iedereen die jong wilt blijven. En ook voor iedereen die dat niet wil. Christy van the Dutch Soapery (www.thedutchsoapery.com) vertelt je er alles over.
 • Lezing Deeleconomie – Kevin Maes neemt je mee in de wereld van Deeleconomie.
 • Minimaliseren kan je leren – een reis door je huis naar een leven met minder spullen. Dit is je kans! Duurzaamheidscoach Chantal van Gent (https://www.deduurzameorganizer.nl) geeft je allerlei tips die je direct thuis kan toepassen.
 • Hoe sluit je een regenton aan – een regenton is vrij eenvoudig geregeld. Maar hoe dat ding aan te sluiten? Tijdens deze workshop kom je het allemaal te weten.
 • Tegen Voedselverspilling – Hanneke Hannibal is ster in het redden van groente & fruit en maakt daar de allerlekkerste dingen van. Luister & Proef wat zij in huis heeft gehaald. 
• Maak je eigen compostbak – Karin Kompost @karinkoopmans is gek op compost. En na haar verhaal hoe jij je eigen compostbak maakt, word jij ook zeker weten blij!

 Vergeet je eigen koffiebeker niet zodat we zo min mogelijk afval achterlaten! En voor iedereen die zijn tuinkabouter meeneemt ligt er een presentje klaar :-) Tickets: https://bit.ly/H100minifestival
Doe je mee?

Global Goals 'Kickstarter' Game

vr 02 oktober 2020, 13:30-15:00 uur

Van mondiale zaken naar lokale actie in Hilversum! Speel het Global Goals Game en ontdek op een leuke en laagdrempelige manier hoe je samen Hilversum nog socialer en duurzamer kunt maken. Na afloop weet je wat de meerwaarde is voor jezelf, je organisatie en natuurlijk je directe leefomgeving. Het spel is bedoeld voor iedereen die vanuit zijn/haar werk impact wilt maken. De Kickstarter duurt 1,5 uur en we spelen het uiteraard 'corona-proof' met maximaal 20 deelnemers. Doe mee! Een geweldige kans op een unieke ervaring. Normaal gesproken wordt dit spel alleen bij bedrijven en organisaties gespeeld, nu krijg jij de kans om het gratis te spelen tijdens de Duurzame Driedaagse in Hilversum. Meer weten? lees verder via https://www.globalgoalsgames.nl Aanmelden verloopt via het veld hieronder. Tot dan!
Doe je mee?

VONK in de wijk open

vr 02 oktober 2020, 13:30-20:00 uur

Bij VONK in de wijk kun je de hele dag allerlei leuke activiteiten meemaken. Zo doe je mee aan een workshop of eet je mee; bekijk het hele programma voor meer informatie. Er is ook deels een kinderprogramma! Alle details van het VONK-programma vind je via http://www.vonkindewijk.nl/agenda
Doe je mee?

Workshop Talent4Good

vr 02 oktober 2020, 15:30-16:30 uur

Help anderen en jezelf met het Talent4Good Hilversum coaching programma. Tijdens deze introductieworkshop leer je hoe je je persoonlijke talent en dat van mensen in een kwetsbare situatie kunt ontwikkelen, in de rol van Talent4good-coach. Eenzaamheid, werkloosheid en taalachterstand zijn helaas aan de orde van de dag in Hilversum. Mensen die in deze situatie verkeren, hebben vaak behoefte aan tijdelijke ondersteuning. Talent4good-coaches begeleiden hen en geven ze net even de nodige aandacht die het verschil kan maken. Tegelijkertijd biedt het de kans om te werken aan je persoonlijke ontwikkeling, wat toegevoegde waarde heeft in je dagelijkse werk. We laten praktijkvoorbeelden zien en vertellen meer over de inhoud van het Talent4good-programma. Voor wie: medewerkers en zelfstandig ondernemers die graag hun talent willen inzetten en ontwikkelen. Zien we je bij deze workshop? Je leest meer over Talent4Good via https://www.good2connect.nl/talent4good/
Doe je mee?

Kookworkshop duurzaam, vegetarisch én lekker koken

vr 02 oktober 2020, 17:00-20:00 uur

Trek je kookschort aan, stroop je mouwen op en kook mee met Hester! Steeds meer Nederlanders worden flexitariër, maar hoe zorg je voor een lekkere, voedzame maaltijd zonder vlees? Inspirerende workshop bedoeld voor mensen die vlees heel lekker vinden maar de overstap willen maken naar minder of geen vlees in hun menu. Hester van De Natuurkeuken leert je in deze kookworkshop hoe je “duurzaam, vegetarisch én lekker” kunt koken, waarbij ze vooral uitlegt waar je op moet letten als je dierlijke eiwitten vervangt door plantaardige. We beginnen met een informatief praatje en gaan daarna met recepten aan de slag. Aan het eind van de workshop zullen we de gerechten gaan proeven. Je krijgt een informatie- en receptenboekje mee naar huis. Verras je tafelgenoten thuis met een nieuw recept! Hester heeft vorig jaar bij de Hilversum100 Challenge een prijs gewonnen om 50 thuiskoks deze workshop aan te bieden. Er is plaats voor 12 deelnemers. Meld je dus snel aan! Ook op zaterdag 3 oktober kun je erbij zijn. Doe je mee? We vragen aan de deelnemers een bijdrage van 10 euro te doen voor de locatiehuur. Naast aanmelding via onze website hieronder, vragen we je een mailtje te sturen naar hester@denatuurkeuken.nl, dan ontvang je een mail met aanvullende informatie over de workshop. Meer informatie over wat je kunt verwachten: http://www.denatuurkeuken.nl/workshops
Doe je mee?

Plantaardig diner bij Vandievegans

vr 02 oktober 2020, 18:00-20:00 uur

Wortels en sla, dat is wat vegans eten toch?! Van die vegans willen je laten ervaren dat plantaardige keuken veel gevarieerder kan zijn dan je zou denken. Daarom organiseren zij tijdens de duurzame dagen bij Vonk een proeverij waarbij je kennis kunt maken met al het lekkers dat zij uit hun keuken toveren. Wat dacht je van nonijnsalade, moxarella, of plantaardige grillworst? Wat: welkomstdrankje, proeverij diner met soep, kleine hapjes en een petit-grand-dessert na Waar: Vonk in de wijk, Larenseweg 139 Wanneer: vrijdag 2 oktober 2020 Hoe laat: je kunt starten tussen 18:00 en 20:00. We serveren het eten per tafel uit. Kosten: €15,- (inclusief welkomstdrankje, exclusief overige drankjes en koffie/thee) Reserveren: via vandievegans@gmail.com https://www.vandievegans.nl/
Doe je mee?

Dag 2 van De Duurzame Driedaagse

za 03 oktober 2020, 08:00-23:00 uur

De Duurzame Driedaagse is een driedaags evenement van Hilversum100. Tijdens deze dagen worden allerlei groene, duurzame, leerzame, maar vooral leuke initiatieven georganiseerd die het groene hart van Hilversum op de kaart zetten. Programma zaterdag 3 oktober: • Kookworkshop Gezond, duurzaam en lekker vegetarisch koken • Fietssafari: ontdekkingstocht naar biodiversiteit in en om Hilversum • Politieke dialoog over windturbines en zonneweiden • Duurzame producten: kom het zien bij VONK in de wijk Bekijk hier alle activiteiten: https://www.hilversum100.nl/agenda
Doe je mee?

Het Gelijkstroomhuis

za 03 oktober 2020, 09:00-18:00 uur

In het Gelijkstroomhuis draait alles op een accu van 12 en 24 Volt. De stroom hiervoor wordt opgewekt met 1 tot 2 zonnepanelen. Er is elektronische apparatuur en verlichting op 12 Volt te zien. En keuken apparatuur en gereedschap op 24 Volt. Zonnepanelen wekken een gelijkstroom van 12 Volt op. Door niet langer een omvormer naar 230 Volt te gebruiken is er een energiebesparing te behalen. Dit komt doordat zowel omvormer maar ook de transformators en adapters die het weer terugbrengen naar 12 Volt een energieverlies veroorzaken, terwijl deze dubbele conversie niet nodig is. Want al onze elektronische apparatuur is nu ook in de winkel te vinden met een 12 Volt adapter, en zonder gebruik van die adapter scheelt dat zo’n factor 3x in stroom. Zo is er een bureaulamp van IKEA te zien die 5x zuiniger is dan wanneer deze op 230V wordt aangesloten, een energiebesparing van 80% dus. En een led-televisie van Philips die op 12 Volt in stand-by modus 40x zuiniger is, 98% besparing dus. In dit huisje kunt u de benodigde installatie zien, zoals groepenkast 12V , bekabeling 12V, stopcontacten 12V en schakelaars 12V. En keukenapparatuur zoals een waterkoker, koffiezetter, rijstkoker, oven en stofzuiger op 24 Volt. Maar ook een gereedschapslijn zoals boormachine, decoupeerzaag, slijptol, kettingzaag rechtstreeks op 24 Volt. Wij zijn geopend op 2, 3 en 4 oktober van 9 tot 18 uur. Wij zijn geopend op 2, 3 en 4 oktober van 9 tot 18 uur. Om te voorkomen dat iedereen tegelijk komt verzoeken we je om je aan te melden via info@12voltinhuis.nl. Het is op kruispunt ‘s Graveland, Kortenhoef en Ankeveen. Meer informatie: https://www.12voltinhuis.nl
Doe je mee?

LOKAAL: vandaag Groene VVV van Hilversum

za 03 oktober 2020, 09:00-17:00 uur

Tijdens de Duurzame Driedaagse is het Groene VVV van Hilversum open: LOKAAL. Heb je een vraag, een idee of heb je zin in een praatje? Kom langs voor het programma, de route naar evenementen en een inspirerend praatje. En neem een kijkje in LOKAAL: wij bieden allerlei leuke duurzame producten zoals vegetarische maaltijden, bloemen, zeep, shampoo, kleding, verlichting en jam. Op vrijdag 2 en zaterdag 3 oktober geopend van 9 tot 17 uur. Op zaterdag stap je om 14 uur bij LOKAAL op de fiets voor de fietssafari! Zie onze agenda voor meer.
Doe je mee?

Kijk eens rond bij VONK in de wijk

za 03 oktober 2020, 10:00-19:00 uur

Bij VONK in de wijk kun je de hele dag allerlei leuke activiteiten meemaken. Zo bezoek je een tiny house, doe je mee aan een workshop of wandeling; bekijk het hele programma voor meer informatie. Er is ook deels een kinderprogramma! Alle details vind je via http://www.vonkindewijk.nl/agenda
Doe je mee?

open AGENDA

content:

THEMA's

BLOGS

De Duurzame Driedaagse

Hou ze vrij, die 2, 3 en 4 oktober 2020. We gaan samen de #DuurzameDriedaagse doen! Hilversum100 nodigt alle Hilversummers uit voor drie dagen met groene en inspirerende activiteiten op verschillende locaties in Hilversum. Kom je ook?
...lees verder

Van de kant komen in de warmtetransitie

120 gasten, 40 sprekers en 15 live- en digitale sessies. En dat in coronatijd. Het klinkt onmogelijk. Toch is het gelukt. Het Servicepunt Duurzame Energie organiseerde gisteren in samenwerking met Provincie Noord-Holland met succes ‘Van de kant komen’, een uniek kennisfestival voor professionals die werken aan de warmtetransitie in de gebouwde omgeving.
...lees verder

Vijf tips voor beter omgaan met afval

Iedereen produceert afval. Hoe kun je die berg verkleinen? Vijf tips.
...lees verder

Hub Hub!! Hilversumse goederen groen geleverd vanuit distributiehub

Hilversumse goederen worden groen geleverd vanuit nieuwe distributiehub. Droom? Nee, toekomst!
...lees verder

De Duurzame Driedaagse: organiseer jij mee?

Zullen we op 2, 3 en 4 oktober 2020 samen de #DuurzameDriedaagse doen! Wil jij ook een debat, workshop of iets anders organiseren? Laat ons weten hoe Hilversum100 je kan ondersteunen ...
...lees verder

Hilversumse Grootouders voor het Klimaat

Sinds de coronacrisis hangt er een poster op het slaapkamerraam, in drie formaten: Minimaal ‘1,5 meter– maximaal 1,5 graad’. Grootouders voor het Klimaat Jogchum en Bea Kooi voeren actie om de aarde te kunnen doorgeven aan hun kleinkinderen en aan alle (nu nog kleine) kinderen. Een dubbelinterview.
...lees verder

Sociaal ondernemer in duurzaamheid

Hilversum100 Verbinder Rigo Stegeman over zijn missie om samen de wereld duurzamer te maken
...lees verder

Vonk in de wijk

Larenseweg 139. Tot het begin van dit jaar een verwaarloosd en verlaten terrein. Vonk toverde het om tot een plek waar iedereen welkom is Een plek waar je je buren ontmoet, die mensen wil laten zien dat duurzaam leven een leuk leven kan zijn. Een plek om te kijken en dan nog een keer te kijken.
...lees verder

@AllArt

Een oude, tot vestzaktheater omgebouwde, parkeergarage. Alles wat je hier ziet heeft al een leven achter de rug. De plek waar de Hilversum100 transformeerde van een jaarlijkse challenge naar een platform. Een plek waar je kunst en cultuur kan snuiven tijdens een concert of expositie maar ook terecht kan voor een goed gesprek over jouw plan om de wereld wat mooier te maken.
...lees verder

open BLOGS

content:
INITIATIEVENKAART

MENSEN

Evert de Bruin

Gelijkstroomhuis

Marion van Vught

Biologische slagerij

Michiel Leijenaar

M-mediagebouw

Aernoud Olde

Verbinder Energietransitie

Barry Hoogendoorn

Nul op de meter

Bertus Wiggerts

't Melkhuisje

Chiel van Eendenburg

Bouwcoöperatie Hilversumse Meent Gasvrij

Edwin van der Voort

Tesselschadekerk

Ewout Jansen

Duurzame en biologische wijn

open MENSEN

 
content: