Prijswinnaars bekend gemaakt op de Dag van de Duurzaamheid

De Hilversum100 Challenge is gesloten. De jury heeft de 20 inzendingen gewikt en gewogen. De 1197 internetstemmen zijn geteld.

Donderdag 10 oktober 2019 zijn op de Dag van de Duurzaamheid de prijswinnaars van de Hilversum100 Challenge bekend gemaakt. Het prijzengeld van € 31.000 is verdeeld over twee publieksprijzen, zeven juryprijzen en de Rabo Duurzaam Wonen prijs. Wil je weten wie er in de prijzen zijn gevallen? Klik dan hier. Dit zijn alle Hilversum100 Challenge inzendingen.

De Hilversum100 zoekt duurzame doeners!

We leven in Nederland, in ’t Gooi en ook in Hilversum alsof we 3,5 aardbol hebben. We zullen dingen dus anders moeten gaan doen. Dat weten we, maar we zijn ook gewoontedieren en doen dingen graag zoals we ze altijd al deden. Gelukkig zetten steeds meer mensen thuis en op het werk duurzame stappen. Pakken we vaker de fiets en moedigen we anderen aan om de handen ook duurzaam uit de mouwen te steken.

Als jij ook aan de slag wilt met een duurzaam Hilversum, dan is de Hilversum100 is op zoek naar jou.

Wat is jouw plan om in Hilversum zoveel mogelijk CO2-uitstoot te besparen? En wie mobiliseer je om mee te doen? Hoe krijg jij je straatgenoten, de leden van je sportclub, je collega’s en je vrienden bijvoorbeeld zo ver om ook stappen te zetten naar een aardgasvrije samenleving?

Maak kans op €30.000 en advies-uren

De Hilversum100 is opgericht als aanjager om in Hilversum gezamenlijk CO2 te besparen. 100 Kiloton in 2020. We zitten samen nu op de 60. Nog 40 te gaan! Heb jij een plan voor een campagne waarmee jij veel mensen op het idee brengt duurzame stappen te zetten? We zijn benieuwd naar jouw actieplan om de 100 te gaan halen. Dit jaar zijn er bonuspunten te verdienen als door jouw plan nog meer huizen van het gas gaan.

De meest concrete en uitvoerbare plannen maken kans op € 30.000 aan prijzengeld én advies-uren om je plan uit te voeren. Inzenden kan tot en met zaterdag 28 september 2019.

Versnellingsgesprekken

Hilversum100 wil voorkomen dat ook maar één goed idee onbenut blijft en daarom zijn er Versnellingsgesprekken. Iedereen die een goed idee heeft en een actieplan wil maken om de energietransitie te versnellen, kan met Hilversum100 in gesprek over zijn/haar vragen, voorstellen of plannen. Hilversum100 heeft een team van versnellingsmeedenkers waaruit je kan kiezen: Joost Bennekers (123 Duurzaam), Maya Heinsbroek (Omgevingseducatie Gooi, Vecht- en Eemstreek), Oscar Jansen (Gemeente Hilversum), Aernoud Olde (HilverZon), Rigo Stegeman (Good2Connect), Edwin van der Voort (Kastanje Vastgoed) en Tosca van der Zijden (De Alliantie).

Wat zijn de criteria voor de Hilversum100 Challenge 2019?

 • Het project is gericht op het verminderen van CO2-uitstoot in Hilversum. De plannen dienen niet het eigen belang, maar het maatschappelijk nut en worden bij voorkeur door een groep ingediend.

 • Het prijzenpakket met 30.000 euro en daarnaast denkkracht, advies, contacten en publiciteit, is bedoeld voor het versnellen van de totstandkoming van het project. Het is niet bedoeld als investeringsgeld maar om de route naar jullie doel (mede) mogelijk te maken.

 • Eén van de indieners van het plan is minimaal 18 jaar.

 • Jullie kunnen het plan grotendeels op korte termijn zelf realiseren.

 • De deelnemers maken een begrijpelijk plan van aanpak en zijn bereid dat toe te lichten aan de jury en op de Hilversum100 Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober.

 • Het plan van aanpak is maximaal 3 pagina's en beantwoordt minimaal de volgende vragen:

  • Wat is het doel?
  • Hoeveel CO2 verwachten jullie minder uit te stoten?
  • Wat zijn de belangrijkste activiteiten?
  • Wie gaan er meedoen aan deze activiteiten?
  • Wat maakt jullie project bijzonder en hoe zal het anderen inspireren mee te doen?
  • Zijn er andere duurzame initiatieven waarmee jullie gaan samenwerken?
  • Welke hulp van anderen is belangrijk om jullie project te laten slagen?
  • Wat zijn de totale kosten en welk deel wordt eventueel door anderen gefinancierd?
 • Het plan van aanpak moet op 28 september (vóór 23:59 uur) met onderstaand formulier ingediend zijn.

Jury

Ook in 2019 worden de plannen voor de Hilversum100 Challenge beoordeeld door een vakkundige jury voorgezeten door Lucas Mol

Noor Huitema

Oprichter Copper8

Oprichter van adviesbureau Copper8 dat de transitie naar een circulaire economie handen, voeten én vleugels geeft. Noor Huitema wil de wereld een beetje mooier te maken en het liefst samen met inspirerende en bijzondere mensen. Zij ziet enorme kansen in het verduurzamen van de bouw en zet zich daar als innovator en strateeg voor in. Noor is een brok energie en constant op zoek naar samenwerking en dialoog

Kristiaan Kamerling

Bestuurder Buitenplaats de Hoorneboeg

Sinds 1994 is Kristiaan Kamerling stap voor stap duurzamer gaan leven. Van vegetarisch eten en een bouw-biologisch huis tot meer fietsen, vakantie met de trein, minder spullen. Kris is als bestuurder/investeerder betrokken bij Buitenplaats de Hoorneboeg die tot duurzamer leven inspireert en bij Denktank de Hoorneboeg, die maatschappelijke initiatieven als De Verborgen Impact en Down to Earth Collective ondersteunt

Loes Wormmeester

Hoofdredacteur Jeugd bij de NTR

Na jarenlang gewerkt te hebben als maker van radio- en televisie programma’s is Loes Wormmeester nu hoofdredacteur Jeugd bij de NTR. Zij is onder meer verantwoordelijk voor de programma’s Het Klokhuis en De Buitendienst. Twee titels voor de jeugd die duurzaamheid en inventiviteit hoog in het vaandel hebben. Loes woont al een kwart eeuw op het driedorpenpunt van Hilversum, Kortenhoef en ‘s Graveland

Paul Basset

Coördinator Hilversum100

Behalve als trekker en verbinder van Hilversum100 werkt Paul Basset voor Klimaatverbond Nederland, een vereniging van klimaatactieve gemeenten, provincies en waterschappen. Als programmamaker Buurtcommunities is hij betrokken bij het Amsterdamse Pakhuis de Zwijger. Bovendien werkt Paul als teamcoach

Lucas Mol

Aanjager De Groene Afslag

De duurzame en creatieve impacthub in het hart van ’t Gooi. Een plek om te inspireren of om geïnspireerd te worden een paar dingen in de leven wat milieubewuster te doen. Lucas Mol woont al jaren in zijn ondergrondse Mol’sHoop in Huizen en is betrokken bij tal van clubjes met een positieve blik op te toekomst