Hilversum100 Challenge

Op 8 juli 2018 is de Hilversum100 Challenge weer van start gegaan. Heb jij een plan om Hilversum groener, gezonder en duurzamer te maken? Doe dan mee met de Hilversum100 Challenge en maak kans op ruim € 30.000 aan prijzengeld om het uit te voeren. Inzenden kan nog tot 29 september 2018.

Hilversum100 nodigt iedereen met een actieplan uit om in Hilversum zoveel mogelijk CO₂ uitstoot te besparen. Want de energietransitie versnellen: dat doen we samen. Met je buren, sportvereniging, je school, geloofsgenoten of collega’s; hoe groter de verzamelde achterban, des te leuker! Om mee te mogen doen, hoef je niet in Hilversum te wonen, als je plan maar in Hilversum tot minder CO₂-uitstoot leidt.

Hieronder lees je over de winnaars van vorig jaar. Laat je vooral inspireren door hun duurzame projecten! De meest concrete manieren om CO₂ uitstoot te verminderen zijn: het opwekken van duurzame energie, minder verbruik van gas en elektriciteit en minder autokilometers, maar het kan ook creatiever. Weet jij hoe? Dan zien we graag uit naar je inzending voor de Hilversum100 Challenge! Het formulier daarvoor vind je verder naar beneden.

Prijzen

De grootste prijs van de Hilversum100 Challenge is € 10.000. Daarnaast is er nog € 12.500 te verdelen waarmee drie of vier andere inzendingen op weg worden geholpen. Bovendien maken inzenders met energiebesparende maatregelen in hun monumentale pand kans op de monumentenprijs van € 5000 en wordt er een fairtradeprijs (€ 1500) uitgereikt onder inzendingen die de productie en consumptie van fairtrade producten bevorderen. Ook is er dit jaar voor het eerst een publieksprijs (€ 1500) te verdelen; stemmen kan van 1 tot en met 8 oktober 12:00 uur via deze website.

Ook enkele Hilversum100 partners hebben prijzen ter beschikking gesteld. Zo reikt de Rabobank een prijs uit aan het bouwbedrijf uit Hilversum met het beste actieplan om in Hilversum zoveel mogelijk CO₂ uitstoot te besparen. De Rabobank burenprijs gaat naar het meest originele burenidee om de straat te verduurzamen. Ook maken inzenders kans op Degree-n warmtepanelen en de Tomin Groen buurtprijs.

Inzenden 29 september

Samen krijgen we de energietransitie voor elkaar; door slim, creatief én vooral met plezier samen te werken. Samen voor een duurzaam Hilversum! Inzenden kan tot en met 29 september 2018. Onder de vroege inzenders is inmiddels de Early Bird Prijs uitgereikt aan het voorstel 'Energie besparen met je buren met een Energy party' van de Energiecoöperatie HET. Gefeliciteerd met jullie prijs van € 1000!

Dag van de Duurzaamheid

Op 10 oktober 2018 maken we de winnaars bekend tijdens de Hilversum100 Dag van de Duurzaamheid. Zet je deze datum van 15 tot 18 uur alvast in je agenda? Je bent dan van harte welkom in het M-mediagebouw aan de ’s Gravelandseweg 80.

Versnellingsgesprekken

Hilversum100 wil voorkomen dat ook maar één goed idee onbenut blijft en daarom zijn er Versnellingsgesprekken. Iedereen die een goed idee heeft en een actieplan wil maken om de energietransitie te versnellen, kan met Hilversum100 in gesprek over zijn/haar vragen, voorstellen of plannen. Hilversum100 heeft een team van versnellingsmeedenkers waaruit je kan kiezen: Joost Bennekers (123 Duurzaam), Maya Heinsbroek (Omgevingseducatie Gooi, Vecht- en Eemstreek), Oscar Jansen (Gemeente Hilversum), Aernoud Olde (HilverZon), Rigo Stegeman (Good2Connect), Edwin van der Voort (Kastanje Vastgoed) en Tosca van der Zijden (De Alliantie).

Wil je dat Hilversum100 met je meedenkt, laat ons dan weten wanneer je hiervoor wil afspreken: ikdoemee@hilversum100.nl.

Winnaars van 2017

De oproep van de Hilversum100 Challenge voor ideeën en plannen heeft in 2017 geresulteerd in 49 inzendingen. Na intensief beraad - een puist werk in woorden van juryvoorzitter Lucas Mol - heeft de jury op de Hilversum100 Dag van de Duurzaamheid de prijzen van de Hilversum100 Challenge kunnen uitreiken.

Hieronder lees je over vier winnaars van vorig jaar. Laat je vooral inspireren door hun duurzame ambities!

De Bouwkringloopwinkel "Die cheque was fijn, maar absoluut niet het belangrijkste van de Challenge. Het netwerk heeft ons een kickstart gegeven. Alleen al op de uitreiking kwam ik met een aantal sleutelfiguren in ‘t Gooi in contact waardoor we snel konden schakelen."

Footprint Challenge "Als we de bruikbare oppervlakte van de aarde delen door het aantal mensen hebben we zo’n 1,7 hectare per persoon. Wij Nederlanders hebben gemiddeld 5,8 hectare nodig om ons leven te faciliteren. Da’s bijna 3,5 keer de aarde. We kunnen André Kuipers weer op pad sturen of een raket van Elon Musk nemen, maar extra aardbollen erbij, dat gaan we niet cheffen."

GBS De Wegwijzer "Ons actieplan bestond uit het aanleggen van grindputten, organiseren van betere afwatering en het minder massief maken van de bestrating. Het leuke is, dat van het één altijd het andere komt. Met plannen voor raamisolatie en zonnepanelen is de school vrolijk bezig om in de kopgroep van groene monumenten te komen."

Hilversumse Mixed Hockey Club "De Hilversum100 Challenge bleek een springplank. Om het ‘simpel’ te maken hebben we de ambities direct na de Hilversum100 Challenge naar boven bijgesteld. In plaats van ‘alleen’ CO2-neutraal worden en het watergebruik drastisch beperken wil de club nu zelfs energiepositief worden."

Wat zijn de criteria voor de Hilversum100 Challenge 2018?

 • Het project is gericht op het verminderen van CO2-uitstoot in Hilversum. De plannen dienen niet het eigen belang, maar het maatschappelijk nut en worden bij voorkeur door een groep ingediend.

 • Het prijzenpakket met 30.000 euro en daarnaast denkkracht, advies, contacten en publiciteit, is bedoeld voor het versnellen van de totstandkoming van het project. Het is niet bedoeld investeringsgeld maar om de route naar jullie doel (mede) mogelijk te maken.

 • Eén van de indieners van het plan is minimaal 18 jaar.

 • Jullie kunnen het plan grotendeels op korte termijn zelf realiseren.

 • De deelnemers maken een begrijpelijk plan van aanpak en zijn bereid dat toe te lichten aan de jury en op de Hilversum100 Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober.

 • Het plan van aanpak is maximaal 3 pagina's en beantwoordt minimaal de volgende vragen:
  • Wat is het doel?
  • Hoeveel CO2 verwachten jullie minder uit te stoten?
  • Wat zijn de belangrijkste activiteiten?
  • Wie gaan er meedoen aan deze activiteiten?
  • Wat maakt jullie project bijzonder en hoe zal het anderen inspireren mee te doen?
  • Zijn er andere duurzame initiatieven waarmee jullie gaan samenwerken?
  • Welke hulp van anderen is belangrijk om jullie project te laten slagen?
  • Wat zijn de totalen kosten en welk deel wordt eventueel door anderen gefinancierd?
 • Het plan van aanpak moet op 29 september (vóór 23:59 uur) met onderstaand formulier ingediend zijn.

Stuur je plan in

Jury

De plannen voor de Hilversum100 Challenge worden beoordeeld door een vakkundige jury voorgezeten door Lucas Mol

Lucas Mol

Duurzaam ondernemer en initiatiefnemer van De Gooische Mij.
Iedereen die weleens de over de A1 rijdt, kent De Witte Bergen. 'De Gooische Mij' moet uitgroeien tot de groene tegenhanger. Een plek waar je kunt eten, drinken en vergaderen en waar je vooral geïnspireerd wordt groener te denken en te doen.

Suze Gehem

Directeur Groene Grachten
De Groene Grachten zette Suze met Wubbo Ockels op: een gedreven team van ingenieurs dat werkt aan de verduurzaming van historische panden in heel Nederland, waaronder kerken en forten. Ze is ook initiator van de Rooftoop Revolution.

Tom van de Beek

Ecopreneur
Tom is bij heel veel groene en sociale projecten betrokken, vaak als initiator. Begon de The Tipping Point Foundation, The Pollinators en Mijn Stadstuin BV. Tom zit daarnaast in allerlei besturen zoals bij het NatuurCollege en Nudge NL.

Alice de Koning

Urban Farming 035
Urban Farming 035 is een Hilversums tuininitiatief dat voor, door en met omwonenden op braakliggende terreinen, schoolpleinen of andere plekken Hilversum groener en leefbaarder wil maken en buurtbewoners verbindt.

Paul Basset

Coördinator van Hilversum 100
Paul werkt daarnaast voor Klimaatverbond Nederland, een vereniging van gemeenten, provincies en waterschappen die samen een actief klimaatbeleid voeren. Als programmamaker Buurtcommunities is Paul Basset betrokken bij het Amsterdamse Pakhuis de Zwijger