Michiel Leijenaar

M-mediagebouw

Waarom ik duurzaamheid zo belangrijk vind? Nou, we hebben meerdere zomers aan den lijve ondervonden waarom dat nodig is. Zo was de zomer van 2018 bloedheet. Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld waar overal hotspots te zien waren. Klimaatverandering is een feit en willen we dat terugdringen, dan moeten we actie ondernemen. Vanuit mijn rol vind ik het belangrijk dat we duurzaamheid blijven aanjagen.

Label B

Eigenlijk viel er met de Green Deal Media niet zo gek veel te verbeteren aan M, het gebouw dat eerder bekend was als het AKN-gebouw. Want M had al een goed energielabel, namelijk label B. Met Stichting AKN exploiteren wij dit gebouw en op die manier faciliteren we de omroepen, en tevens eigenaren, AVROTROS en KRONCRV, NPO Radio 2 en Radio 5 en de uitgeverij Bindinc in het maken van hun programma’s en producten. Ondanks dat energielabel is er toch altijd nog ruimte om je bedrijf, kantoor of bedrijfsvoering verder te verduurzamen. Daarom was het voor ons toch een logische stap om een Green Deal te sluiten.

Windenergie

In M-mediagebouw maken we gebruik van 100 % Hollandse windenergie. We kunnen tegen een scherp tarief inkopen, maar groene stroom is altijd iets duurder dan grijze stroom. Op de tarieven van energie heb je niet zoveel invloed als afnemer. Wel op het energieverbruik, dus daar letten we dan ook goed op. Verder recyclen we alles en zorgen we er bijvoorbeeld ook voor dat de koffie in de kantine biologisch is.

Insecten minnende planten

Ook de omgeving van het gebouw maken we letterlijk groener met insecten minnende planten. Dat trekt weer meer bijen en vlinders en zo verrijken we het lokale ecosysteem. En voor onze noodstroomvoorzieningen – aggregaten die nu nog op diesel werken - kijken we naar duurzamere alternatieven. Zoals het systeem dat gebruikt wordt in de Johan Cruyff ArenA.  Zij hebben een enorme batterij die bestaat uit 148 gebruikte accu’s uit auto’s. Behalve noodstroom levert deze batterij ook energie terug aan het elektriciteitsnet.

BREEAM-certificering

Voor de komende jaren zitten we ook niet stil als het gaat om het verder verduurzamen van ons gebouw. In 2016 hebben we een groot project op touw gezet waarmee we alle verlichting in het gebouw vervangen door ledverlichting. Zonnepanelen staan ook op ons verlanglijstje, zodat we zelfvoorzienend kunnen zijn en onze eigen stroom kunnen opwekken. En we hebben de ambitie om M gecertificeerd te krijgen via BREEAM. Zij zijn een keurmerk voor duurzame gebouwen.

Binnen ons team is duurzaamheid geen ingewikkeld verhaal meer. Natuurlijk denkt niet iedereen er altijd aan maar wij snappen allemaal dat onze duurzame keuzes hard nodig zijn. Voor onze huurders – de omroepen - is dat soms een ander verhaal. Willen we die BREEAM-certificering behalen, dan moeten we wel zorgen dat ook onze huurders hierin meegaan.

Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden

Als ik eerlijk ben vind ik dat het Mediapark en de meeste omroepen nog niet voldoende hun best doen om te verduurzamen. Het blijft voornamelijk bij praten en plannen maken, maar ik vind: duurzaamheid is een kwestie van doen. Wij hebben inmiddels zoveel kennis en best practices in huis, dus het is heel simpel om te beginnen. Er zijn ook tools zoals de Britse CO2-calculator Albert die je kunt gebruiken. Kortom: je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden.

Uiteindelijk zal er van hogerhand ingegrepen moeten worden, willen we echt duurzame stappen maken. Net zoals in Groot-Brittannië: Britse musea die een government grant willen ontvangen moeten onder meer laten zien wat ze aan duurzaamheid doen. En ook al geloof ik niet dat je verduurzamen aan de markt moet overlaten, dan nog kan het nooit kwaad om je invloed als klant of afnemer uit te oefenen. Als wij met z’n allen vragen om duurzaam geproduceerde spullen of alleen inkopen bij partijen die goed bezig zijn, dan hebben we wel degelijk impact.

Michiel Leijenaar
Directeur M