Marion van Vught

Biologische slagerij

Ik een slagerij runnen? Nooit aan gedacht. Maar ja, ik werd verliefd op een slager en die wilde voor zichzelf een zaak openen. Van huis uit kreeg ik mee dat we zuinig moeten zijn op de aarde, en daarom zijn wij in 1989 als één van de eersten begonnen met een biologische slagerij. Mensen kenden dat nog niet: we werden voor gek versleten!

Al onze producten komen van gecertificeerde biologische boeren met wie ik direct mee in contact sta. Dus ik weet precies wat ik aan mijn klanten verkoop. Kijk, ‘biologische landbouw’ is in feite heel nauw omschreven door de overheid, en Stichting Skal houdt daar toezicht op. Dus dat is voor mij de leidraad.

Biologische landbouw

Kort gezegd staat ‘biologische landbouw’ voor landouw die ervoor zorgt dat toekomstige generaties ook nog lang kunnen genieten van de natuur en alles wat ze te bieden heeft. Het gaat over respect voor de aarde, voor dieren en gewassen. Maar ook voor elkaar. Deze principes vertaal ik door in mijn hele bedrijfsvoering. Ik kijk kritisch naar alles wat ik inkoop. Van kruidenmixen tot energie. Verder ontwikkel ik steeds meer vegetarische producten. En samen met de andere winkeliers hebben we hier op het Noordse Bosje gelobbyd voor meer groen. Met succes, want nu staan er bomen!

Catering, workshops en excursies

De afgelopen jaren ben me meer gaan richten op culinaire catering, zoals barbecues. Ook organiseer ik workshops en excursies naar de boeren. Dan heb ik meer tijd om mensen te vertellen wat er op hun bordje ligt en waar het vandaan komt. In de winkel is het contact toch wat vluchtiger. Nu werkt mijn dochter Ella van 19 mee in de slagerij tijdens haar tussenjaar. Grappig om te weten: ze is onlangs vegetariër geworden. En toch werkt ze bij ons met veel plezier. 

Als het ondernemerschap me iets heeft geleerd, is het dat je kleine veranderingen niet moet onderschatten. Ik heb zo vaak gezien dat een plan te groot was en vervolgens omviel. Door met kleine veranderingen te beginnen, creëer je op een gegeven moment een grote verandering. 28 jaar geleden snapten mensen niet waar ik mee bezig was en nu bellen collega-slagers mij en vragen ze om advies!

In 2019 startte Marion van Vught samen met Van die Vegans het project 'Komt een vegan bij de slager'. Dit project won een prijs in de Challenge van 2019.

Marion van Vught
ontwikkelt veganistische producten