Ewout Jansen

Duurzame en biologische wijn

Ewout Jansen van Il diVino wijnen verduurzaamde zijn winkel. Maar daar stopt het niet: zijn wijnen zijn steeds vaker biologisch en zijn bedrijfsvoering is kritisch doorgenomen in het Koploperproject.

Na de recente verbouwing van ons pand aan het Melkpad zijn we onszelf nog meer gaan neerzetten als een wijnwinkel waarin we aandacht hebben voor duurzaamheid. Als je de winkel binnenstapt zie je dat we planten hebben, maar ook een hele wand met mos. Omdat het gezond is en de lucht zuivert. Daarnaast ziet het er mooi uit. Schoonheid en duurzaamheid kunnen prima samengaan. Zo hebben we de transparante wijnfleszakjes van plastic vervangen door mooie papieren exemplaren. We kijken steeds weer naar waar we iets kunnen verbeteren.

Bezig zijn met duurzaamheid betekent ook je bezighouden met wat je leveranciers doen. Hoe gaan zij bijvoorbeeld om met verpakkingsmateriaal? Zelf gebruiken we alleen nog wijnkisten gemaakt van FSC-hout. En onze bestelwagen rijdt op Blauwe Diesel, beschikbaar in Hilversum.

Biologische wijnen in lichtgewicht flessen

We hebben in Hilversum en in Bussum een mooi en bijzonder assortiment met veel biologische wijnen. Mensen vragen er ook naar, merken we. Producenten van biologische wijnen – die maken dus geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en van kunstmest - hebben meestal ook een duurzame bedrijfsvoering. Bijvoorbeeld doordat ze gebruik maken van lichtgewicht flessen, wijnetiketten recyclen en erop letten of de arbeidsomstandigheden in de wijnbouw goed zijn. Zelf bied ik PET-flessen aan met wijn voor evenementen. Dat scheelt enorm in gewicht: een dozijn van die flessen weegt net zoveel als een doos met zes flessen prosecco. En als het in gewicht scheelt, scheelt het ook in vervoerskosten.

Zowel privé als zakelijk

Ik heb meegedaan aan het Koploperproject Toekomstbestendig Ondernemen  en daarin mijn bedrijf helemaal doorgelicht. Dat levert veel nieuwe inzichten op. Waar komt je energie eigenlijk vandaan en hoe duurzaam is dat? Welke apparaten gebruik je allemaal in de winkel en hoeveel stroom verbruiken zij? Zowel privé als zakelijk raak ik steeds meer bewust van het belang van energiebesparing en het verkleinen van je ecologische footprint. Daarom ben ik – thuis en op de zaak – overgestapt op energie van HilverZon. En bij ons thuis komen er ook steeds meer fairtrade producten op tafel. Ik ben gewend om te kijken naar de herkomst van de druiven in de wijn, dus voor mij is het logisch om ook op die manier naar andere voedingsmiddelen te kijken. Bovendien hebben we twee kritische tieners thuis die bij elk stukje vlees vragen of het geen plofkip is.

In Hilversum zou ik graag zien dat er meer groen komt, meer bomen en planten. Op straat, in het winkelgebied, overal. Omdat het er veel leuker uitziet én beter is voor de luchtkwaliteit. En misschien kan de gemeente eens nadenken over autoluwe dagen. In andere steden zie je dat ook steeds meer.

Ewout Jansen
il diVino