Chiel van Eendenburg

Bouwcoöperatie Hilversumse Meent Gasvrij

Chiel van Eendenburg woont in de Hilversumse Meent en betrokken bij tal van activiteiten om zijn wijk te verduurzamen. Zo is het onder meer de aanjager van Bouwcoöperatie Hilversumse Meent Gasvrij. Hij ontwikkelde dit plan dat ervoor moet zorgen dat zzp’ers in de bouw bijscholing ontvangen op het gebied van duurzaamheid en innovatie en ontving hiervoor ‘mogelijkmaakgeld’. Het budget dat hij als prijs ontving van de gemeente en de Rabobank Gooi en Vechtstreek in het kader van de Hilversum100 Challenge zal worden gebruikt om dit initiatief te realiseren.  

Hilversumse Meent Aardgasvrij

“Chiel neemt deel aan de werkgroep Hilversumse Meent Aardgasvrij. Deze werkgroep ontwikkelt een routekaart voor de wijk naar aardgasvrij. Hierbij houdt ze de ogen open voor innovatieve ontwikkelingen. Steeds wanneer de werkgroep nadacht over partijen die de bouwwerkzaamheden daadwerkelijk zouden kunnen uitvoeren bracht Chiel het inzetten van zzp’ers onder de aandacht. In vervolg hierop brengt Chiel nu zijn prijswinnende plan in bij de wijkaanpak.”, vertelt Gerben van Lunteren, adviseur Milieu bij de gemeente. “Zzp’ers hebben vaak de tijd en de middelen niet om te investeren in scholing over duurzame bouw.” vult Chiel aan. “Dat is zonde, want daardoor missen ze veel van deze belangrijke ontwikkelingen. En vallen ze op een gegeven moment buiten de boot.”

Daarom ontwierp hij zijn plan voor Bouwcoöperatie Hilversumse Meent Gasvrij. Dit initiatief wil eenpitters, waarbij bijscholing vaak door de werkdruk achterwege blijft bijscholen en van een duurzaamheidscertificaat voorzien. De bijscholing wordt wellicht uitgevoerd via de organisatie Bouwmensen in de Gooi & Vechtstreek of het ROC Hilversum. 

Bijscholen en samenwerken

“Het gaat niet alleen om het bijscholen en het certificeren”, legt Chiel uit. “Vanuit de Bouwcorporatie kunnen we ook helpen met het smeden van samenwerkingsverbanden tussen zzp’ers. Op die manier ontstaan netwerkorganisaties van mensen uit de bouw die kunnen meedingen in de offertetrajecten voor verbouwingen in de wijk waarbij duurzaamheid een belangrijk aspect is. Ik ben niet tegen grote aannemers of bouworganisaties, maar nu krijgen de zzp’ers geen kans om ertussen te komen. Terwijl ik sterk geloof dat een eenpitter die de wijk goed kent van grote waarde is voor het duurzaam verbouwen van die wijk. Op die manier maak je de lokale economie in dat aspect ook circulair.”

Donuteconomie

Chiel, die met pensioen is maar een economische achtergrond heeft, raakte onder andere geïnspireerd door het economische model van Kate Raworth, ‘De Donuteconomie’. Hierbij staat de buitenste ring van ‘de donut’ model voor de maximale capaciteit van de aarde, het ecologisch plafond. De binnenste ring staat voor de minimum standaard voor welzijn, het sociaal fundament. “We hebben één aarde, de grondstoffen zijn eindig. Het zou mooi zijn als iedereen voldoende kan meeprofiteren van alles wat de aarde biedt. Op kleine schaal probeer ik dat met Bouwcorporatie Hilversumse Meent Gasvrij te bereiken.”

Koplopers

Ondertussen kijkt de werkgroep van het project Hilversumse Meent Aardgasvrij uit naar de uitvoeringsfase met verschillende koplopers binnen. Gerben: “Het is mooi dat het plan voor De Meent nu heel concreet wordt door een koploperstraject. Dat zijn de eerste bewoners die overstappen op aardgasvrij wonen. De werkgroep is ook erg benieuwd naar hoe de koplopers het werken met een collectief van zzp’ers zal ervaren. Daar hebben we nog weinig ervaring mee, dus ook dat gaan we ontdekken.” Als de planning meezit kan het nog dit jaar in de praktijk getoetst worden. “Hopelijk kunnen enkele koplopers in de tweede helft van 2019 daadwerkelijk aan de slag gaan met verbouwingswerkzaamheden van hun woningen. Als dan ook de eerste lichting gecertificeerde zzp’ers klaar is om hun diensten aan te bieden, komt dat heel mooi samen.”

Chiel van Eendenburg
verduurzaamt De Hilversumse Meent