Barry Hoogendoorn

Nul op de meter

We gebruiken nu nog een beetje gas, met name in de winter. Maar als het aan mij ligt, verandert dat snel. Mijn doel? Een volledig energieneutraal huis. Ik gok dat het over een jaar of drie zover is. Onze energierekening is inmiddels bijna terug naar 0, dus dat scheelt behoorlijk wat geld. En natuurlijk is het veel beter voor het milieu. Deze beide voordelen geven we ook mee met het wijkplatform Meentkracht, waar ik bij betrokken ben.

Meentkracht

Meentkracht informeert bewoners in De Meent hoe ze energie kunnen besparen. Zo heeft het platform een aantal informatieavonden georganiseerd waar bewoners werden bijgepraat over de verschillende isolatiemaatregelen. Heel belangrijk, want isoleren zorgt voor de snelste besparing.

Ook initieerde Meentkracht het project Meentkrachtcentrale, waarbij omwonenden 310 zonnepanelen kochten die op de sporthal zijn geplaatst. De bewoners maken nu gebruik van de opgewekte zonne-energie.

Bijna energieneutraal

Wat we zelf allemaal hebben aangepast in ons huis? Heel veel! Natuurlijk is ons huis volledig geïsoleerd. In 2010 heb ik zonnepanelen aangeschaft, een zonneboiler en een nieuwe cv-ketel. Alle ramen zijn van dubbel of zelfs driedubbel glas. En we vervingen alle elektrische apparaten door energiezuinigere alternatieven. Weet je waar je trouwens ook op moet letten? Dat apparaten die op stand-by staan ook stroom verbruiken. Zo lekt er ongemerkt veel energie weg.

Op ons dak liggen veertig zonnepanelen. Dat was voldoende, maar inmiddels hebben we een warmtepomp aangeschaft en een elektrische auto, dus nu hebben we weer meer stroom nodig. De pomp haalt warmte uit de buitenlucht en dat scheelt flink in het gasverbruik. Wat we niet zelf kunnen opwekken, nemen we af van een groene energieleverancier. Al deze maatregelen hebben ervoor gezorgd dat we maar liefst 30 % hebben kunnen besparen op ons energieverbruik.

Elektriciteitsmeter in de woonkamer

Binnenkort schakelen we over op inductiekoken, en zo raken we langzaam maar zeker van dat aardgas af. Weet je wat trouwens veel inzicht geeft? Een elektriciteitsmeter in de woonkamer. Dan kun je zien hoeveel energie je verbruikt. Onze twee kinderen van 14 en 16 zijn er daardoor ook mee bezig. Ze kijken mee op het schermpje en letten nu ook op energieverbruik.

Barry Hoogendoorn
Initiatiefnemer platform Meentkracht